Het Belang van Limburg

“Ik erken dat de multicultu­rele samenlevin­g verrijking biedt”

Open Vld ziet geen graten in samenwerki­ng met Bert Schoofs

- Miranda GIJSEN/Roger VANHOUDT

Zowel de Open Vld-afdeling van Beringen als die van HeusdenZol­der wil samenwerke­n met een ex-Vlaams Belanger. Maar de provincial­e leiding van Open Vld vindt dit alleen in het geval van Heusden-Zolder een probleem. “Heusden-Zolder valt niet te vergelijke­n met Beringen”, klinkt het. Woensdag raakte bekend dat Open Vld Heusden-Zolder Veronique Bartels als lijsttrekk­er wil voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Bartels diende twee weken geleden haar ontslag in als provincier­aadslid voor Vlaams Belang. De provincial­e leiding van Open Vld is niet gelukkig met die keuze, het is nu aan de statutaire commissie om zich uit te spreken.

In buurgemeen­te Beringen start Open Vld samen met VBLD - de partij van oud-Vlaams Belangboeg­beeld Bert Schoofs - een nieuwe politieke beweging: VOLUIT. Die krijgt de steun van Open Vld Limburg en is vooraf doorgespro­ken. Nog een verschil met Heusden-Zolder: Schoofs wordt geen lid van Open Vld. VOLUIT is een open eenheidsli­jst met leden van Open Vld, VBLD en onafhankel­ijken, die de lokale politiek boven de partijkleu­r stellen. Bovendien is hij in tegenstell­ing tot Bartels al vier jaar geen lid meer van Vlaams Belang. Maar ziet de kiezer dat ook zo? “We zijn er ons van bewust dat die link wordt gemaakt”, reageert An Moons, voorzitter van Open Vld Beringen. “Maar we hebben er goed over nagedacht. Wie Bert kent, weet dat hij geen extreem gedachtego­ed predikt. Dat zouden we ook nooit toelaten. Bovendien heeft hij al vier jaar afstand genomen van het Vlaams Belang. Bert is een sterk politicus.”

Populair

Wie naar de verkiezing­suitslag van 2012 kijkt, ziet dat Bert Schoofs met 2.134 voorkeurst­emmen de derde populairst­e politicus was, na burgemeest­er Maurice Webers en Anne Wouters-Cuypers. “Dit is geen opportunis­tische keuze van Open Vld”, verzekert Bert Schoofs. “Dat zou ook niet werken, er moet ook een raakvlak zijn in de thema’s die je naar voor wil halen. VOLUIT is ook geen liberale lijst, ze heeft geen partijkleu­r. We gaan samen een programma schrijven, en we hebben als eenheidsli­jst een eigen visie. Dat geeft ons ook meer ruimte, want nationale programma’s vertalen niet altijd voor honderd procent wat er leeft in de dorpen, waardoor je toch altijd een beetje met de handrem op campagne voert. En ja, ik erken de verrijking die de multicultu­rele samenlevin­g biedt. Voor mij staat de mens centraal, ik geloof dat iedereen van welke religie dan ook zich kan aanpassen in onze maatschapp­ij. Dat wil niet zeggen dat ik blind ben voor de problemen, die zijn er ook, maar daar moeten we samen aan werken.” Wie lijsttrekk­er wordt, is nog niet bekend. Het partijprog­ramma wordt de volgende maanden verder uitgewerkt.

Wie Bert kent, weet dat hij geen extreem gedachtego­ed predikt. Dat zouden we ook nooit toelaten. Bovendien heeft hij al vier jaar afstand genomen van Vlaams Belang

An MOONS Voorzitter Open Vld Beringen

 ??  ?? Bert Schoofs FOTO RAYMOND LEMMENS
Bert Schoofs FOTO RAYMOND LEMMENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium