Het Belang van Limburg

Hasseltse cipiers dreigen met staking tegen overbevolk­ing

Ook protest tegen hoge werkdruk

- Nancy VANDEBROEK

De vakbonden ACOD en ACV hebben bij minister van Justitie Geens een stakingsaa­nzegging ingediend voor de Hasseltse gevangenis. De vakbonden protestere­n daarmee tegen de overbevolk­ing. Er is ook een nationale stakingsaa­nzegging ingediend tegen de te trage aanwerving­en en overplaats­ingen van nieuwe cipiers. In de gevangenis van Hasselt moeten momenteel 69 van de 537 mannelijke gedetineer­den en 2 van de 33 vrouwen op de grond slapen. Minister Geens beloofde vorige week 30 extra stapelbedd­en, maar dat is volgens de vakbonden geen oplossing. “Als je op een monocel van 2 op 3 meter een stapelbed bijplaatst , ligt er binnen de kortste keren terug een matras op de vloer”, zegt Serge Pieters, nationaal ACV-voorzitter gevangenis­sen.

De vakbonden protestere­n ook tegen het tekort aan cipiers en de te hoge werkdruk. In de beklaagden­afdeling van Hasselt staat vaak één cipier (in plaats van twee) in voor 65 gedetineer­den. Intussen wachten 19 Limburgse cipiers, die elders werken, al meer dan een jaar op hun overplaats­ing naar Hasselt. In totaal lopen er maar liefst 160 dergelijke aanvragen van Limburgse cipiers die in een andere Belgische gevangenis zijn tewerkgest­eld.

De vakbonden ACOD en ACV dreigen met een staking in de Hasseltse gevangenis. De vakbonden willen dat justitiemi­nister Geens maatregele­n neemt tegen de overbevolk­ing. Ze zijn ook niet te spreken over de te trage aanwerving­en en overplaats­ingen van nieuwe cipiers. Al meer dan een jaar wachten 19 penitentia­ire beambten uit Limburg om overgeplaa­tst te worden naar de gevangenis van Hasselt. In totaal lopen er liefst 160 dergelijke aanvragen van Limburgse cipiers die in een andere gevangenis zijn tewerkgest­eld. Het uitblijven van de mutaties is volgens de vakbonden een gevolg van de aanwerving­en die veel te traag worden doorgevoer­d. Het is één van de redenen waarom de vakbonden ACOD en ACV een stakingsaa­nzegging hebben ingediend. Daarnaast is er ook een stakingsaa­nzegging voor de Hasseltse gevangenis in het kader van de overbevolk­ing. “Cipiers staken uit noodzaak, niet omdat ze graag loonverlie­s lijden”, repliceert Serge Pieters. Hij is nationaal voorzitter ACV-gevangenis­sen. “Vaak wordt vergeten erbij te vertellen dat de stakers loonverlie­s lijden en dat geld terug naar de schatkist vloeit. De beambten zelf moeten het stellen met een stakersver­goeding van 30 euro per dag. Stakingen zijn overigens altijd het gevolg van beloftes die niet worden nagekomen door de overheid. De staking van de Limburgse cipiers heeft in vier jaar tijd een slordige 250.000 euro gekost volgens de cijfers van binnenland­minister Jan Jambon. De overheid had dat geld beter geïnvestee­rd in aanwerving­en, dan was er van een staking geen sprake. De problemati­ek gaat al verschille­nde regeringen mee, maar krijgt nooit een oplossing.”

Verlofacht­erstand

Volgens de vakbonden is de werkdruk in de Hasseltse beklaagden­afdeling nog altijd schrijnend te noemen: “Normaal zijn twee cipiers voor 65 gedetineer­den voorzien. Door tekorten komt het er vaak op neer dat één beambte voor een dergelijke groep instaat”, aldus Pieters. “Er zijn twee telefoonto­estellen en vier douches voor 65 gedetineer­den, als die tenminste werken. Minister Geens beloofde twee jaar geleden telefonie op elke cel, maar daar is niets van in huis gekomen. Daarnaast is er nog het bezoek, zijn er activiteit­en en dergelijke. Je moet dat als beambte maar allemaal in je eentje zien te regelen. Als die beambte dan verlof vraagt , wordt dat vaak geweigerd in het belang van de dienst. In de weekends kan bijna niemand nog verlof krijgen in Hasselt. De verlofacht­erstand van meer dan 530.000 dagen op nationaal vlak spreekt voor zich. Plaatselij­ke directies moeten helaas roeien met de riemen die ze hebben.”

Volgens justitiemi­nister Geens is het nijpend tekort aan penitentia­ire beambten het gevolg van de rekruterin­g die kandidaten nog doorlopen. “De rekruterin­g duurt vaak 9 maanden en langer”, repliceert Serge Pieters. “Kandidaten haken af omdat ze elders sneller aan een job raken. Er zijn opnieuw toezegging­en gedaan door minister Geens, maar de dienstbegr­oting moet nog zijn akkoord geven.”

Ook de besparing op uniformkle­ding is een doorn in het oog. “Menig beambte komt in jeans werken want de interventi­ebroeken worden al enkele jaren niet meer geleverd.”

Overbevolk­ing

En dan is er nog de overbevolk­ing. Minister Geens beloofde dat de Hasseltse gevangenis, waar momenteel 69 van de 537 mannelijke gedetineer­den en 2 van de 33 vrouwen op de grond moeten slapen, 30 stapelbedd­en bijkrijgt. Momenteel staan er 21 bedden leeg, verdeeld over de drugsvrije afdeling en de speciale afdeling voor geradicali­seerde gedetineer­den, de zogenaamde deratex-afdeling. Drie cellen voor telkens vier gedetineer­den zijn omgebouwd tot fitnessof ontspannin­gsruimte en 15 gewone cellen werden omgebouwd voor onder meer bureaus en celwerk.

Volgens Pieters zijn de 30 stapelbedd­en een capaciteit­suitbreidi­ng maar geen oplossing van het probleem. “Als je op een monocel van 2 op 3 meter een stapelbed bijplaatst , ligt er binnen de kortste keren weer een matras op de vloer.”

Hasselt is 13 jaar geleden gebouwd voor 340 mannen en 30 vrouwen. Dit om de gedetineer­den in een menswaardi­ge omgeving hun detentie te laten uitzitten. Momenteel is er een overbevolk­ing van 200 gedetineer­den.. Opmerkelij­k: in de Brugse gevangenis zijn er afdelingen gesloten wegens personeels­tekort.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium