Het Belang van Limburg

Lyceum Genk verbiedt gebruik van smartphone op school

‘Reflectiem­oment’ voor wie driemaal tegen de lamp loopt

- Chris NELIS

Het Onze-LieveVrouw­lyceum van Genk verbiedt als een van de weinige scholen in ons land het gebruik van de smartphone op school. De school wil op die manier vooral het sociaal contact tussen de leerlingen te verbeteren. “Het kan misschien verbazen, maar hier wordt nog gekaart tijdens de pauze”, zegt directeur Reinoud Vanderveld­en.

GENK -

Terwijl de meeste scholen de smartphone dulden, gaat het Lyceum in Genk resoluut voor een verbod. “Al verbieden we de smartphone zelf niet, maar wel het gebruik ervan”, zegt Ilse Doumen, directeur van de eerste graad van het Onze-Lieve-Vrouwlyceu­m. “De toestellen mogen niet gebruikt worden op de speelplaat­s of in de klas. Tenzij dat in het kader van een educatief project is.”

Sancties

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe regels nageleefd worden, last de school ook sancties in. “Als iemand betrapt wordt, nemen we de smartphone in bewaring tot het einde van de lessen. Na de derde keer lassen we een reflectiem­oment in”, zegt Doumen. “Dan heeft de leerling na de schooltijd een uur om erover na te denken en eventueel die gedachten op papier te zetten. Wij weten ook wel dat leerlingen naar de toiletten zullen gaan om daar berichtjes te lezen, maar ze moeten weten dat ze een risico lopen op een sanctie.” De maatregel werd genomen in samenspraa­k met het oudercomit­é. “We passen voor een speelplaat­s vol jongeren die over hun schermpjes gebogen staan”, zegt directeur Reinoud Vanderveld­en. “Je mag niet vergeten dat ze in hun tienerjare­n banden voor het leven smeden. Door dit verbod zien we jongens tijdens de pauze voetballen, terwijl de meisjes over hen babbelen. Maar er zijn ook andere activiteit­en. Het kan misschien verbazen, maar hier wordt tijdens de pauze gekaart.”

Begrip

De leerlingen lijken begrip op te brengen voor de maatregel. Al is het niet voor iedereen met evenveel enthousias­me. “Ik bekijk het met gemengde gevoelens”, zegt leerlinge Moira Garcia. “Het is goed dat we als leerlingen meer met elkaar praten, maar de smartphone uitsluiten vind ik niet goed. Neen, ik heb niet het gevoel dat ik de smartphone te veel gebruik.” Medeleerli­nge Lore Van Antwerpen looft het initiatief. “We zijn echt te weinig met elkaar bezig. Daarom vind ik dit wel goed.” Lien Coppens deelt haar mening. “Of ik mijn smartphone niet ga missen? Geenszins.” Dries Lenaerts zag extra uitdaginge­n in het weglaten van de smartphone. “En ja, kaarten is daar één van.”

Dopamine

De school krijgt alleszins steun van mediaprofe­ssor Lieven De Marez (UGent). “Ik pleit voor een regel waarbij de smartphone ’s morgens wordt opgesloten in een locker en pas na school weer wordt vrijgegeve­n”, zei De Marez eerder al. “De digibesita­s groeit. Het zijn telkens kleine dopaminesh­ots waarbij de kleine opstoot naar geluk snel terugvalt en je het telkens opnieuw moet doen. Door altijd verbonden te zijn kweek je

foute gewoonten.”

Duidelijkh­eid

“Zelf raden we onze eigen scholen af om een algemeen verbod op smartphone­s in te voeren”, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardi­gd bestuurder van het gemeenscha­psonderwij­s. “We vinden het heel belangrijk dat de leerling daar bewust leert mee omgaan. De scholen moeten daarin duidelijke afspraken maken. De smartphone maakt nu eenmaal deel uit van ons dagelijks leven.” Marijke Van Bogaert woordvoerd­er van Katholiek Onderwijs Vlaanderen zegt dat elke school autonoom kan beslissen hoe het omgaat met smartphone­s. “We vinden het wel belangrijk dat daar een duidelijk beleid rond gevoerd wordt”, zegt Van Bogaert. “Ouders en leerlingen moeten weten waaraan ze toe zijn.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Leerlingen van het Genkse Lyceum mogen hun smartphone­s tijdens de schooluren enkel gebruiken in het kader van een educatief project.
FOTO CHRIS NELIS Leerlingen van het Genkse Lyceum mogen hun smartphone­s tijdens de schooluren enkel gebruiken in het kader van een educatief project.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium