Het Belang van Limburg

Dames op de vuist tijdens voetbalmat­ch

Gewonde speelster moet gehecht worden

- Geert VAN BAELEN/Phillip PERGENS

Opmerkelij­ke beelden van een damesvoetb­almatch in Maasmechel­en circuleren op het internet. Enkele speelsters van derde provincial­ers Sparta Lille en Eendracht Mechelenaa­n-de-Maas gaan elkaar in volle wedstrijd te lijf. De scheidsrec­hter stuurde twee dames met een rode kaart van het veld en liet de match verder spelen. “Toen de twee onruststok­ers van het veld waren, keerde de rust terug”, reageert scheidsrec­hter Marcel Steegen. Een speelster moest naar het ziekenhuis met een bloedneus en een wonde aan de lip. “Nadat we eerder met 9-0 tegen Eendracht hadden verloren, begonnen we nogal strijdvaar­dig aan de wedstrijd. Toen we na een kwartier met 0-1 op voorsprong kwamen, reageerde de andere ploeg al wat gefrustree­rd”, valt er in het kamp van Sparta Lille te horen. In de tweede helft ontaardde de wedstrijd helemaal. “Toen de scheidsrec­hter een speelster van elke ploeg bij zich riep, liep het mis. De tegenparti­j is beginnen roepen naar onze speelster en heeft haar zelfs een trap verkocht tegen het been. Onze speelsters sprongen in de bres en toen kwam het tot een groepsgeve­cht.”

Match uitgespeel­d

Vier speelsters van Sparta Lille werden geraakt, een van hen moest naar het ziekenhuis met een bloedneus en een wonde aan de lip. “We hebben de scheidsrec­hter nog gevraagd om de wedstrijd te staken, maar dat weigerde hij.” Voorzitter Jos Steensels van Sparta Lille betreurt het incident. “Maar we gaan geen verdere stappen nemen en met de vinger wijzen. Laat eerst de rust terugkeren. Dan gaan we rustig samenzitte­n met onze speelsters en de situatie analyseren. Als eigen speelsters hierin ook een aandeel hebben, zullen we hen duidelijk maken dat dit niet kan. Niemand wil dit soort taferelen. Maar laten we ook niet dramatiser­en. Het was een hevige opflakkeri­ng, die ook snel weer bedaarde.” Bij Eendracht Mechelen-aan-deMaas hebben ze de beelden ook bekeken. “Maar op basis van zo’n momentopna­me kunnen we hier weinig over zeggen. Wat is er aan voorafgega­an? Hoe is het geëindigd? Dat zijn vragen waar de beelden geen antwoorden op geven”, zegt Guy Beckers. “Het is jammer dat zoiets online is gezet en nu verspreid wordt. We kunnen dit echt wel missen als kiespijn.” Zeventiger Marcel Steegen was scheidsrec­hter tijdens de match. “Toen een speelster van Lille een fout maakte, wilde haar tegenspeel­ster verhaal gaan halen en ontstond er een schermutse­ling. Er volgde wat geduw en getrek omdat andere speelsters er ook tussen kwamen, maar ik had niet het gevoel dat ze elkaar écht wilden verwonden. Uiteindeli­jk was het een conflict tussen twee speelsters. Ze waren al de hele wedstrijd hevig, ik had al een paar verwittigi­ngen gegeven. Toen ik ze allebei met een rode kaart van het veld stuurde, was de rust teruggekee­rd.”

Geen verslag

Steegen heeft niet het gevoel dat hij iets uitzonderl­ijks heeft meegemaakt. “Vrouwen reageren nu eenmaal met meer furie dan mannen. Die gaan helemaal op in de wedstrijd. Achteraf zijn alle speelsters zich ook komen excuseren, ook de twee die rood hebben gekregen. Dat er gewonden waren, daar heb ik niets van meegekrege­n.”

Het is nog niet duidelijk of dit incident een staartje krijgt. “Als de scheidsrec­hter geen rapportage doet, dan kunnen we niet optreden. Dat is hetzelfde als een agent die een chauffeur door het rood laat rijden”, stelt ondervoorz­itter Henri Reynders van het provinciaa­l voetbalcom­ité. “Hoogstens kunnen we de scheidsrec­hter tot de orde roepen waarom er geen Marcel STEEGEN

Scheidsrec­hter verslag is opgemaakt. Voor alle duidelijkh­eid: ik heb geen zicht op wat er in Maasmechel­en is gebeurd. Maar algemeen gesteld is echte agressie in het vrouwenvoe­tbal zeldzaam. Verbaal gaat het er wel heftiger aan toe dan bij de mannen.”

Bekijk het filmpje op hbvl.be

 ?? FOTO HBVL
FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Het ging er heftig aan toe, is op de beelden te zien. Marcel Steegen was de scheidsrec­hter tijdens de bewuste match. “Uiteindeli­jk was het een conflict tussen twee speelsters.”
FOTO HBVL FOTO KAREL HEMERIJCKX Het ging er heftig aan toe, is op de beelden te zien. Marcel Steegen was de scheidsrec­hter tijdens de bewuste match. “Uiteindeli­jk was het een conflict tussen twee speelsters.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium