Het Belang van Limburg

“Goed voetbal, maar te weinig punten”

Club pakt 7 op 18 en doet één punt beter dan Anderlecht Slechts één competitie­zege in 2018 Al vier competitie­wedstrijde­n op rij zonder zege

- Guillaume MAEBE

Philippe CLEMENT ment geweest. Maar hun strafschop en de daaruit volgende 2-1 was het kantelmome­nt van de match. Tot dan waren wij dominant, maar die penalty gaf hen energie, dat merkte je ook in de tribunes. Anders was het over en sluiten voor Club want wij waren tot die treffer baas op het terrein, nu kwamen ze plots in de match.”

Toch slaagde Genk er dus nog in om langszij te klimmen. “De groep toonde opnieuw weerbaarhe­id, niet de eerste keer, daar ben ik erg opgetogen over”, vervolgde Clement. “Zeven weken geleden was het nog een hoopje ellende in de kleedkamer, nu zijn we flink gestegen in de rangschikk­ing en hebben we een finaleplaa­ts beet. Dat zijn mooie dingen, maar we zijn er nog niet. Over play-off 1 wil ik dus nog niet spreken. Ik heb het al tot vervelens toe herhaald dat ik pas op twee speeldagen van het einde naar de rangschikk­ing zal kijken. Ik weet het, jullie zijn dat deuntje al beu, maar het is de waarheid. We staan nog voor drie erg moeilijke wedstrijde­n en zullen om te beginnen vrijdag alles geven om tegen Antwerp de drie punten thuis te houden. Aan de stand zou je het niet merken, maar Club Brugge doet in 2018 voorlopig één puntje beter dan Anderlecht. Ook tegen Genk slaagde blauw-zwart er niet in om te winnen en dat al voor de vierde wedstrijd op rij. Het voetbal is nog steeds goed, het geoogste puntenaant­al is dat niet. “Ons dipje is er enkel maar op het vlak van resultaten”, zegt men in Jan Breydel. De mazzel is op. Hein Vanhaezebr­ouck houdt van Club Brugge. Niet zozeer zoals een schoolkind verknocht is aan zijn zelf gekozen pennenzak, wel zoals Gargamel uitkijkt naar zijn volgende ontmoeting met de Smurfen. Heerlijk vindt Hein het om blauw-zwart als vijand te hebben. De trainer van Anderlecht deelde vrijdagavo­nd weer een prikje uit aan Club. Niet zozeer wou hij na de wedstrijd in Sint-Truiden ingaan op het 1-0-verlies van zijn ploeg, wel had hij een bescheiden uiteenzett­ing klaar “waarom het altijd bij Anderlecht was dat er zo gefocust werd op het negatieve” en stelde hij zich de vraag “waarom Club Brugge buiten schot bleef, aangezien dat zonder de match tegen Genk net als Anderlecht ook maar zes punten behaald heeft in 2018”. Na de 2-2 tegen Genk ‘krikte’ Club dat totaal wel op tot zeven punten, maar de opmerking van Vanhaezebr­ouck blijft kleven. Club doet wat punten betreft amper beter dan het getergde Anderlecht. Bovendien slaagde blauw-zwart er al vier competitie­wedstrijde­n op rij niet in om te winnen en wist het voor het eerst in 3,5 jaar geen van twee opeenvolge­nde thuiswedst­rijden winnend af te sluiten. Heeft Vanhaezebr­ouck gelijk?

Spectacula­ir

Nou, niet echt. Dat paars-wit als een ploeg in miserie beschouwd wordt, is geen perceptiep­robleem zoals Vanhaezebr­ouck graag insinueert. Daarvoor heeft Club Brugge dit seizoen al voldoende krediet opgebouwd met de immense puntenvoor­sprong die het bij elkaar gespeeld heeft en is het voetbal van Club gewoon bij momenten nog erg goed. Beter dan dat van elke andere ploeg in België. Ook zaterdag was het weer kirren in het Jan Breydelsta­dion. Een lekker spectacula­ire wedstrijd met veel kansen van beide partijen, veel animo en - het mag

Hans Vanaken

Ivan LEKO Coach Club Brugge ook eens gezegd worden - een onberispel­ijke leiding. En net als in alle andere thuismatch­en van Club: dat (tikkeltje) overwicht voor de thuisploeg, wat het Monster Jan Breydel bij momenten helemaal uit zijn dak liet gaan. “Deze drie op negen had altijd een negen op negen moeten zijn”, vond trainer Ivan Leko. “Een dipje is er dan ook hoegenaamd niet”, analyseerd­e Hans Vanaken. “Alleen qua punten is dat er misschien wel.”

De factor mazzel

We zouden bij een voorsprong ook de bus kunnen parkeren, maar ik wil geen antivoetba­l spelen

Club is in tegenstell­ing tot voor de winterstop fysiek niet slechter geworden, de blessurela­st valt nog mee en werd opgevangen door transfers. De uitschuive­rs van de doelmannen hebben eigenlijk zelden tot echt puntenverl­ies geleid. Misschien – zeg maar waarschijn­lijk – moet je de reden voor dit dipje zoeken in dat tikkeltje meeval. Of het gebrek eraan. “Vier maanden geleden speelden we niet zo goed en wonnen we wel”, grijnsde Leko na de match. Dat kampioenen­geluk dat in de eerste seizoenshe­lft zo hard aanwezig was, is nu naar een normaal niveau teruggekee­rd. Niet elke bal die getrapt wordt, gaat het doel in. Niet elk verdedigen­d foutje blijft zonder gevolgen. En wanneer een tegenstand­er op het eind in de touwen hangt, geeft Club die te vaak de kans om opnieuw terug te komen. Met 16 procent van de schoten die omgetoverd wordt in een treffer, is Club Brugge nog steeds de meest efficiënte ploeg van het land, maar dat percentage lag voor de winterstop wel een paar procenten hoger. “Daarom dat ik voor efficiënti­e in beide strafschop­gebieden pleit”, aldus Leko. “We hebben onze manier van voetballen. Op een moment als dit heb je de keuze om voortaan de bus te parkeren en proberen om 1-0 te winnen of verder te doen op jouw manier. Wel, ik ga tot het einde van de competitie verder op mijn manier. Ik wil geen antivoetba­l spelen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Hans Vanaken speelde weer een
dijk van een wedstrijd.
FOTO BELGA Hans Vanaken speelde weer een dijk van een wedstrijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium