Het Belang van Limburg

“Nog grote stap vooruit zetten”

Hendrik Vanden Berk mikt in LCC in Lommel op podiumplaa­ts

- Yvan JANSSENS

Zondag valt in Lommel het doek over het Limburgs CrossCrite­rium editie 2017-18. De 50ste veldloop van DALO op de terreinen van Provil geldt immers als tiende en laatste manche. Lommelaar Hendrik Vanden Berk (22) wil voor eigen publiek op het podium postvatten. Hendrik Vanden Berk (22) is pas aan zijn eerste volledige LCCcampagn­e bezig. “Ik ben pas op mijn zeventiend­e met atletiek begonnen bij DALO”, vertelt de laatstejaa­rsstudent Elektromec­hanica aan de hogeschool van Gent. “Maar ik had aanvankeli­jk amper begeleidin­g of trainingss­chema’s en deed alles met de natte vinger. In de zomer ben ik bij Ivo Claes beginnen trainen en die trainingso­pbouw lag mij heel goed. De daaropvolg­ende winter heb ik zeer hard gewerkt. Mijn eerste veldloop liep ik in Neerpelt. Maar vorig seizoen heb ik bijna volledig gemist wegens blessurele­ed. Alleen in m’n thuisstad Lommel stond ik aan de start, maar daar geraakte ik door mijn zwakke conditie niet verder dan de dertiende plaats. Vorige zomer heb ik wel rustig kunnen opbouwen, zonder blessures. Ik voelde dan ook dat de conditie opnieuw goed zat. Dat is de reden waarom ik besloot om dit jaar voor de eerste keer een volledig LCC te lopen. Ik sta nu tweede in het klassement. Ik heb wel de ambitie om het eindklasse­ment binnen te halen, maar ik vrees dat het bijna onmogelijk is om Steven Heemskerk alsnog van de koppositie te verdringen.” Vanden Berk neemt straks ook deel aan het BK. “Om te kijken waar ik sta”, zegt de Lommelaar. “Als ik in de top 30 kan eindigen, heb ik al goed gelopen. Maar op termijn wil ik wel eens meedoen voor een plaats in de top tien. Als ik me volgende zomer goed kan voorbereid­en, zonder blessurele­ed, zou ik nog een grote stap kunnen zetten.”

Vanden Berk heeft ook een eigen mening over de huidige gang van zaken in de Limburgse atletiek. “Iemand die het Limburgs kampioensc­hap wint, zou toch het hele seizoen in een kampioenen­trui moeten lopen. En wat het LCC betreft, is het zielig dat de seniors als laatste aan de beurt komen. Dat betekent dat alle publiek weg is, als het hoofdnumme­r op het programma staat. Waarom zouden ze het programma niet aanpassen zoals in de CrossCup, met andere woorden de seniors laten starten in het midden van het programma?”

ATLETIEK

Indoormeet­ing in Heusden - Zaterdag (vanaf 18.00u) vindt in de Golazo Arena in Heusden-Zolder een indoormeet­ing voor jeugd plaats. Voor pupillen, miniemen, cadetten, scholieren en juniors/seniors staan 60m, 60m horden, hoog- en verspringe­n op het menu. Midwinterj­ogging in Kiewit - Aan de sporthal van Kiewit (Tulpinstra­at, Hasselt) wordt zondag de jaarlijkse Midwinterj­ogging afgewerkt. Start van 5km om 10.30u, 10km om 11.15u. Daginschri­jvingen kosten 8 euro, aangeslote­nen bij KBAB/AVT betalen 7 euro.

OffroadRun in Bilzen - Zondag staat aan sportpark Katteberg (Zeepstraat) in Bilzen een OffroadRun op het menu. Op het programma staan 6,5km (start 13.00u), 13km (14.00u) en een kidswedstr­ijd van 2km (15.30u). Wandelaars kunnen op hetzelfde parcours terecht van 8 tot 15u. Bilzen Run opnieuw met halve marathon - Zes jaar na de laatste editie van de halve marathon knoopt Bilzen Run op zondag 20 mei opnieuw aan met een erg gesmaakte traditie: de halve marathon. Voor deze wedstrijd op een vernieuwd parcours rekent de organisati­e op 250 deelnemers. Uniek is dat de 10 km en de halve marathon gelijktijd­ig zullen vertrekken om 14.30 uur op de Markt in Bilzen, maar dat hun wegen letterlijk scheiden aan het Apostelhui­s op het domein van Alden Biesen.

PAARDENSPO­RT

Emmers Cup in Opglabbeek -

De Krokusvaka­ntie staat in het Opglabbeek­se Sentower Park traditiege­trouw in het teken van de Emmers Cup. De jumping heeft plaats vandaag (proeven tot 125cm), morgen (tot 140cm) en zondag (lagere reeksen en ponyproeve­n). Alle reeksen worden aangeboden. Het hoogtepunt wordt de GP op zaterdagav­ond. Provinciaa­l kampioensc­hap -

De LRV houdt zondag in de Damburg in Bocholt het jaarlijks provinciaa­l kampioensc­hap voor pony’s. De individuel­e kampioensc­happen starten vanaf 9.00u, de tweede omloop voor het interclubk­ampioensch­ap volgt omstreeks 14.00u.

LRV-springweds­trijd Tongeren - Zondag houdt LRV Tongeren zijn indoor springweds­trijd voor de seniors. Deze wedstrijd heeft plaats in de manege van de Paardenhum­aniora in Bilzen.

ZWEMMEN

Start B-circuit in Beringen - Zondag (vanaf 14.00u) staat in Mijn Zwemparadi­js (Koolmijnla­an) in Beringen de eerste dag van het B-circuit op het menu. De wedstrijd geldt voor vergunning­houders en G-zwemmers, in totaal hebben 188 deelnemers, die uitkomen in het B-circuit, ingeschrev­en in deze wedstrijd van De Beringse Tuimelaars en VZF Limburg.

JUDO

BK jeugd in Antwerpen - Zo’n twintigtal Limburgse judoka’s, die vorige week een podiumplaa­ts behaald hadden op het Vlaams kampioensc­hap, strijden dit weekend in Arena Deurne voor de Belgische titel judo bij U15, U18, U21. Uitkijken wordt het naar Vlaams kampioenen Ashley Heylen, Islam Geriev, Mariana Traoré, Beau Ramaekers en Pieter Vandyck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium