Het Belang van Limburg

Kassa van de toekomst maakt zichzelf overbodig

Supermarkt­en willen tijdverlie­s aan kassa tot minimum beperken

- Gunter WILLEKENS

Drie skiërs door lawine meegesleur­d in Franse Pyreneeën

In de Franse Pyreneeën zijn drie skiërs door een lawine meegesleur­d en om het leven gekomen. De lichamen van de mannen werden gisteren buiten de piste van het skigebied Cauterets gevonden. Het ongeval deed zich woensdag voor. De reddingsdi­ensten speurden met honden en een helikopter naar de vermiste skiërs.

De drie mannen, twee van 38 en een van 29 jaar oud, waren afkomstig uit de steden Bordeaux en Poitiers.

Is het einde van de kassière voorbij? Overal ter wereld experiment­eren warenhuize­n met kassasyste­men, waarbij het tijdverlie­s aan de kassa tot een absoluut minimum beperkt wordt. “De klant vraagt daar om”, zegt Carrefour. “In de voorbije jaren is het aantal klanten aan onze selfscans verdubbeld.” Maar de vakbonden mogen op beide oren slapen want: “Niemand gaat naar een warenhuis zonder mensen.” De vakbonden vrezen dat de kassa’s zonder kassier ten koste zullen gaan van de werkgelege­nheid. Op sociale media gaan slogans rond als ‘Boycot de selfscanka­ssa! Die betekent de dood van de kassierste­rs.’ Een oproep die afgelopen week in de Carrefour van Bergen, waar 22 jobs worden geschrapt, alvast niet in dovemansor­en viel. Het personeel besloot de selfscans in de hypermarkt in te pakken, zodat ze niet langer bruikbaar zijn. De actie werd door de klanten allerminst gewaardeer­d. “Helemaal ingeburger­d is hij nog niet, maar voor steeds meer mensen is hij intussen toch al onmisbaar bij een bezoek aan het warenhuis”, zegt Baptiste Van Outryve, woordvoerd­er van Carrefour. “Bij de invoering in 2010 was de scepsis nog groot, maar de laatste paar jaar is het gebruik ervan verdubbeld. Nu is er al één selfscan voor elke drie bemande kassa’s. Van die laatste hebben we er ongeveer 4.000.”

Selfcheck-out

Volgens Carrefour verhoogt de selfscan de algemene klantentev­redenheid. “Die wordt namelijk bepaald door drie factoren: de versheid, de prijs en de wachttijd. Baptiste VAN OUTRYVE

Carrefour Op dat laatste vlak biedt de selfscan een grote winst. Daarom voeren we binnenkort ook de selfcheck-out in. Bij de selfscan leest de klant de producten in terwijl hij ze uit het schap haalt en betaalt hij aan de kassa. Bij de selfcheck-out scant de klant een klein aantal producten aan de kassa. De tijdswinst is enorm.”

Albert Heijn en Delhaize, waar de selfcheck-out de naam Quickscan kreeg, kunnen dit alleen maar bevestigen. “We hebben een filiaal in Gent eind vorig jaar moeten sluiten, omdat het te druk was”, vertelt Sally Herrygers van AH. “De wachtrijen stonden door de gehele winkel. We hebben die winkel uitgerust met tien selfscans, en sindsdien zijn de wachtrijen verdwenen.”

Volgens metingen van Delhaize bedraagt de tijdwinst met selfscans gemiddeld tien procent. “Maar onderzoek naar de klantentev­redenheid, leert dat de tijdwinst volgens hun perceptie nog veel groter is”, zegt woordvoerd­er Roel Dekelver. De kritiek dat de selfscans het aantal diefstalle­n zou vergroten en het aantal personeels­leden verkleinen, houdt volgens de supermarkt­en geen steek. “Er zijn diverse controles ingebouwd, zodat het onmogelijk is om ongezien producten te jatten via de selfscan”, zo luidt het. “Die controles gebeuren door onze vroegere kassiers. De kassiers die overbodig worden aan de kassa, worden ingezet voor andere taken in de winkel.”

De supermarkt van de toekomst zal bij ons nog steeds verschille­nde kassa’s hebben. Er zal altijd personeel zijn. Een mensloze winkel is wel het laatste dat we willen

Toekomst

Hoe de kassa van de toekomst er zal uitzien? Dat zal wellicht afhangen van streek tot streek. In de Angelsaksi­sche landen bestaan al langer supermarkt­en zonder kassaperso­neel. Amazon opent nu winkels met ‘Just Walk Out’-technologi­e, zodat de klant kan shoppen en doorgaan zonder langs een kassa te passeren. Dichter bij ons start Albert Heijn in Amsterdam een experiment met een winkel zonder kassa. In Vlaanderen geven ketens als Colruyt wel aan om de technologi­sche ontwikkeli­ngen op de voet te volgen, maar voorlopig geen plannen in die richting te koesteren.

“Het zou hier niet werken. Voor heel veel Vlamingen is winkelen een sociaal gebeuren. Heel veel mensen, en dat zijn zowel jongeren als ouderen, willen nog een praatje kunnen slaan met een bediende in de winkel”, meent Baptiste Van Outryve van Carrefour. “De supermarkt van de toekomst zal bij ons nog steeds verschille­nde kassa’s hebben. Er zal altijd personeel zijn. Een mensloze winkel is wel het laatste dat we willen.”

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Het gebruik van de selfscan is in de laatste paar jaar verdubbeld.
Foto SVEN DILLEN Het gebruik van de selfscan is in de laatste paar jaar verdubbeld.
 ??  ??
 ?? FOTO PETER MALAISE ?? In Bergen pakte het personeel van de Carrefour de selfscan-kassa in. Tot grote onvrede van de klanten.
FOTO PETER MALAISE In Bergen pakte het personeel van de Carrefour de selfscan-kassa in. Tot grote onvrede van de klanten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium