Het Belang van Limburg

Ongevraagd voorstel tot wetswijzig­ing leidt tot wrevel

- Myrte DE DECKER

Het Directoraa­t-generaal Luchtvaart wil komaf maken met het vliegverbo­d boven het koninklijk paleis. Door een wet uit 1954 moeten heel wat vliegtuige­n een grote bocht maken ter hoogte van Laken, wat extra brandstof kost. Maar minister van Mobiliteit François Bellot (MR) fluit zijn eigen administra­tie terug.

BRUSSEL -

Het vliegverbo­d boven het koninklijk paleis in Laken en het koninklijk kasteel van Ciergnon (in de Ardennen) dateert van 1954. Uit veiligheid­sredenen was het toen wettelijk verboden boven de koninklijk­e domeinen te vliegen. “Toen vlogen de vliegtuige­n immers veel lager”, zegt Sven Heyndrickx, woordvoerd­er van de FOD Mobiliteit. “Nu is er heel wat interconti­nentaal vliegverke­er dat bijvoorbee­ld op meer dan 10.000 meter hoogte vliegt. Voor die vliegtuige­n is het nogal onzinnig om een bocht rond de koninklijk­e domeinen te maken. Voor zo’n bocht is bovendien extra brandstof nodig. Dat kost geld aan internatio­nale vliegmaats­chappijen en is niet goed voor het milieu.” “Concreet vraagt het DGLV om een soort plafond boven de koninklijk­e domeinen in te richten”, zegt Sven Heyndrickx. Hij benadrukt nog dat het om een louter technische aanpassing gaat. “Het heeft niets te maken met de discussie over de vliegroute­s, of de spreiding van het vliegverke­er boven Brussel en Vlaanderen.”

Niet aan de orde

Maar minister van Mobiliteit François Bellot (MR) was er als de kippen bij om zijn administra­tie terug te fluiten. “Dit punt is niet aan de orde. Het dossier van de vluchten boven Brussel moet in zijn geheel behandeld worden. Dat wordt momenteel binnen de regering besproken en zal niet met alleenstaa­nde maatregele­n worden opgelost.”

“Het DGLV heeft zelf het initiatief genomen om dit voorstel voor te bereiden zonder het kabinet in te lichten”, zegt Bellots woordvoers­ter Mélisa Blot nog. “De dienst wijst ons dikwijls op het gebrek aan middelen om te doen wat van hen gevraagd wordt. Dat ze nu de tijd vinden om zich over dossiers te buigen waarover geen voorstelle­n worden gevraagd, verbaast ons.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS/BELGA ?? Het vliegverbo­d boven de woning van koning Filip blijft vooralsnog van kracht.
FOTO'S PHOTO NEWS/BELGA Het vliegverbo­d boven de woning van koning Filip blijft vooralsnog van kracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium