Het Belang van Limburg

Dochter Dex eert papa Dex

-

De grootste hits van je vader dateren van voor je werd geboren.

Barbara Dex: “Dat klopt, maar ik ben wel met zijn liedjes opgegroeid. Hij gaf nog geregeld concerten en ik mocht dan mee. Als kind vond ik het fascineren­d om te zien hoe hij op het podium stond en hoe de mensen aan zijn lippen hingen. Dat boeide mij. Ik was meer geïnteress­eerd in muziek dan mijn broer of zus.”

Heeft je vader je aangemoedi­gd om zangeres te worden?

“Niet dat hij mij heeft gepusht, maar hij heeft me altijd gesteund en beschermd. Hij had direct door dat het in mij zat en heeft op zeker moment voorgestel­d dat ik ook eens een liedje voor publiek zou zingen. Ik deed dat, gewoon omdat ik dat ook zelf wou.”

Zijn zijn nummers na vijftig jaar nog altijd bruikbaar?

“Ja, hoor. Het was soms wel een beetje zoeken om ze hedendaags te laten klinken en naar mijn hand te zetten. Zijn meest bekende werk breng ik, ook ‘O, Clown’, dat ik aanvankeli­jk niet wou doen omdat ik het, met al die tempowisse­lingen, te moeilijk vond. Maar het is echt een toffe cover geworden. Verder komt ook minder bekend repertoire aan bod. Ik ben op liedjes gestoten waarvan ik zelf niet wist dat ze bestonden. Dat levert heel verrassend­e versies op, vaak een pak steviger dan het origineel. Zijn soms theatrale liederen hebben we heel klein gemaakt. Neem nu ‘Hier Klopt Het Geluk Aan De Deur’. Wel, dat laten we klinken alsof het van Tom Waits is.”

Wordt het een puur concert of vertel je ook over je vader?

“Tussen de nummers haal ik verhalen boven en worden er foto’s en filmpjes geprojecte­erd. Niet dat ik zo’n grote verteller ben, maar ik wil dat de mensen weten waarom ik dit doe. Zo’n eerbetoon gebeurt meestal als de persoon in kwestie er niet meer is. Wel, ik vind dit een geschikt moment, nu hij weldra 75 wordt, maar nog vol energie zit en van het leven geniet. Ik vind het tof om dit te doen nu hij er zelf nog wat aan heeft. En ook wel opdat hij zou zien dat ik het goed doe. Bij de eerste try-out, waar hij voor het eerst mijn bewerkinge­n zou horen, had hij meer zenuwen dan ik. Hij was heel emotioneel, maar hij vond het geslaagd en stond versteld van wat wij met zijn num-

mers hadden gedaan.”

Moet je het oeuvre van Marc Dex kennen om van de voorstelli­ng te genieten?

“Nee. Wie de liedjes van mijn vader kent, zal verwonderd zijn, maar wie nog nooit van hem heeft gehoord, zal het gewoon een heel mooi programma vinden. De mensen mogen ook voor mij komen, hé (lacht).”

X‘Dex Tot De Tweede Macht’, Babara Dex, op 23/2 De Adelberg Lommel, op 16/3 De Kimpel Bilzen, op 24/3 Casino Beringen en op 30/3 De Breughel Bree (www.barbaradex.be, www.garifuna.be)

 ?? FOTO JOHANNES VANDE VOORDE ?? Barbara Dex: “Ik ben op liedjes van mijn vader gestoten waarvan ik zelf niet wist dat ze bestonden.”
FOTO JOHANNES VANDE VOORDE Barbara Dex: “Ik ben op liedjes van mijn vader gestoten waarvan ik zelf niet wist dat ze bestonden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium