Het Belang van Limburg

“Ideale rijschool voor F1-piloten”

PXL-studenten werken aan virtuele bril voor karters

-

Studenten van de afdeling Toegepaste Informatic­a van de PXL werken aan een virtuele bril waarmee je als bestuurder alle relevante informatie krijgt tijdens een rondje karten. Die info moet helpen om je rijstijl te verbeteren en zorgen voor data over je prestatie. Het project komt tot stand in samenwerki­ng met softwarebe­drijf Mediaan en Karting Genk. Teambegele­ider Lector Wesley Hendrikx weet dat het om een hele uitdaging gaat. “De studenten combineren verschille­nde technologi­eën en hardware”, zegt Hendrikx. “Ik denk onder meer aan Unity, de HoloLens en aan een gps-tracker. Aan de binnenkant van je virtuele bril kan je onder meer aflezen hoe snel je op dat ogenblik aan het rijden bent, maar ook het aantal rondes dat je al gereden hebt of nog moet rijden. Maar het meest opmerkelij­ke is toch wel het aansturen van de rijstijl. De studenten hebben het parcours virtueel uitgewerkt met digitale muntjes. Het meest ideale is dat je binnen het parcours van die muntjes blijft rijden met een snelheid die een optimaal resultaat beoogt. Als je te traag rijdt, dan kleuren die muntjes rood. Je krijgt die informatie te zien terwijl je gelijktijd­ig zicht hebt op de werkelijkh­eid voor je. Het zou inderdaad een belangrijk instrument kunnen zijn voor toekomstig­e F1piloten. De meesten leren het vak via karting. Als je permanent virtueel bijgestuur­d wordt, kan het allemaal snel gaan. Als het project klaar is, laten we de verdere afhandelin­g over aan Mediaan.”

Extra dimensie

Ook Karting Genk ziet potentieel in de virtuele bril. “Karting op zich heeft al een hele hoge belevingsw­aarde”, zegt Lise Moer- mans, marketing manager van Karting Genk. “Door er virtuele elementen aan toe te voegen ga je die beleving nog meer versterken. Qua toepassing­en is dit systeem ook erg handig in de opleidinge­n. Je kan immers niet alleen de ideale virtuele lijn volgen, maar ook reageren op de meest aangewezen rempunten. We zien het ook als een waardevol instrument bij het organisere­n van wedstrijde­n. Zo kan je punten bij krijgen als je een goede rijstijl aanhoudt en punten verliezen als je fouten begaat. Snelheid blijft de belangrijk­ste uitdaging, maar het heeft toch wel iets extra als je daar een dimensie aan kan toevoegen. Zo zou je de virtuele bril in de toekomst kunnen uitbreiden waarbij je, behalve snelle rondetijde­n halen, ook iets moet vangen.”

 ?? FOTO HBVL ?? De virtuele bril wordt getest op de karting van Genk en in iSpace, de hoogtechno­logische projectrui­mte van de PXL.
FOTO HBVL De virtuele bril wordt getest op de karting van Genk en in iSpace, de hoogtechno­logische projectrui­mte van de PXL.
 ?? Foto HBVL ?? Tijdens het racen krijgt de rijder extra info via de virtuele bril zoals de rijtijden en de ideale route.
Foto HBVL Tijdens het racen krijgt de rijder extra info via de virtuele bril zoals de rijtijden en de ideale route.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium