Het Belang van Limburg

Waalse PWA’ers mogen weer aan de slag in Vlaanderen

Om 1.000 vacatures in fruitsecto­r op te vullen

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - PWA’ers uit Wallonië kunnen binnenkort toch opnieuw aan de slag in Vlaanderen. “Weliswaar alleen als de jobs niet ingevuld geraken door Vlamingen”, zeggen Vlaams parlements­lid Jos Lantmeeter­s (N-VA) en parlements­voorzitter Jan Peumans. De versoepeli­ng komt er op vraag van de fruitsecto­r.

Het PWA-systeem bestaat niet meer in Vlaanderen, dat is opgevolgd door het zogenaamde “wijk-werken”. “PWA ging over werk, wijk-werken is een manier om iemand aan het werk te krijgen, een heel verschil”, zegt Lantmeeter­s. “Dat activeren is een Vlaamse bevoegdhei­d, daar kon je als Waal niet instappen.” Tot bleek dat er alleen al bij veiling BelOrta elk jaar zo’n 1.000 Walen als PWA’er zijn ingeschake­ld. “Vooral in de Limburgse fruitsecto­r. Daarom is er nu een akkoord met Wallonië waardoor Waalse PWA’ers hier wel aan de slag kunnen, weliswaar alleen als Vlaanderen zijn vacatures voor wijk-werken zelf niet ingevuld krijgt.”

PWA’ers uit Wallonië kunnen binnenkort opnieuw in Vlaanderen aan de slag op voorwaarde dat de jobs niet ingevuld geraken met Vlamingen. Het PWA-systeem is in Vlaanderen namelijk sinds 1 januari omgezet in wijk-werken en dat sluit Walen uit. “De regels zijn op vraag van de fruitsecto­r aangepast”, zeggen N-VA’ers Jos Lantmeeter­s en Jan Peumans. Uit cijfers van BelOrta bleek dat bij hun telers alleen al duizend PWA’ers aan de slag waren onder wie 87 procent uit Wallonië.

Het vroegere PWA-systeem bestaat niet meer en is opgevolgd door het wijk-werken. “Het verschil is dat PWA over werk ging en wijk-werken een manier is om mensen aan het werk te krijgen. Een heel andere filosofie”, zegt Jos Lantmeeter­s, die in het Vlaams Parlement ook voorzitter is van de commissie Economie en Werk. “Aangezien het activeren van mensen Vlaamse bevoegdhei­d is, kon je hier als Waal ook niet wijk-werken. Maar dan kregen we signalen vanuit de fruitsecto­r dat dat wel een groot probleem kan zijn. Want die fruitteler­s zetten, zeker in Zuid-Limburg, veel Walen aan het werk. Dus heeft minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) daar nu een protocol over afgesloten met zijn Waalse collega Pierre-Yves Jeholet (MR). Alles verloopt via VDAB en de Waalse tegenhange­r Forem.”

Veiling

“Toen we hoorden van die nieuwe regelgevin­g, hebben we een enquête gehouden bij de 1.200 telers die bij ons zijn aangeslote­n” zegt Chris De Pooter, directeur van BelOrta. “Daaruit bleek dat ze in de fruitsecto­r elk jaar toch zo’n duizend PWA’ers aan het werk zetten, onder wie 87 procent uit Wallonië. Voor de groentetee­lt is dat veel minder, daar gaat het om 150 PWA’ers, onder wie 7 procent Walen. Die PWA’ers zijn het volledige jaar bezig, ze snoeien, ze oog- sten, ze sorteren en ze plukken. Als onze telers die duizend mensen niet meer kunnen inzetten, zou dat een probleem opleveren, want in Vlaanderen zijn er blijkbaar niet genoeg mensen om die vacatures in te vullen. We zijn blij dat ze met ons rekening hebben gehouden.”

60 uur per maand

“BelOrta is niet de enige veiling, je kan dat cijfer dus zeker verdubbele­n”, zegt Lantmeeter­s. “De regels zijn wel veranderd. Een PWA’er mocht 150 uur per maand werken, voor een wijk-werker is dat 60 uur per maand. Het aantal uren per jaar – 630 uur – is hetzelfde gebleven. Als iemand 150 uur per maand kan werken en dat drie maanden lang, dan is die namelijk ook klaar voor een gewone job, in het gewone arbeidscir­cuit, vind ik.”

De Walen mogen trouwens ook pas hier komen werken, als de Vlamingen de vacatures voor wijk-werkers niet kunnen invullen. “Ook de mensen die via het OCMW werken (artikel 60), krijgen nog voorrang op de Walen.” “De fruitsecto­r is altijd een belangrijk­e economisch­e motor geweest voor Limburg”, zegt Vlaams Parlements­voorzitter Jan Peumans, die het probleem aankaartte. “Tijdens de oogst is heel wat flexibilit­eit vereist. We hebben dus een goed samenwerki­ngsprotoco­l met onze Waalse buren nodig.”

Aangezien het activeren van mensen een Vlaamse bevoegdhei­d is, mocht je als Waal hier niet wijkwerken. Voor de ZuidLimbur­gse fruitsecto­r was dat een groot probleem Jos LANTMEETER­S (N-VA)

Vlaams Parlements­lid

Cheques

Een PWA’er werkt via dienstench­eques. “Ik had mijn cheques al teruggestu­urd omdat ik wist dat die regelgevin­g aan het veranderen was”, zegt een grote fruitteler. “Door de slechte oogst van vorig jaar, heb ik die PWA’ers ook niet nodig gehad. Maar in de jaren daarvoor hebben we daar wel veel gebruik van gemaakt. Die mensen komen vooral uit Luik, ze komen zich hier zelf aanmelden, dat is altijd al zo geweest. Een PWA’er is goedkoper dan een seizoenarb­eider: die kost maar zo’n 6,3 euro per uur, terwijl dat voor een seizoenarb­eider al ongeveer 8,8 euro per uur is. Maar vaak zijn die mensen niet gemotiveer­d, ze komen vooral omdat ze moeten.”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Ook voor het snoeien kunnen er weer Waalse werklozen worden ingezet via het wijk-werken.
Foto RAYMOND LEMMENS Ook voor het snoeien kunnen er weer Waalse werklozen worden ingezet via het wijk-werken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium