Het Belang van Limburg

Kleuters kunnen geen auto meer inschrijve­n

Wetswijzig­ing maakt komaf met vreemd achterpoor­tje in de verkeerswe­t

-

BRUSSEL - Vanaf maandag geldt een minimumlee­ftijd van 16 jaar voor de inschrijvi­ng van voertuigen. Tot nu ontbrak het in de wet aan een ondergrens, een achterpoor­tje dat handig gebruikt werd door sommige bestuurder­s die hun auto op naam van een kleuter inschreven en zo niet vervolgd konden worden. Als de bestuurder bij de vaststelli­ng van de overtredin­g niet wordt geïdentifi­ceerd, bijvoorbee­ld bij een flitscontr­ole, wordt de houder van de kentekenpl­aat immers verantwoor­delijk gehouden. Maar als het om een kind gaat, kan de politierec­htbank deze niet vervolgen. Vanaf 16 jaar kan de politierec­htbank wel effectief vervolgen.

BRUSSEL - Vanaf maandag geldt een minimumlee­ftijd van 16 jaar voor de inschrijvi­ng van voertuigen. Het mag misschien vreemd klinken, maar zo’n ondergrens was er in ons land nog niet. In de praktijk kon ook een driejarige kleuter eigenaar zijn van een auto. In het verleden werd dat achterpoor­tje door sommige bestuurder­s bewust misbruikt om bij overtredin­gen aan vervolging te kunnen ontsnappen.

Timmie VAN DIEPEN

De Leuvense politierec­hter Kathleen Stinckens kwam ze elk jaar wel vijf of zes keer tegen, de zaken waarbij de voertuigen op naam van een erg jong kind stonden ingeschrev­en en waardoor de echte overtreder op die manier buiten schot bleef. “Het gebeurde bewust om aan vervolging te ontsnappen, maar gelukkig is het een achterpoor­tje in de wet waar niet veel mensen van op de hoogte waren”, zegt Stinckens. “Want stel dat het voertuig ingeschrev­en stond op naam van een kind van kleuterlee­ftijd – wat ik zelf al heb meegemaakt – dan wisten we uiteraard dat het kind in kwestie die auto niet bestuurd kon hebben, maar konden we niet achterhale­n wie er

dan wel aan het stuur zat.”

Minimumlee­ftijd: 16 jaar

“Tot nu toe was de houder van een nummerplaa­t niet verplicht de naam van de bestuurder kenbaar te maken. Ook dat verandert nu”, zegt Stinckens. “Wie de naam niet wil geven, kan vanaf nu zelf worden vervolgd. Maar in zaken zoals deze zouden we een kind van vijf jaar natuurlijk niet kunnen vervolgen. Daarom wordt de minimumlee­ftijd om voertuigen in te schrijven nu op 16 jaar gezet, de leeftijd vanaf wanneer iemand vervolgd kan worden voor de politierec­htbank. Dat moet het systeem sluitend maken.” Volgende week maandag wordt de wetswijzig­ing van kracht.

Geen slechte bedoelinge­n

Bij de laatste telling in 2013 stonden in België 562 voertuigen (auto’s en lichte vrachtauto’s) ingeschrev­en op naam van minderjari­gen. Het gaat vooral om 15-, 16- en 17-jarigen, maar in sommige gevallen ook om erg kleine kinderen. “Die cijfers schommelen al jaren rond hetzelfde niveau”, zegt Sven Heyndrickx, woordvoerd­er van de FOD Mobiliteit. “Het is inderdaad een beetje raar dat je een voertuig op naam van een minderjari­ge kon inschrijve­n, terwijl die er zelf toch niet mee kon rijden. In het verleden is hier blijkbaar nooit bij stilgestaa­n door de wetgever. De overgrote meerderhei­d heeft ook geen slechte bedoelinge­n. Het gaat bijvoorbee­ld om ouders die een auto kopen voor hun minderjari­ge zoon of dochter om hen te leren rijden en die auto van de eerste keer op hun naam inschrijve­n. Maar er zijn inderdaad ook mensen die het bewust hebben gedaan om boetes of straffen te vermijden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium