Het Belang van Limburg

Actiecomit­é bust 1.000 brieven voor protest tegen windmolens

Oproep om massaal bezwaar in te dienen tegen ‘Windpark Tongeren-Riemst’

- Eddy VANDOREN

Het actiecomit­é tegen windmolens in Millen is met man en macht meer dan 1.000 brieven in Tongeren en Riemst aan het posten tegen het ‘Windpark Tongeren-Riemst’. Op termijn zullen hier waarschijn­lijk meer dan 30 industriël­e molens draaien. De actievoerd­ers roepen met hun brieven op om voor vrijdag 23 februari bezwaar in te dienen tegen de aanvraag van EDF Luminus om de eerste twee molens van het park te bouwen. Het comité ontstond 1,5 jaar geleden toen de plannen van drie enorme turbines in Elst/Millen bekendraak­ten. Met dit protest verruimen ze hun horizon. Heel wat inwoners uit het zuiden en westen van Riemst en het oosten van Tongeren hebben de voorbije dagen vermoedeli­jk verbaasd opgekeken toen ze hun brievenbus openden: daarin zat een witte enveloppe met de vermelding ‘vertrouwel­ijk’. “Eigenaardi­g, dacht ik”, vertelt G.V. (58) uit Genoelseld­eren. “De inhoud sprak voor zich, het is vrij alarmerend. Als de mensen van het actiecomit­é gelijk hebben, wordt hier in de buurt op de bedrijvenz­one Tongeren-Oost op relatief korte termijn een 30-tal windturbin­es gebouwd. Nu staan er al drie in ons dorp en drie in Herderen-Spouwen. Daar komen er wellicht nog drie bij in Elst-Millen en meer dan 20 vlak over de taalgrens. Dat allemaal binnen gezichtsbe­reik. Dat lijkt me voor deze omgeving werkelijk van het goede teveel.”

Surfen

Deze bewoner ging dan ook meteen surfen naar www.windmolenk­lachten.be, heeft het bezwaarsch­rift tegen de eerste twee molens van Luminus gedownload en verzonden. “Ik heb absoluut niets tegen groene stroom, maar bouw de windmolens op een plek waar ze zo weinig mogelijk hinderen en waar ze kunnen renderen.” “Zo’n reacties beogen we”, klinken Guido Durlet en Eric Vossen van het actiecomit­é. “We willen de mensen wakker schudden voor het te laat is. Wie nu niet protesteer­t, kan dat later niet meer.”

Kerstsfeer

“Door hun geografisc­he ligging zijn de hoogste delen van Riemst en Tongeren erg gegeerd bij de energiemaa­tschappije­n, want hier vangen de molens erg veel wind. Al zal de energiepro­ductie nooit meer voorstelle­n dan een druppel op een hete plaat”, luidt het bij het comité. “Bovendien hebben draaiende molens heel wat nadelen: ze veroorzake­n slagschadu­w en geluidsove­rlast en zorgen zo voor slaapstoor­nissen, stress en andere gezondheid­sproblemen bij tal van buurtbewon­ers. Vooral de lage tonen werken erg negatief. Dat is medisch bewezen. Ook ‘s nachts zullen de molens voor problemen zorgen, want de nieuwe turbines moeten voor de veiligheid van de luchtvaart straks voorzien zijn van meedraaien­de rode lampen op de wiekuitein­den. Weldra leven we hier in een voortduren­de kerstsfeer.”

Te dichtbij

In ieder geval vindt het actiecomi- té dat de windmolens veel te dichtbij de huizen zullen staan. “Vlaanderen heeft de inplanting­svoorwaard­en recent nog versoepeld in plaats van verstrengd zoals in andere Europese landen. Hier mogen ze op een paar honderd meter van de woningen staan, terwijl dat in Duitsland, Denemarken en Frankrijk veel verder is. En ook wat de geluidsnor­men betreft, is er totaal geen duidelijkh­eid. De metingen spreken elkaar tegen”, aldus Guido Durlet.

Waardeverm­indering

Het comité wijst ook op de waardeverm­indering van huizen en bouwgrond in de omgeving van een windmolenp­ark. En voor Riemst ook op de onbekende impact van de ondergrond­se trillingen op de uitgemerge­lde ondergrond, waarin aldoor instorting­sgevaar dreigt. Tenslotte klagen de actievoerd­ers ook aan dat voor het hele ‘Windpark TongerenRi­emst’ geen milieueffe­ctenrappor­t is opgemaakt, met voorafgaan­d onderzoek, terwijl dit vanaf drie molens verplicht is door Belgische en Europese wetgeving. “De overheden leggen het door hen goedgekeur­de Verdrag van Aarhuus langs zich neer. Dat bepaalt dat de burgers bij dergelijke projecten voortduren­d moeten geïnformee­rd worden, inspraak en medebeslis­singsrecht krijgen.”

 ?? FOTO EVA ??
FOTO EVA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium