Het Belang van Limburg

En toch zal dit niets veranderen

-

ten er al jaren voor een betere wapenwet, Republikei­nen blijven zwaaien met het Tweede Amendement van de grondwet, dat stelt dat elk individu een wapen mag dragen. “Die traditie lijkt onbreekbaa­r”, zegt de Gentse professor en Amerika-kenner Kristiaan Versluys. “In plaats van dit drama aan te grijpen om iets te veranderen, zeggen vele Amerikanen dat ze net méér wapens nodig hebben op school, zodat leraren hun leerlingen kunnen beschermen. Dat is ook de visie van Trump. De wapens zelf zijn niet gevaarlijk. Wel de bad guys die het wapen gebruiken.”

Hoe lang blijven de Amerikanen dit pikken?

Daags na een bloedbad op een school in Amerika overheerse­n altijd gevoelens van collectiev­e woede, veel verdriet en minachting voor de schutter. Maar na de golf van verontwaar­diging zal er volgens professor Versluys níéts veranderen. “Dat collectiev­e rouwen van de Amerikanen is allemaal goedbedoel­d en eerlijk”, zegt hij. “Maar zolang men het over de grondoorza­ak niet eens is, wijzigt er helemaal niets. Obama besefte wel hoe waanzinnig de cijfers zijn en deed emotionele oproepen om de wapenprobl­ematiek aan te pakken. Hij is nergens geraakt. En met Trump als president is de situatie er alleen maar slechter op geworden.”

Hoe uitzonderl­ijk is het dat de dader levend wordt gevat?

Zéér uitzonderl­ijk. Bij de meeste mass shootings wordt de schutter door de politie neergescho­ten of pleegt de dader zelfmoord. “Het gaat meestal om gefrustree­rde of suïcidale mensen”, zegt Versluys. “Zonder vuurwapens zouden zij niet zoveel schade aanrichten. Maar laat ze makkelijk aan een machinegew­eer geraken en ze richten een bloedbad aan.”

Welke gevolgen heeft dit voor Trump?

Geen enkel gevolg, meent professor Versluys. “Hoe vreselijk de feiten ook zijn, ik zie niets veranderen. Over enkele weken is dit weer overgewaai­d en ligt deze schietpart­ij weer ver op de achtergron­d.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium