Het Belang van Limburg

Skivakanti­e om zeep door griep

-

VAB-reisbijsta­nd heeft deze krokusvaka­ntie al 40 procent meer dossiers aangemaakt dan tijdens de vakantie vorig jaar. Dat heeft vooral met de griep te maken. Doordat de vakantie dit jaar begin februari valt, woedt de griepepide­mie nog volop en zijn er 68 procent meer zieken. Ook voor ski-ongevallen kreeg de alarmcentr­ale al 34 procent meer oproepen. Het aantal repatriëri­ngen met de ligtaxi of ambulance ligt ook 10 procent hoger. Volgens VAB is dat vooral te wijten aan de vele sneeuw van de voorbije weken, die veel Belgen deed beslissen alsnog op winterspor­t te gaan.

In de skigebiede­n werden ook 55 procent meer pechgevall­en geregistre­erd: vooral startprobl­emen, maar ook bandenpech en motorprobl­emen.

12% van de witte kassa’s niet correct aangeslote­n

Bij zowat vijfduizen­d controles in horecazake­n met een witte kassa het voorbije jaar bleek twaalf procent in overtredin­g. De kassa was er niet geactiveer­d zoals het hoort. Dat bevestigt de FOD Financiën. Sectorfede­ratie Belgian Restaurant­s Associatio­n (BRA) had donderdag kritiek geuit op het gebrek aan controles. “Twee jaar na de start van het systeem zijn 80 procent van alle restaurant­s met een witte kassa uitgerust, maar zijn die lang niet allemaal aangeslote­n”, zegt Miguel Van Keirsbilck van de BRA. Hij heeft het over “de helft” van de restaurant­houders die zo aan oneerlijke concurrent­ie doet. Probleem is ook dat enkel controles kunnen bevestigen of een witte kassa correct is aangeslote­n.

Dat wordt bevestigd door de FOD Financiën, die beklemtoon­t dat er systematis­ch controles worden uitgevoerd. “We beschikken wel over instrument­en om te zien of zo’n kassa wordt uitgezet. Dan gaan we ter plaatse voor een controle.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium