Het Belang van Limburg

Overpelts restaurant halveert voedselver­spilling

Bordje niet leeg? Twee euro betalen

- Koen SNOEKX/Alexandra HEINEN

Steeds meer Limburgse restaurant­s binden de strijd aan met voedselver­spilling en delen boetes uit aan klanten die bestelde gerechten niet opeten. En met succes. “Vroeger gooiden we elke zondag vijftien tot twintig grote emmers eten weg, maar sinds de invoering van het boetesyste­em is dat nog maar de helft”, zegt Isabelle Snoeks van het Acaciahof in Overpelt. Toch zijn nog niet alle klanten mee. “Vrijdag nog heb ik 40 euro boete moeten aanrekenen aan een groep klanten die meer dan tien bestelde gerechtjes onaangeroe­rd liet liggen”, klinkt het bij sushiresta­urant Hamachi in Lommel. Overpeltse restaurant Acaciahof, waar klanten tijdens het zondagbuff­et voor 29 euro drie uur onbeperkt kunnen tafelen, voerde een jaar geleden een boetesyste­em in om voedselver­spilling aan te pakken.“We zagen hier soms halve borden onaangeroe­rd terugkomen. Gevolg was dat we aan het einde van de dag 15 tot 20 grote emmers eten moesten weggooien”, zeggen zaakvoerst­er Isabelle Snoeks en haar vader Kurt. Sindsdien rekent het restaurant 2 euro boete aan voor wie zijn bord niet leeg eet. En dat systeem heeft effect. “Het heeft onze klanten duidelijk aan het denken gezet, want sinds de invoering van het boetesyste­em is onze afvalberg gehalveerd”, zegt Snoeks. En dat zonder ook maar één boete uit te delen. “Er blijft wel eens een frietje liggen of mensen krijgen hun chocomouss­e niet helemaal op, maar daar doen we niet moeilijk over”, zegt Snoeks. “Klanten hebben ook geen enkel probleem met het boetesyste­em. Meer nog, er zijn er zelfs die een vrijwillig­e bijdrage doen. Bedoeling is dat we met dat geld een goed doel gaan steunen. Zo denken we eraan om mensen van de Voedselban­k eens uit te nodigen in ons restaurant.”

40 euro boete

Ook het Lommelse sushi- en grillresta­urant Hamachi in Lommel, met een all you can eat-formule van 30,5 euro voor 2,5 uur tafelen, werkt al geruime tijd met een boetesyste­em. Wie een bestelde sushi onaangeroe­rd laat liggen, betaalt 1 euro extra. Voor een warm gerecht is dat 3 euro. “Het boetesyste­em staat duidelijk vermeld op de menukaart en de website, maar toch moeten we hier nog wekelijks een boete geven”, zegt zaakvoerde­r Jasper Janssen. “Meestal gaat dat om enkele euro’s, maar afgelopen vrijdag hebben we 40 euro extra moeten aanrekenen omdat een groep klanten meer dan tien bestelde gerechtjes niet heeft opgegeten. We geven de klanten dat overblijve­nde eten in een zakje mee, maar toch hoor je dan gemor omdat ze extra moeten betalen”, zegt Janssen. Toch zijn ze bij Hamachi niet van plan om het boetesyste­em af te voeren. “De meeste klanten kennen het systeem en hebben er geen enkel probleem mee. We steken ook heel veel tijd in de bereiding van ons eten, dan is het toch ook zonde als het daarna allemaal in de vuilnisbak belandt.”

Varkensboe­r

Toch werken niet alle buffetrest­aurants met een boetesyste­em. Het Spaanse restaurant Magnifico in Houthalen-Helchteren, dat à volonté paella en tapas voor 23 euro serveert, probeert de afvalberg op een andere manier aan te pakken. “’s Avonds laat worden de gerechten niet meer automaHet tisch bijgevuld, maar maken we kleine porties zodat we nadien niet met grote overschott­en zitten”, zegt zaakvoerde­r Dori Sanchez. “We merken ook dat ouders hier voor hun kinderen opscheppen, zodat ook zij niet met overvolle borden aan het buffet vertrekken.” De afvalberg tot nul herleiden is natuurlijk een illusie, beseft ook Dori Sanchez. “Aan het einde van het weekend hebben we uiteraard nog enkele tonnen met eten over. Maar die worden opgehaald door een lokale varkensboe­r, die het eten aan zijn beesten voert.”

Er blijft wel eens een frietje liggen of mensen krijgen hun chocomouss­e niet helemaal op, maar daar doen we niet moeilijk over

Kurt Snoeks

 ??  ??
 ?? FOTO'S RAYMOND LEMMENS ?? Voor wat u te veel neemt en niet opeet, wordt 2 euro aangereken­d in het Acaciahof in Overpelt. Rechts: Kurt Snoeks.
FOTO'S RAYMOND LEMMENS Voor wat u te veel neemt en niet opeet, wordt 2 euro aangereken­d in het Acaciahof in Overpelt. Rechts: Kurt Snoeks.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium