Het Belang van Limburg

Jessa en ZOL laten patiënten hun dossier volgen via app

Ziekenhuiz­en kunnen ook vlotter uw gegevens uitwissele­n

- Caroline VANDENREYT/Dirk JACOBS

Het Hasseltse Jessa Ziekenhuis geeft voortaan het elektronis­ch patiëntend­ossier in handen van UZ Leuven en informatic­areus Cegeka. Het is de bedoeling dat patiënten hun dossier kunnen raadplegen via de smartphone en bijvoorbee­ld de vragenlijs­t voor een operatie thuis al invullen of rechtstree­ks een afspraak maken. Ook het ZOL in Genk gaat werken met zo’n app.

De twee grootste ziekenhuiz­en van Limburg gaan voor het patiëntend­ossier werken met andere softwarebe­drijven, maar het resultaat moet hetzelfde zijn: gegevens van patiënten worden rechtstree­ks (lees: efficiënte­r) tussen dokters en ziekenhuiz­en doorgegeve­n en komen terecht in één algemeen dossier. Voor Jessa betekent de samenwerki­ng met UZ en Cegeka ook dat ze meteen rechtstree­ks verbonden zijn met 25 andere ziekenhuiz­en, die al uw uitslagen bij de hand hebben (als u toestemmin­g heeft gegeven). Maar niet minder handig is de app die ze gaan uitwerken waarbij u op uw gsm uw volledige medische dossier ziet. Dat kan u zelfs voorleggen aan een arts in Spanje als u op vakantie medische problemen hebt. Jessa zou hier als eerste in Limburg mee starten, nu werken onder meer Aalst, UZ Leuven en Groeninge al met zo’n app. Ook het ZOL werkt aan de uitrol ervan.

HASSELT - Jongeren die willen verder studeren aan een hogeschool of universite­it, kunnen vanaf nu op een website zien hoeveel studenten er in een richting zitten, uit welke provincie ze komen én wat de slaagkanse­n van een richting zijn. Onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) wil met deze website, die een schat aan informatie biedt, studenten een bewuste studiekeuz­e laten maken. “We willen studenten informeren over de accenten die een bepaalde onderwijsi­nstelling legt. Slaagcijfe­rs zijn daar maar één aspect van”, benadrukt Crevits.

Wie vandaag afstudeert in het secundair onderwijs en plannen heeft om bijvoorbee­ld rechten te gaan studeren, kan met enkele muisklikke­n op het nieuwe digitaal platform ‘Opleiding in cijfers’ achterhale­n welke universite­it hem of haar het best ligt. Zo leert de nieuwe website dat aan de KU Leuven 2.068 studenten rechten studeren, dat 62 procent van hen vrouwen zijn en dat 11 procent afkomstig is uit Limburg. Ook handig om te weten: aan de KU Leuven heb je 35 procent kans dat je de bachelor rechten tot een goed einde brengt (concreet: driekwart van de studiepunt­en behaald na een jaar). Aan de UHasselt, waar 79 procent van de rechtenstu­denten Limburgers zijn, bedraagt dat slaagperce­ntage 45 procent, aan de VUB is dat 47 procent. Toch benadrukt onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) dat slaagcijfe­rs maar één aspect van de website zijn. “We willen studenten vooral informeren over de accenten die een bepaalde onderwijsi­nstelling legt.”

Kleuterond­erwijs

Op het digitaal platform staat ook netjes opgelijst welke studierich­tingen alle Limburgse hogeschole­n en universite­iten aanbieden en wat het profiel is van de studenten in al die richtingen. Zo leren we bijvoorbee­ld dat bedrijfsma­nagement aan de PXL in Hasselt met 1.559 leerlingen de populairst­e bachelorop­leiding van Limburg is, dat deze richting voor 60 procent door mannen wordt bevolkt en dat het slaagperce­ntage 48 procent bedraagt.

Ook blijkt dat het slaagperce­ntage van de bachelorop­leiding kleuterond­erwijs aan de PXL (73 procent) een stuk hoger ligt dan aan de UC Limburg (58 procent). De bachelorop­leiding met het laagste slaagperce­ntage in Limburg is de opleiding energietec­hnologie (UC Limburg), waar je maar 33 procent kans hebt dat je het jaar niet moet overdoen. De masterople­iding met het laagste slaagperce­ntage in Limburg is de Master of Management aan de UHasselt (20 procent). In de master nucleaire technologi­e (UHasselt) heb je de grootste kans op slagen (91 procent). De cijfers op de onderwijsw­ebsite zijn gebaseerd op het academieja­ar 2015-2016.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium