Het Belang van Limburg

“Leiderspla­ats niet onze zorg”

Didier Haenen, op zijn 26ste al een ancien bij Sp.-Mopertinge­n

- Rudi SMEETS

Spouwen-Mopertinge­n kan vanavond THES onder druk zetten door Sporting Hasselt te kloppen, maar het team van Pino Canale legde vorige week de leider al over de knie. “De eerste plaats is niet onze zorg, we bekijken het van week tot week”, zegt Didier Haenen, op zijn 26ste al één van de anciens van geel-blauw. Een messcherpe tackle, snel en wendbaar, sober en betrouwbaa­r: dat is in een notendop Didier Haenen. Een WYSIWYG-voetballer, what you see is what you get. Franjes zijn hem vreemd. Als er een tegenstand­er uit de match moet worden gehouden, dan weet trainer Jan Schoefs wel wie hij met die opdracht moet opzadelen. Bjorn Ruytinx kan al vermoeden wie hem straks in de ogen zal kijken. Vóór zijn komst naar SpouwenMop­ertingen legde Haenen een gevarieerd parcours af. Lanaken, KRC Genk, Genk VV, Patro, Heusden-Zolder, Veldwezelt: het is nogal wat voor iemand van 26. “Ik had de pech dat de twee laatste clubs ophielden te bestaan”, zegt de Lanakenaar, die nog bij zijn ouders woont, maar vaak te vinden is bij zijn vriendin Karen in het naburige Rekem. “Intussen ben ik bezig aan mijn zesde seizoen bij Spouwen-Mopertinge­n. Ik zit in een ideale situatie. Ik voetbal bij een mooie club en kan mijn hobby combineren met een leuke job. Ik geef al 2,5 jaar lichamelij­ke opvoeding in basisschoo­l Jan Rosier in Lanaken, van het eerste tot het zesde leerjaar. De afwisselin­g van leeftijden vind ik erg interessan­t. Misschien vreemd om te zeggen, maar die kinderen kijken nog een beetje naar je op.”

Hoe verklaar je dat jullie het ondanks het vertrek van sterkhoude­rs als Timmermans, Wang, Kerstenne, Didden en Voorjans zo goed doen?

Haenen: “Sabbadini en Winkels zaten vorig seizoen in een lagere reeks bij Hades op de bank, bij Spouwen-Mopertinge­n hebben ze een basisplaat­s. Dat zegt toch genoeg? Het collectief is onze sterkte. Er zijn geen buitenbeen­tjes meer die zich te veel permittere­n. Vorig seizoen waren die er wel. Jongens die iets te gemakkelij­k een training misten en zo. Nee, ik ga geen namen noemen. Nu trekt iedereen aan hetzelfde touw. Neem Ali Yildiz: hij is de man van de goals, maar voelt zich nooit te goed om mee te verdedigen.”

Jan Schoefs staat bekend als een coach die veel van zijn spelers vraagt op training. Jij hebt daar blijkbaar nooit moeite mee gehad.

“Nee, omdat hij ons allemaal beter maakt. Van een bijna volledig nieuwe kern heeft hij een ploeg gekneed. Trouwens, die trainingen vallen best wel mee. En veel belangrijk­er: hij is een steengoede coach, met hart voor zijn spelers. Je weet heel goed wat je aan hem hebt. Hij zal zichzelf nooit in de picture plaatsen en van de daken schreeuwen dat Spouwen-Mopertinge­n de titel ambieert. Zijn realisme is één van onze sterktes.”

XSPOUWEN-MOPERTINGE­N: Brouwers is geschorst, Aka Etien zit zijn tweede schorsings­dag uit. Mombaerts komt uit schorsing. SPORTING HASSELT: Trainer Pino Canale geeft het vertrouwen aan de selectie, die vorig weekend leider Thes versloeg. Vrijsen, Proesmans en Nayib Lagouireh blijven geblesseer­d. Ook Wuytens (ziek) trainde niet. Adil Lagouireh probeerde met de reserven.

Didier HAENEN

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Didier Haenen: “Coach Schoefs maakt ons
allemaal beter.”
FOTO DICK DEMEY Didier Haenen: “Coach Schoefs maakt ons allemaal beter.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium