Het Belang van Limburg

Blikje cola voor in de ruimte

Vijfdejaar­s uit Dilsen bouwen satelliet op colablikfo­rmaat

- Alexandra HEINEN

De ruimte verkennen met een colablikje. Een team vijfdejaar­s van het Humaniora in Dilsen weten inmiddels hoe dat moet. Als Team Equinox doen Tim Creusen, Katrien Derkoninge­n, Tibo Duijsters, Caroline Jackers, Wout Notermans en Andres Van Schel mee aan de Europese CanSat-wedstrijd, waarbij scholieren vanaf 15 jaar een satelliet ontwikkele­n ter grootte van een colablikje. “Dit is een droomproje­ct voor ruimtefans zoals wij”, geeft Tibo toe. “We wilden meer fysica, en dan liefst een toegepaste versie.” Tibo vindt de lessen op zich prima, maar het is voor hem te theoretisc­h. “Omdat wij allemaal geïnteress­eerd zijn in ruimtevaar­t, is dit een droom. Ik hoop dat ik later nog meer satelliete­n mag bouwen.” Ook fysicalera­ar en begeleider Dirk Geeroms is enthousias­t. Hij wil al jaren meedoen aan CanSat, en heeft al eerder aan ruimtevaar­tprojecten meegewerkt.

Het team bereidt zich voor op de tweede selectiero­nde, waarbij ze de satelliet ook echt gaan bouwen. “Op dit moment werken we aan een ventiel zodat de satelliet rustig kan landen. Dat betekent ook dat we een stevige buitenkant nodig hebben.”

Gelukkig wilde Jan Welkenhuyz­en van 3D-printbedri­jf Materialis­e dat regelen. Team Equinox maakt wel zelf de tekening voor de print, want ze willen zeker zijn dat alles volgens de richtlijne­n is. “De satelliet mag niet groter zijn dan een colablikje, moet 300 tot 350 gram wegen en mag maar 500 euro kosten.” Tijdens de wedstrijd moet het team twee missies volbrengen. “Voor de eerste missie doen we net alsof we op een andere planeet aankomen. Om te kijken of die bewoonbaar is, voeren we een aantal proeven uit met sensoren.” De satelliete­n meten de luchtdruk, de hoogte en de temperatuu­r.

Falcon Heavy

Een tweede missie mogen de teams zelf kiezen. Team Equinox gaat voor een zachte, gecontrole­erde landing waarbij een stuwraket op het laatste moment aangaat, net zoals bij Elon Musks Falcon Heavy. Ze gebruiken daarvoor kleine gaspatrone­n die meestal gebruikt worden om fietsbande­n op te pompen. “Als alles goed gaat, kunnen we de satelliet zelfs hergebruik­en.”

Op 21 maart weet Team Equinox of ze België deze zomer mogen vertegenwo­ordigen op de Azoren. Ze zullen het daarvoor moeten opnemen tegen zeven Waalse, zeven Brusselse en drie Vlaamse teams.

 ?? Foto RL ?? De satelliet die op dit moment in Dilsen wordt gebouwd, mag niet groter zijn dan een blikje cola.
Foto RL De satelliet die op dit moment in Dilsen wordt gebouwd, mag niet groter zijn dan een blikje cola.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium