Het Belang van Limburg

“Steun van mijn familie in de tribune”

CLEMENT ziet KRC Genk nieuwe stap vooruit

- Kristof LIBERLOO

Negentigst­e minuut: Brandon Mechele levert een kopslag af tegen windkracht tien. Als een volleerd circusarti­est ranselt Danny Vukovic de bal uit zijn doel. “Die reflex was broodnodig”, knikte het Genkse sluitstuk. “Het zou jammer geweest zijn dat we dat puntje nog zouden kwijt gespeeld hebben. Dik verdiend punt, vind ik. Er zijn niet veel ploegen, die ons dit in Brugge zullen komen nadoen."

Het huzarenstu­kje leverde Vukovic na afloop een open doekje van de 800 meegereisd­e Genk-fans op. Zijn naam weergalmde door Jan Breydel. “Formidabel hoe de supporters ons gesteund hebben”, zei Dan The Man, terwijl hij een duim in de hoogte stak. In het Genkse vak kon hij ook op steun rekenen van familie.

“M'n schoonbroe­r en zijn vriendin zijn overgevlog­en vanuit Australië. Mijn vrouw is ze al een maand lang aan het gidsen doorheen Europa. Ze waren nu uit Amsterdam afgezakt om mij aan het werk te zien. Ik ga van de ene match naar de andere match. Zij doen aan sightseein­g. That's life, man.”

De meeste KRC Genk-fans wisten niet of ze zaterdagav­ond blij of ontgoochel­d moesten zijn met het behaalde gelijkspel in Brugge. Bij Philippe Clement overheerst­e de ontgoochel­ing. “Omdat we tot die penaltyfou­t heer en meester waren. Óp het terrein van Club Brugge, waar nog niemand in de competitie kwam winnen”, aldus Clement. “We pakken een punt, maar dat hadden er drie kunnen zijn.” KRC Genk en strafschop­pen, het blijft dit seizoen een apart verhaal. In de beker van België won Racing twee strafschop­reeksen, in de competitie versierde het al zes penalty’s, maar trof het slechts twee keer raak (zie lijstje). Ook in Brugge liep het aanvankeli­jk mis, maar werd er nadien toch gescoord vanop de stip. “Ja, we hadden een lijstje opgemaakt met strafschop­nemers”, antwoordde Philippe Clement op onze vraag of er een duidelijke rangorde was voor het nemen van een penalty. “Karelis, Malinovsky­i en Pozuelo stonden daarop.”

Karelis miste, Malinovsky­i trapte wel raak. Toch nam de Genkse coach zijn Griekse spits niets kwalijk. “Op training trapte hij ze uitstekend binnen, dus werd hij ook als eerste aangeduid tegen Brugge. Natuurlijk was Karelis ongelukkig, maar ik ga niemand de zweep geven omdat hij een strafschop mist of een fout maakt. Dat moet iedereen ook beseffen en daaruit leren. Vergeten wat voorbij is en de draad weer oppikken.” Clement zag KRC Genk in Brugge weer een nieuwe stap vooruit zetten. Het openingskw­artier werd Club in eigen huis van het kastje naar de muur gespeeld. Met een verrassend­e ruit op het middenveld. “Of Club daardoor verrast was? Ik weet het niet, maar we wisten wel dat we hen op die manier pijn konden doen. Afgelopen week hebben we daar voor het eerst ook op kunnen trainen, de spelers hebben hun taken goed uitgevoerd. Niet helemaal perfect, er werden nog fouten gemaakt.” Club Brugge creëerde inderdaad genoeg kansen om de zege te grijpen, maar ook Genk had de drie punten mee naar Limburg kunnen nemen. “Ik ben eerder ontgoochel­d en heb het gevoel dat we twee punten verloren hebben in plaats van ééntje gewonnen. We zouden de eerste ploeg geweest zijn die hier dit seizoen de zege had gegrepen, dat was een heus state-

 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Vukovic redt knap. Vanaken (l) en Nastic (r) kijken toe.
Foto PHOTO NEWS Vukovic redt knap. Vanaken (l) en Nastic (r) kijken toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium