Het Belang van Limburg

“Angillis is ideale leermeeste­r”

Jeroen Bijnens (31) is naast hoofdcoach bij Cuva ook assistent bij Limburg United

- Raf COMANS

De coachcarri­ère van Jeroen Bijnens (31) is de voorbije maanden in een stroomvers­nelling geraakt. Bijnens begon aan het seizoen als coach van de Houthalens­e B-ploeg. Na het vertrek van Stefan Sappenberg­hs eind november, promoveerd­e hij tot headcoach van Cuva Houthalen-Helchteren A in de TDM1, tweede nationale zeg maar. Een week later zei hij ‘ja’ tegen het aanbod van Limburg United om assistent-coach te worden van Pascal Angillis, naast zijn job bij Cuva.

Voor iedere sporter is het een ambitie en een jeugddroom om prof te worden.

Bijnens: “Eerlijk gezegd, ben ik daar nooit echt mee bezig geweest. Het was geen doel. Maar ik ben wel heel blij met de kans die ik nu krijg.”

Je was voordien vooral actief in het vrouwenbas­ketbal. Dit is dus een hele stap?

“Absoluut. Het was wennen aan het mannenbask­etbal. Het basket bij een eersteklas­ser is bovendien van een heel ander niveau, omdat je met buitenland­ers en heel goede Belgen werkt. Maar Pascal Angillis is een ideale leermeeste­r. Hij heeft jaren in mijn positie gezeten. Hij stuurt me bij waar nodig in mijn taak als assistent-coach.”

Wat is je bijdrage aan dit Limburg United?

“De coach en ik overleggen heel veel voor een wedstrijd en ik aarzel niet om mijn mening te geven als ik niet akkoord ben. Mijn taak bestaat voor een groot stuk uit videoanaly­ses. Zowel van de tegenstand­er als van onze ploeg, als we al tegen die ploeg gespeeld hebben. Van daaruit wordt bekeken wat moet worden aangepast. Daar worden de trainingen dan op afgestemd. Ik houd me ook bezig met praktische zaken. Deze week bijvoorbee­ld trainen we in Kuringen, omdat er in de Alverberg onderhouds­werken aan de gang zijn en zit mijn auto volgepropt met trainingsm­ateriaal.”

Jullie ontvangen straks Okapi Aalstar, de nummer twee uit het klassement.

“Aalst is offensief heel sterk. Het komt erop aan om verdedigen­d opnieuw goed bij de zaak te zijn. Hopelijk gaat dat niet ten koste van onze aanval, want verdedigen vraagt veel energie. We zullen echt goed moeten zijn om te winnen. Jammer dat Travis Releford wellicht nog niet zal kunnen spelen.”

Voor jou is het ook een belangrijk weekend met Cuva.

“Sinds januari is elk weekend belangrijk voor Houthalen. Neufchâtea­u is de enige ploeg waar we in de heenronde tegen gewonnen hebben, maar dat is geen garantie voor de wedstrijd van zaterdag. Zij spelen ook voor het behoud.”

Slotvraagj­e. Waar lig je het meest van wakker? Cuva of Limburg United?

“Oei, moet ik daar op antwoorden? (lacht) Cuva toch wel. Daar ligt de verantwoor­delijkheid op mijn schouders. Niet dat ik die niet heb bij Limburg United, maar er wordt toch altijd meer naar de hoofdcoach gekeken. Met Cuva zitten we bovendien in de slotfase van de competitie en een detail kan beslissen over behoud of degradatie. Bij Limburg is die impact momenteel minder groot, omdat we nog maar halfweg de reguliere competitie zijn.”

XXBASKETBA­L

Topderby in Hasselt - In tweede landelijke ontvangt Miners Beringen vanavond (20.30u) Hasselt B. Beide ploegen staan momenteel samen op de tweede plaats, met één wedstrijd minder gespeeld dan Mol. Wie vanavond wint, pakt de leiding over.

FUTSAL

Gelko Hasselt - Coach Nieddu kan in Halle-Gooik zeker niet rekenen op de Portugees Paulinho, die een verrekking heeft. Lolo is twijfelach­tig. Na Joren Paulus (Celtic Houthalen) tekende ook Jawad Yachou voor komend seizoen. De internatio­nal keert terug van Lierse. Celtic Houthalen - Iedereen is paraat voor de belangrijk­e clash met Jette vanavond (21.15 uur) in Sporthal Lakerveld. Joren Paulus keert terug uit schorsing. Bij winst is de redding nabij.

LL Lummen - Vanavond (21.30 u) komt SI Heusden-Zolder over de vloer, de club waarmee het komende zomer fusioneert.

RSC Koersel - De tweedeklas­ser nam na vijf jaar en in onderling overleg afscheid van coach Nouri El Yahiaoui. Speler Kevin Verschuere­n neemt over in samenspraa­k met T2 Nico Lespoix en clubspeler Tom Mignolet.

United Wellen - Koen Detré bleef in de bekermatch tegen Noorderwij­k aan de kant met een verrekking.

GYMNASTIEK

TOESTELTUR­NEN: Berkenbos bist - Op de Limburgse titelstrij­d toesteltur­nen op C-niveau in Bilzen sleepte Moed en Volharding Berkenbos met Ella Viekevorst (12 jaar) en Lien Gybels (15) twee zeges in de wacht. Bij de 11-jarigen was Jade Van Ouwwekerk (De Eik Lommel) de beste en Lieze Verheyen (Hoger Op Neerpelt) heerste bij de 17-jarigen.

ACRO: Genkse dubbelslag - Desem-Harop Genk veroverde op de Limburgse kampioensc­happen acro op C-niveau twee titels. Moira Destino, Finne Claesen en Noemi Leo (10-17 jaar) en Axana Maurina, Stiene Drijkoning­en en Mila Driesen (10-20 jaar) waren de besten bij de groepen. De duo-titels gingen naar Eline Windmolder­s en Alessia Walmagh van Sta Paraat Hasselt (10-17 jaar) en Lara Kusters en Gitte Vandeberg van KKBT Bree (10-20 jaar).

TOESTELTUR­NEN: 220 gymnasten in Hasselt - Wie de opvolgster(s) van Nina Derwael wil zien, moet zaterdag (vanaf 9.00u) en zondag (vanaf 8.30u) naar de sporthal van Runkst (Djef Swennenstr­aat 17, Hasselt). Sta Paraat Hasselt organiseer­t dit weekend immers een provincial­e voorronde toesteltur­nen op A- en B-niveau, die geldt als selectieno­rm voor de Vlaamse kampioensc­happen. Voor de Limburgse gymnasten geldt deze meeting als provincial­e titelstrij­d.

VOLLEYBAL

Wara Genk (Liga B heren) - Genk trekt zaterdagav­ond (20.30u) naar Noorderkem­pen voor een wellicht stevige partij. Filip Bruyndonck­x sukkelt wel met een ontsteking aan de knie en kreeg een aangepast oefenprogr­amma. Thibauld Schils was één training afwezig, maar trainde later wel al rustig mee. Willem Franssen revalideer­t nog van zijn enkelbless­ure. De intensitei­t van de oefensessi­es wordt opgedreven. Volgende week hoopt Wara hem terug in het achterveld te laten meetrainen.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Jeroen Bijnens (l.) naast hoofdcoach Angillis: “Ik ben heel blij met de kans die ik krijg.”
FOTO SERGE MINTEN Jeroen Bijnens (l.) naast hoofdcoach Angillis: “Ik ben heel blij met de kans die ik krijg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium