Het Belang van Limburg

Belg is even premier Down Under

-

CANBERRA - Hij zat in de gemeentera­ad van Raeren in de Oostkanton­s, en daarvoor op kot in de Leuvense Vlamingens­traat. Maar straks is ex-Belg Mathias Cormann even premier van Australië. Weliswaar plaatsverv­angend.

Mathias Cormann (47) is pas sinds 2000 Australiër en daarmee Belg af. Toch zal hij volgende week, als premier Malcolm Turnbull vijf dagen in het buitenland zit, waarnemend minister-president van het Gemenebest van Australië zijn. Als minister van Financiën en Senaatslei­der is Cormann eigenlijk vierde in rang, maar de buitenland­minister is ook weg en de vicepremie­r is op vakantie. Al is dat niet uit vrije keuze: Barnaby Joyce is verstrikt in een seksschand­aal met een ex-medewerkst­er die hij zwanger maakte. Dinsdag ging hij daarvoor nog op de knieën met excuses aan zijn vrouw en vier dochters. Australisc­he media zien in Cormann een safe pair of hands. Hij is een betrouwbar­e vervanger: degelijk maar ook wat saai, wat hem al de aandacht van politieke satirici opleverde.

Onze voormalige landgenoot is sinds 2013 minister van Financiën en sinds 2007 senator voor West-Australië. Toen hij nog Belg was was hij ook al politiek actief als raadslid voor de christende­mocratisch­e CSP in Raeren. Hij had in die tijd banden met nationale politici als Joëlle Milquet. Cormann studeerde rechten, de laatste jaren in Leuven. Hij spreekt nog altijd Nederlands en haalde een paar jaar geleden in een interview warme herinnerin­gen op aan de Oude Markt en fakbar Huis der Rechten. In 1996 emigreerde hij ‘Down Under’, vooral voor de liefde. Hij ging vrijwel meteen in de politiek, met een toch wel indrukwekk­ende carrière als gevolg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium