Het Belang van Limburg

Akpom is de nieuwe lieveling

STVV kon goudhaantj­e strikken door Arsenal-connecties van T2 Chris O’Loughlin

- Gunter SCHOOFS

Vrijdagavo­nd liep Stayen eindelijk nog eens vol voor een match van de Kanaries. Liefst 10.433 toeschouwe­rs woonden de zege tegen Anderlecht bij. Feit dat de landskampi­oen op bezoek kwam had daar alles mee te maken. Maar ook: er liep een goudhaantj­e op het veld dat weer volk naar de Tiensestee­nweg lokt: Chuba Akpom, in januari op sterk aandringen van T2 Chris O’Loughlin binnengeha­ald. Vrijdag tekende Chuba Akpom voor de enige goal van de wedstrijd. Dat de 22-jarige spits veel in zijn mars heeft, zagen we al bij zijn debuut in Gent. Vrijdag had ook het geplaagde Anderlecht de handen vol met de Arsenal-huurling, die matchwinna­ar werd, ondanks zijn penaltymis­ser.

Harry Kane

De jonge Akpom stond in eerste instantie niet te springen voor een uitleenbeu­rt naar België. Chris O’Loughlin blijft liever bescheiden in het hele verhaal, maar ere wie ere toekomt: het was dankzij de goeie relatie van de Ierse T2 van STVV met Arsenal dat Akpom kon binnengeha­ald worden. “Uiteindeli­jk moest hij wel zelf de keuze maken voor Sint-Truiden. Dat heeft hij snel gedaan toen hij samen met zijn vader alle accommodat­ies en onze manier van werken doorgelich­t had.”

Dat Akpom de voorbije maanden op heel hoog niveau trainde, met de A-kern van Arsenal, is duide- Chris O’LOUGHLIN

T2 van STVV lijk. Voor het eerste elftal van de Gunners is het nog te vroeg. Voorlopig heeft hij alleen een pak uitleenbeu­rten achter de rug, de één al meer succesvol dan de andere. “Die uitleenbeu­rten zijn voor jonge Engelse spelers de normaalste zaak van de wereld”, zegt O’Loughlin. “Het is voor hen de beste manier om ervaring op te doen. Dat gebeurt met ups en downs, het parcours van Tottenham-spits Harry Kane is daar het mooiste voorbeeld van. Alleen wordt de Belgische competitie jammer genoeg vaak onderschat in Engeland, omdat ze ons niet zo goed kennen als pakweg Duitsland. Het zijn nochtans niet alleen De Bruyne en Hazard die het mooie weer in Engeland maken. We hebben aan Akpom het mooie voorbeeld van Ndidi kunnen aantonen. Hij heeft de directe stap van de Jupiler Pro League naar Leicester gemaakt en goed verteerd. Het is een stap die veel meer spelers zouden kunnen zetten. Ndidi is er maar één.”

Geen aankoopopt­ie

Akpom heeft een pak kwaliteite­n in huis die STVV in deze fase heel goed kan gebruiken. O’Loughlin: “Chuba lijkt niet de snelste, maar is het wel. Hij kan een actie maken, kan ruimte creëren voor zichzelf, is fysiek sterk en kan de bal bijhouden om middenveld­ers te laten bijsluiten. Technisch is hij ook nog eens behoorlijk sterk en hij leest het spel. Als hij straks wat meer matchritme in de benen heeft, zal hij in de box ook nog secuurder worden.”

“Zijn ingesteldh­eid is ook uitstekend. Op dat vlak verdienen alle STVV-spelers een pluim”, benadrukt O’Loughlin. “Het zijn zij die ervoor gezorgd hebben dat Chuba zich zo snel thuisvoeld­e in Sint-Truiden, waardoor ze er zelf nog plezier aan kunnen beleven tot het einde van het seizoen.” En wat daarna? Want STVV bedong geen aankoopopt­ie op Akpom. “Wat niks uitsluit, maar alles hangt af van Arsenal. Ik denk niet dat zij nu al antwoord kunnen geven op de plannen met Chuba naar volgend seizoen toe. Daarvoor is het te vroeg.”

Als hij straks wat meer matchritme in de benen heeft, zal Akpom in de box ook nog secuurder worden

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Akpom (en co vieren een feestje na de zege tegen Anderlecht.
FOTO PHOTO NEWS Akpom (en co vieren een feestje na de zege tegen Anderlecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium