Het Belang van Limburg

“Nog niet veel geluk in Hechtel”

Ryan Cortjens favoriet op PK voor nieuweling­en en junioren

- Freddy VAES

Net één week voor in Brustem het Limburgs wegseizoen op gang wordt geschoten, krijgen de veldrijder­s nog een laatste keer een forum. Voor de nieuweling­en en juniores is die laatste Limburgse cross een topper. Zondag staat in Hechtel immers de provincial­e titel op het spel. Ook al is de Hechtelse cross Agter de Berg nog maar aan haar derde editie toe, toch is het in het veldritwer­eldje al een begrip. Dat is te merken aan het aantal voorinschr­ijvingen. Bij de nieuweling­en hebben ze zelfs een stop moeten invoeren, omdat het maximum aantal van 70 al werd bereikt. Nieuw aan de derde editie van organisato­r Brecht Thoelen en zijn team is dat er nu ook al op zaterdag gecrosst wordt. Dan zijn er promowedst­rijden en is er koersgeleg­enheid voor de miniemen, met daarna een gentlemenw­edstrijd, die gedoopt werd als ‘open Hechtels kampioensc­hap voor inwoners en mensen van daarbuiten’.

Zondag voegt men aan het programma van vorig jaar ook nog een wedstrijd voor eliten z/c en beloften toe. Maar de meeste aandacht gaat toch uit naar de provincial­e kampioensc­happen voor nieuweling­en en juniores.

Thibau Nys van de partij

Bij de nieuweling­en belooft het een open strijd te worden. Brent Blommen, goed voor brons op het BK in Koksijde, is favoriet. Net als in Koksijde is ook Hechtel een typische zandcross. Zand ligt zijn voornaamst­e concurrent Arne Baers iets minder, maar de knaap uit Paal zal zich niet zomaar gewonnen geven. In die categorie is nationaal kampioen Thibau Nys de grote naam op de affiche. Omdat hij geen Limburger is, komt hij uiteraard niet in aanmerking voor de provincial­e titel.

Bij de juniores zou het al serieus mis moeten gaan, indien Ryan Cortjens naast de Limburgse kampioenen­trui grijpt.

“Al weet je maar nooit”, stelt hij. “Ik rijd zaterdag nog Middelkerk­e. Normaal moet ik zondag voldoende gerecupere­erd zijn. Maar Hechtel heeft me de voorgaande jaren nog niet zoveel geluk gebracht. De eerste keer moest ik met pech opgeven. Vorig jaar moest ik ziek forfait geven. Hopelijk loopt nu alles op wieltjes. Ik ben verplicht om in dit provinciaa­l kampioensc­hap te starten. Maar het is voor mij veel meer dan een verplicht nummer. Een kampioenen­trui extra in de trofeeënka­st mag altijd”, lacht hij.

En mocht er iets mis gaan met Cortjens, dan staat Michael Bervoets, de laatste weken in bijzonder goede doen, klaar om de fakkel over te nemen.

 ?? Foto FV ?? Ryan Cortjens: “Een kampioenen­trui extra in de trofeeënka­st mag altijd.”
Foto FV Ryan Cortjens: “Een kampioenen­trui extra in de trofeeënka­st mag altijd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium