Het Belang van Limburg

Van deur tot deur richting 14 oktober

Huisbezoek­en, vragenlijs­ten, ideeëndage­n of op trot met een caravan. Vier manieren om van u, de kiezer, te weten te komen waar u van wakker ligt als het over uw straat of buurt gaat. Persoonlij­k contact is nog altijd de beste manier om in dialoog te gaan.

- Miranda GIJSEN

Woensdagmi­ddag, de opvallende rode caravan van sp.a-Groen Houthalen-Helchteren houdt halt in de Halstraat in HouthalenO­ost. Bij een warme kop koffie of een kommetje soep luisteren burgemeest­er Alain Yzermans en zijn schepenen naar wat er leeft in de buurt. “Kunnen jullie niet eens nadenken over een opvanginit­iatief voor huisdieren van wie het baasje overleden is?”, zegt één van de buren. “Misschien kunnen we dat wel koppelen aan een project in een woon-zorgcentru­m? We moeten eens verder praten de komende weken”, reageert schepen van Welzijn Mustafa Aytar. Intussen wordt de korte vragenlijs­t die op tafel ligt secuur ingevuld. “Het is voor ons een goede bron van informatie”, zegt burgemeest­er Yzermans. “We trekken nog tot midden juni van wijk naar wijk en nodigen steeds een driehonder­dtal omwonenden uit om eens langs te komen via een briefje in de bus.” Ook N-VA Hasselt staat zaterdagna­middag op het Sint-Hubertuspl­ein in Runkst met een, jawel, gele caravan. “Onze caravan is eigenlijk een mobiel secretaria­at, tegelijker­tijd trekken er ook teams de wijk in om van deur tot deur te gaan. Iemand die aan politiek doet, moet dicht bij de burger staan. Het is een vinger aan de pols. Sowieso voelen mensen zich in een verkiezing­sjaar meer betrokken bij wat er op lokaal vlak gebeurt, omdat het ook een moment is dat er iets kan veranderen”, vertelt Jan Wouters. CD&V zet volop op in op bezoeken aan huis. Twintig Limburgse afdelingen zijn er al mee bezig of starten in de volgende weken. “Uit onderzoek blijkt dat het een van de meest efficiënte manieren is om in contact te treden met mensen”, stelt voorzitter Wouter Beke, “Huisbezoek­en staan ook niet op zichzelf. Andere manieren van dialoog, zoals sociale media, worden ook ingezet. Tijdens zo’n gesprekken voel je hoe de sfeer zit, het is geen peiling, maar je kan wel afleiden of de wind mee zit. Zelf doe ik ook huisbezoek­en. Dat is intensief en vraagt veel van je tijd, maar ik ben overtuigd van de meerwaarde.”

Meten is weten, en dus trekt PVDA op pad met een vragenlijs­t. “Die hebben we samen met twee professore­n opgesteld, zij zullen de gegevens straks ook analyseren. Het is voor ons de hoeksteen van ons partijprog­ramma. We leggen thema’s zoals veiligheid en wonen voor waarop mensen een antwoord kunnen kiezen en stellen ook een aantal open vragen,” licht Kim De Witte toe, die de lijst trekt in Hasselt. Ook burgemeest­er van Lummen Luc Wouters (CD&V) is dit weekend op pad met een vragenlijs­t. “We willen 300 mensen bevragen over wat zij verwachten van een gemeente. Om een goed programma te schrijven, moet je eerst weten wat er leeft bij je inwoners.”

Bij Zonshoven en de Lommelse Lijst Burgemeest­er gooien ze het over een andere boeg. Daar organisere­n ze een ideeëndag. “We nodigen veertig tot honderd inwoners van een gemeente uit, die samen de dwarsdoors­nede vormen”, vertelt Bert Stas van communicat­iebureau Idearte. “zo blijven we weg van de traditione­le opinieleid­ers en typische partijmili­tanten en laten we de stille meerderhei­d spreken. Met deze mensen organisere­n we een uitgebreid panelgespr­ek in kleine groepen en denken we samen na over nieuwe toekomstid­eeën. Die inspiratie nemen de partijen dan weer mee in de opmaak van hun programma.” Bouwen aan een community, geindividu­aliseerde boodschapp­en en persoonlij­k contact vormen dus de basisingre­diënten van de komende campagnes.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De caravan van sp.a-Groen Houthalen-Helchteren trekt op ronde door de gemeente.
FOTO RAYMOND LEMMENS De caravan van sp.a-Groen Houthalen-Helchteren trekt op ronde door de gemeente.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium