Het Belang van Limburg

FBI maanden geleden getipt dat Nikolas Cruz (19) bloedbad wilde aanrichten in Florida

FBI werd maanden geleden getipt dat Nikolas Cruz (19) in Florida een bloedbad wilde aanrichten

-

PARKLAND - Depressief, gek van wapens en zeer gewelddadi­g ingesteld. Nikolas Cruz (19) was al langer een tikkende tijdbom. Zeker nadat het uit raakte met zijn liefje en hij, na zijn vader, ook zijn geliefde adoptiemoe­der verloor. Enkele maanden geleden kondigde hij aan dat hij “een profession­ele schoolschu­tter” wilde worden. Maar volgens de FBI was er onvoldoend­e concrete informatie om een bloedbad te voorkomen.

Marc KLIFMAN

Een bescheiden trailerpar­k in Lantana, op ongeveer 45 km van zijn doelwit: de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland. Hier woonde Nikolas Cruz (19) sinds eind november, rond Thanksgivi­ng. Hij kreeg er onderdak bij een vriend nadat zijn adoptiemoe­der Lynda enkele weken eerder aan een longontste­king stierf. Weeskinder­en Nikolas en zijn broer Zach werden na hun geboorte door Lynda en haar man Roger geadopteer­d. Hij kreeg van hen alle kansen. Maar in tegenstell­ing tot zijn broer waren het met Nikolas altijd problemen. “Al sinds hij klein was, moest Lynda met die jongen naar een therapeut. Er was altijd wel wat met hem”, zegt een tante.

Wapenversl­aafd

Nikolas kampte al lange tijd met depressiev­e gedachten en een gewelddadi­g karakter. Foto’s die hij lustig deelde op sociale media toonden dat hij erop kickte om dieren te doden. Op zijn Instagramp­agina pochte hij ook met veel foto’s van zware vuurwapens en messen. Wapenversl­aafd, was Nikolas. Van zodra hij achttien werd, kocht hij – perfect legaal – zijn eigen AR-15 machinegew­eer. Toen het gezin van zijn vriend hem in november een eigen kamer

in de trailer aanbood, liet hij hen het wapen zien. Hij mocht het houden, maar de AR-15 moest wel een kluis in. Nikolas stemde in. Ondanks zijn depressie leek het ook weer beter met hem te gaan, zegt Jim Lewis, de familieadv­ocaat. “Ze hadden Nikolas aan een jobje geholpen als winkelverk­oper. Niets wees erop dat hij zoiets gewelddadi­g zou doen.” Ze brachten hem elke dag naar school toe, maar woensdagoc­htend had Cruz zich overslapen. “Het is valentijns­dag. Ik ga nooit naar school op valentijns­dag”, zei hij hen nog. Maar wanneer ze weg waren, nam hij zijn AR-15 uit de kluis en trok hij naar de school in Parkland, waar hij vorig jaar geschorst werd. Hij liet het brandalarm afgaan, creëerde chaos en richtte zonder mededogen zijn AR-15 op zijn ex-medeleerli­ngen. Zeventien jonge slachtoffe­rs heeft hij dodelijk geraakt. Tientallen anderen raakten ernstig gewond. Nadat hij zelf gewond raakte, probeerde Cruz nog de school te verlaten samen met de andere vluchtende scholieren. Maar op het gras naast het gebouw kon hij overmeeste­rd worden.

Messen

Een dag na het bloedbad werd nog niet duidelijk waarom hij zijn vroegere school als doelwit koos. Mogelijk uit wraak omdat hij er geschorst werd. “Hij werd van school gestuurd omdat hij met een rugzak vol messen op de campus kwam en andere leerlingen begon te bedreigen”, zegt zijn wiskunde- leraar Jim Gard. Hij vocht ook met het nieuwe liefje van zijn exvriendin. Een breuk die hij niet kon verkroppen. Maar voor zijn klasgenote­n was het al langer duidelijk: Cruz was geen normale tiener. Ze zouden er nog van horen, dachten ze.

Gisteren werd duidelijk dat de FBI maanden geleden getipt werd over zijn gruwelplan­nen. Ben Bennight zag een YouTube-video van Cruz waarin hij vertelde dat hij “profession­eel schoolschu­tter” wilde worden. De FBI bevestigt. “Maar we zijn er niet in geslaagd de maker van het filmpje te identifice­ren”, klinkt het verontschu­ldigend.

Zijn psychiatri­sche problemen, zijn verslaving voor wapens, zijn gewelddadi­g karakter, zijn banden met een organisati­e die blanke suprematie propageert: er waren meer dan voldoende alarmsigna­len dat Cruz op het punt stond om te ontsporen. Maar de politie kreeg onvoldoend­e concrete informatie over hem binnen om de schietpart­ij te vermijden. “Officiele waarschuwi­ngen, telefoontj­es of bedreiging­en zijn er helaas nooit gekomen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO AP ?? De profielfot­o op Instagram van Nicolas Cruz. De tiener pochte er met zijn wapens, en kickte erop dieren te doden.
FOTO AP De profielfot­o op Instagram van Nicolas Cruz. De tiener pochte er met zijn wapens, en kickte erop dieren te doden.
 ??  ??
 ?? Foto AP ?? Met de handen boven het hoofd worden leerlingen uit de school geëvacueer­d. Ook de schutter vluchtte zo naar
buiten, maar werd later toch opgepakt.
Foto AP Met de handen boven het hoofd worden leerlingen uit de school geëvacueer­d. Ook de schutter vluchtte zo naar buiten, maar werd later toch opgepakt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium