Het Belang van Limburg

‘Poetins kok’ bakt het bruin

VS STELLEN 13 RUSSEN IN STAAT VAN BESCHULDIG­ING

- Ann-Sofie DEKEYSER

WASHINGTON - Dat vaststaat dat Russen de Amerikaans­e verkiezing­en probeerden te beïnvloede­n, verbaast niemand nog. De schaal waarop wel. Speciaal procureur Mueller onthult details over de informatie­oorlog door ‘Poetins kok’ en co. “De Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en staat nu onweerlegb­aar vast”, zegt de nationaal veiligheid­sadviseur van de Amerikaans­e president. Hij las de 37 pagina’s tellende aanklacht (die openbaar is en iedereen dus kan lezen) van Robert Mueller, de speciale aanklager die het onderzoek leidt naar de bemoeienis­sen van Russen in de Amerikaans­e politiek.

Daarin stelt hij dertien Russen en drie organisati­es in staat van beschuldig­ing wegens samenzweri­ng om de Amerikaans­e verkiezing­en te beïnvloede­n. Namen op het allerhoogs­te niveau ontspringe­n (voorlopig) de dans. De aanklacht plaatst noch Donald Trump, noch Vladimir Poetin op de beschuldig­denbank. Bewijzen dat Trump en/of zijn campagnete­am een complot zou hebben gesmeed met Moskou om de verkiezing­en te verstoren, zijn er dus niet. Maar Trump is nog niet buiten schot. Bijlange niet. Tot hiertoe beweerde de Amerikaans­e president steevast dat de Russische inmenging een hoax was, fake news. Dat kan hij niet langer volhouden, dus keert hij zijn kar.

Hotdogkraa­m

Van de dertien hoofdperso­nages in dit onfrisse verhaal is Yevgeny Prigozhin de bekendste. En dat brengt ons wel heel dicht bij de Russische president: zijn bijnaam luidt niet voor niks ‘de kok van Poetin’. Na een korte carrière als skikampioe­n belandde Prigozhin in de gevangenis na een overval. Eenmaal vrijgelate­n begon hij een hotdogkraa­m en wist hij zich snel op te werken op de culinaire lad- der. Poetin was een fervente bezoeker van zijn restaurant­s, Prigozhin sleepte lucratieve cateringco­ntracten in de wacht en mocht royale staatsbank­etten verzorgen. The New York Times weet dat hij kookte voor wereldleid­ers als George W. Bush en Jacques Chirac. Onder Poetin wist hij overheidsc­ontracten te verzilvere­n voor meer dan 3 miljard dollar. Volgens de aanklacht financierd­e hij de activiteit­en van het schimmige Internet Research Agency. Dat bedrijf van internettr­ollen begon in 2014 met het zogenaamde Translator Project. Uit documenten van medewerker­s blijkt dat het bedrijf “Amerikanen viseerde” en “een informatie­oorlog tegen de VS” wou voeren. De Internet Research Agency telde honderden werknemers en spendeerde (sinds de zomer van 2016) 1,2 miljoen dollar per maand aan het Translator Project. Prigozhin zelf breidde zijn activiteit­en nog verder uit; hij rekruteert soldaten om overzee te gaan vechten en runt een populaire nieuwssite waarvan je op z’n minst kan zeggen dat ze nationalis­tisch getint is en de koers van Poetin vaart.

Facebook-advertenti­es

Het onderzoek van Mueller is vrij precies over de wijze waarop Russen systematis­ch politieke invloed probeerden uit te oefenen in de VS. Een cluster van bedrijven gelinkt aan de Internet Research Agency had als doel wantrouwen aan te wakkeren tegenover de presidents­kandidaten en het politieke systeem in het algemeen. Dat begon in 2014, toen Trump nog geen kandidaat was voor de verkiezing­en. Dat feit haalt hij nu aan om zijn onschuld uit te roepen en de verantwoor­delijkheid in de schoenen van zijn voorganger Obama te schuiven.

Voor de geheime operatie zijn honderden e-mailadress­en, banken PayPal-rekeningen gekraakt. De betrokken Russen stalen de identiteit van echte Amerikaans­e burgers en vonden fictieve Amerikaans­e burgers uit (die ze zelfs aan een rijbewijs wisten te helpen). Ze betaalden bestaande Amerikanen om campagne te voeren. Maar hét front van de informatie-oorlog speelde zich af op sociale media. Ze leasden computerse­rvers in de VS om hun Russische achtergron­d te verbergen. Ze deden zich voor als Amerikaans­e activisten op onder meer Facebook en Twitter.

Een van hun tactieken was om advertenti­es te kopen op Facebook, uiteraard onder valse namen. Zo verkregen ze van Facebook persoonlij­ke gegevens van Facebookge­bruikers en benaderden ze mensen die vatbaar waren voor politieke propaganda.

Of deze operatie de kiesresult­aten heeft beïnvloed, is bijzonder moeilijk te bewijzen. Maar het is duidelijk dat de Russen erin zijn geslaagd een groot ‘publiek’ aan te spreken. Alleen al op Facebook zouden ze met hun frauduleuz­e posts 126 miljoen Amerikanen hebben bereikt.

 ?? Foto AFP ?? Poetin en Trump in gesprek: de Amerikaans­e president stelde altijd dat de Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en fake news was. Nu is het tegendeel aangetoond.
Foto AFP Poetin en Trump in gesprek: de Amerikaans­e president stelde altijd dat de Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en fake news was. Nu is het tegendeel aangetoond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium