Het Belang van Limburg

Hasselt onderzoekt als proef hoe eenzaam bejaarden zijn

-

Vier studenten van PXL Health Care zijn de voorbije weken aan huis gegaan bij Hasselaren tussen 80 en 82 jaar. Eerder deed Bpost dat bij 84plussers. “Voor het proefproje­ct focussen we op de Sint-Hubertuswi­jk in Runkst. We spitsen toe op kwetsbare thuiswonen­de 80-plussers. Waaraan is er nood, hoe kunnen wij helpen? In de wijk gaat dat dan om een 250-tal ouderen”, zegt Belinda Kimpen van OCMW Hasselt.

Het zijn de stad, OCMW, PXL, Jessa Ziekenhuis, Huisartsen­kring Herkenrode en de Listel (eerstelijn­szorg) die er samen werk van maken. “We willen uiteindeli­jk ervoor zorgen dat al die mensen een lokaal vangnet hebben van maximaal drie buurtbewon­ers die eens kunnen bijspringe­n. Door bijvoorbee­ld te zorgen voor vervoer als de oudere niet weg kan of naar de winkel te gaan bij ziekte. Of als contactnum­mer in geval van nood”, benadrukt Karoline Lenaers van Hasselt Zorgstad.

Uit de enquête van Bpost bleek in elk geval dat er genoeg kwetsbare ouderen in Hasselt leven. Bij 1,2 procent komt nooit iemand langs, 6 procent krijgt minder dan één keer per week bezoek over de vloer. “Steeds meer ouderen vereenzame­n en daar willen we op deze manier iets aan doen”, aldus OCMW-voorzitter Brigitte Smets en schepen Michel Froidmont. Kimpen: “We gaan op zoek naar vrijwillig­ers die zich willen inzetten voor de ouderen in hun buurt. Het gaat om een klein engagement. Het is zeker niet de bedoeling dat die buren voortduren­d beschikbaa­r zijn. Maar zelfs de rolluiken helpen optrekken, kan al veel betekenen. En het werkt van twee kanten: de 80-plussers zijn meer zelfredzaa­m, tegelijk kan er een hechter buurtgevoe­l ontstaan. Met dit project willen we ook de mantelzorg­ers een beetje ontlasten, want die staan al onder de nodige druk.”

Later wordt het project uitgerold naar alle Hasseltse wijken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium