Het Belang van Limburg

IJsland overweegt verbod op besnijdeni­s bij jongetjes

- Giselle NATH

IJsland wil als eerste Europese land besnijdeni­s illegaal maken. Joden, moslims én Europese katholieke­n protestere­n tegen een voorstel dat het samenleven er niet gemakkelij­ker op zal maken. Vier verschille­nde partijen, waaronder eentje uit de IJslandse regering, willen besnijdeni­s bij kleine jongens verbieden. Wie zonder medische reden de voorhuid van een kind verwijdert, zou zes jaar cel riskeren.

Het wetsvoorst­el - waarover binnenkort wordt gestemd - baseert zich op de standpunte­n van de IJslandse Ombudsdien­st voor Kinderrech­ten. Die vindt dat kinderen beschermd moeten worden, zelfs tegen de culturele of religieuze praktijken van hun ouders. “Het gaat om een onherstelb­are ingreep op hun lichaam, waarbij men de mening van de kinderen niet vraagt”, schrijft de IJslandse nationale omroep.

Domino-effect

De Ombudsdien­st plaatst kinderrech­ten (het recht op lichamelij­ke integritei­t) dus boven de godsdienst­vrijheid. “Vrouwenbes­nijdenis is hier al sinds 2005 verboden”, zegt parlements­lid Silja Gunnarsdót­tir van de Progressie­ve Partij, die meeschreef aan het voorstel. “Als het verboden is bij meisjes, dan moeten we hetzelfde doen voor jongens.” Besnijdeni­s van jongetjes is een vaste traditie bij joden en moslims. Op IJsland wonen naar schatting 250 joden en 1.500 moslims: het is weinig waarschijn­lijk dat zij het voorstel kunnen counteren. Protest wordt geleid door internatio­nale religieuze vereniging­en. De tegenstand­ers zien het kleine IJsland als de eerste dominostee­n voor een mogelijke golf van nationale verboden.

Niet eens onterecht, zo blijkt. In ons land adviseerde het Comité voor Bio-Ethiek vorig jaar, na drie jaar overleg, om ritueel besnijden te zien als aantasting van de fysieke integritei­t. De Raad van Europa pleitte in 2013 tegen besnijdeni­s vooraleer het kind kan meebesliss­en.

Wereldwijd is een op de drie mannen besneden.

 ?? FOTO AFP ?? Een jongetje ondergaat zijn besnijdeni­s.
FOTO AFP Een jongetje ondergaat zijn besnijdeni­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium