Het Belang van Limburg

“Limburg moet openbaar vervoer zelf organisere­n”

-

De massale staking bij De Lijn vandaag is volgens oppositiep­artij sp.a het signaal dat het de verkeerde kant uitgaat met ons openbaar vervoer. “Vlaanderen moet de bevoegdhei­d aan de provincies geven, zodat Limburg het openbaar vervoer zelf kan organisere­n”, zeggen parlements­leden Peter Vanvelthov­en en Rob Beenders. “Het openbaar vervoer in Limburg is er dramatisch aan toe”, stelt sp.a vast. “Het is tijd voor actie. De Lijn zit in een permanente besparings­modus en mist elke visie voor de toekomst. Snelbussen naar het noorden van Limburg en het Maasland blijven achterwege, tramverbin­dingen om de NoordZuid te ontlasten komen er maar niet. En dat terwijl een kwart van de Limburgse werkzoeken­den een job vindt door die gebrekkige mobiliteit.”

Fietsroute­netwerk

Volgens federaal Kamerlid Peter Vanvelthov­en en Vlaams Parlements­lid Rob Beenders is er maar één conclusie mogelijk: Limburg moet het zelf gaan doen. “Enkel via deze weg kan elke Limburger het openbaar vervoer krijgen waar hij recht op heeft en moeten reizigers geen uren in de bus zitten als ze van Lommel of Maaseik naar Hasselt willen.”

“De uitbouw van het succesvoll­e fietsroute­netwerk bewijst dat de provincie Limburg projecten kan realiseren waar men tot in het buitenland naar komt kijken. Het is de hoogste tijd om op vlak van openbaar vervoer een ander model uit te werken. De Vlaamse Regering hervormt vandaag het openbaar vervoer volgens een model dat nadelig is voor de Limburgers. Steeds meer belbussen worden afgeschaft en steeds meer Limburgers geraken niet meer op hun bestemming via het openbaar vervoer.”

Vervoersre­gio’s

Dat de Vlaamse regering nu vervoersre­gio’s wil invoeren waarin de gemeenten net veel meer inspraak krijgen, vindt sp.a geen ideale oplossing. “De vervoersre­moeilijker gio’s moeten met gesloten beurs werken. Als er ergens een buslijn bijkomt, moet er elders één verdwijnen. Bovendien moet de vervoersre­gio unaniem beslissen. Als een gemeente een extra bus wil, moet iedereen het daarover eens zijn. Zo creëer je stilstand. Dit systeem zal steden en gemeentes tegen elkaar opzetten in plaats van ze te laten samenwerke­n.” “Daarom moet Limburg het zelf doen. Zelf shuttles inlassen, zelf zorgen voor het juiste pendelverv­oer. De financieri­ng moet gebeuren via hogere overheden en via eigen financieri­ngssysteme­n. Zo kunnen bijvoorbee­ld bedrijven mee betalen aan de uitbouw van een goed en betrouwbaa­r openbaar vervoer voor hun werknemers. De coördinati­e moet gebeuren door een coördinati­ecentrum onder bevoegdhei­d van de Provincie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium