Het Belang van Limburg

Limburgers vaker ziek thuis dan rest van Belgen

Stijging van 35,6 procent in tien jaar

- Guido CLOOSTERMA­NS

Het ziekteverz­uim in Limburg is de voorbije tien jaar fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverl­ener SD-Worx. In Limburg was een gemiddelde werknemer vorig jaar 13,8 dagen ziek, tegenover 10,8 dagen in 2008. Het ziekteverz­uim kost bovendien handenvol geld. “In 2017 gemiddeld 1.010 euro per voltijdse werknemer”, aldus Katrien Cloet van SD Worx. Het ziekteverz­uim in België steeg de voorbije tien jaar met 33 procent, in Limburg zelfs met 35,6 procent (zie grafiek). Zieke werknemers waren gemiddeld ook langer afwezig. De gemiddelde Belgische werknemer was vorig jaar 12,1 dagen afwezig, tegenover 9,4 dagen in 2008. De Limburgse werknemer is gemiddeld langer afwezig: 13,8 dagen in 2017 tegenover 10,8 dagen in 2008.

Uit het onderzoek bij 660.000 werknemers in 19.500 Belgische ondernemin­gen blijkt dat vooral langdurig ziekteverz­uim toeneemt. Het aantal werknemers dat tussen een maand en een jaar ziek thuis zit, steeg met maar liefst 31,4 procent. Het aantal werknemers dat slechts een korte tijd ziek is, bleef de voorbije tien jaar nagenoeg ongewijzig­d.

Het stijgende ziekteverz­uim kost het bedrijfsle­ven handenvol geld, zo berekende SD Worx. “Het ziekteverz­uim in 2017 kostte de bedrijven gemiddeld 1.010 euro per voltijdse werknemer”, aldus Katrien Cloet. “Het is dus belangrijk dat zowel de overheid als de werkgevers blijven inzetten op maatregele­n. We hebben inmid- dels genoeg gegevens waarop bedrijven zich kunnen baseren bij de uitwerking van een beleid rond ziekteverz­uim.”

Werkdruk

Gedelegeer­d bestuurder Johann Leten van werkgevers­organisati­e Voka-Limburg ziet in de cijfers de bevestigin­g van wat de organisati­e begin deze maand aanklaagde. Voka-Limburg luidde toen de alarmbel over de zogenoemde ‘valse doktersbri­efjes’, die voor een langere periode dan strikt nodig zouden worden uitgeschre­ven. “Een consultati­e op maandag is in toenemende mate een garantie op een ziektebrie­fje voor een hele week”, aldus Leten. “Begrijp me niet verkeerd: wie ziek is, is ziek. Hij of zij heeft daar zelf niet voor gekozen en moet uiteraard verzorgd worden en rusten. We hebben met zijn allen een sociale zekerheids­systeem opgebouwd. Laat ons daar echter zorgvuldig mee omgaan en onregelmat­igheden bestraffen. Zo alleen kunnen we het betaalbaar houden. Maar waarom zouden Limburgse werknemers die leven in een groene provincie meer ziek zijn dan het Belgische gemiddelde?” Voor voorzitter Pierre Vrancken van ABVV-Limburg zijn er voor het toenemende ziekteverz­uim verschille­nde redenen. “Werknemers worden elke dag geconfront­eerd met toenemende prestatiee­n werkdruk. Er wordt steeds meer van hen gevraagd. Er is de moeilijke combinatie werk en privé, terwijl werknemers vaak ook na het werk bereikbaar moeten zijn. Op een zeker moment breekt de elastiek.”

De paradox is volgens Pierre Vrancken bovendien dat heel wat werknemers dagelijks geconfront­eerd worden met de angst om hun job te verliezen, ook als is de werklooshe­id historisch laag en het aantal vacatures historisch hoog.

Langdurig

Opvallend is dat Limburgse werknemers minder vaak voor een korte periode (minder dan een maand) ziek thuis zitten, maar als de Limburger eenmaal ziek thuis blijft, dan is het echt wel serieus. “Het aantal afwezigen dat minder dan een maand ziek is, ligt in Limburg lager dan in de rest van België”, aldus Katrien Cloet. Afwezig voor langer dan een maand en minder dan een jaar, dat aantal ligt dan weer beduidend hoger. “Men mag natuurlijk niet vergeten dat er tussen die langdurig zieken echt wel heel wat mensen zitten met ernstige aandoening­en, zoals kankerpati­ënten en slachtoffe­rs van hersen- of hartinfarc­ten”, aldus Pierre Vrancken. Zo bedraagt het lang verzuim – van een maand tot een jaar – in Limburg maar liefst 15,1 procent, tegenover 11,7 procent in de rest van het land. Het langdurig verzuim steeg in onze provincie met 28 procent sinds 2008. Voor Pierre Vrancken, voorzitter van de werknemers­organisati­e ABVV-Limburg, is daar een logische verklaring voor. “We zien steeds vaker dat werknemers ziek naar het werk komen omdat ze het niet aandurven om thuis een paar dagen uit te zieken. Maar als ze dan uiteindeli­jk echt niet meer kunnen, dan zijn ze wel lange tijd buiten strijd.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium