Het Belang van Limburg

Neuville kan het ook in de sneeuw

-

Onze landgenoot Thierry Neuville (29) heeft zijn eerste WK-zege van 2018 beet. Hij won de Rally van Zweden, verreden in de sneeuw en historisch gezien een van de moeilijkst­e om te winnen voor nietScandi­naviërs. Neuville komt meteen ook op kop in de WK-stand. Thierry Neuville en co Nicolas Gilsoul hadden vrijdag de leiding in handen genomen in de derde klassement­sproef van de rally. Ze gaven die daarna nooit meer uit handen en wonnen met 20 seconden voorsprong op teamgenoot Craig Breen. Een dubbelslag dus voor Hyundai. In tegenstell­ing tot vorig jaar toen Neuville in gewonnen positie in de fout ging - maakte de Oostkanton­ner de klus deze keer keurig af. Eén keertje maakte hij een spin, en daarna was het ook even nipt op de befaamde Colin’s Crest - een jump, genoemd naar Colin McRae. “Ik raakte de sneeuwmuur aan de binnenkant van de jump en dat moet voor sensatie gezorgd hebben bij de massa fans die daar staat. Ik denk dat Colin dat ‘a little moment’ genoemd zou hebben. Maar we klokten wel nog de snelste tijd op die proef.”

Tactisch sterk

Neuville speelde het ook tactisch sterk. Zaterdagna­middag nam hij twee reservewie­len mee. “Het extra gewicht was aanvankeli­jk een handicap, maar voor de latere proeven konden we twee nagelnieuw­e spijkerban­den monteren en daarmee maakten we het verschil. Ik kwam vroeger op kop dan verwacht en moest intelligen­t controlere­n: soms mijn voorsprong verdedigen, soms de kloof uitdiepen.” Neuville schreef in totaal vijf klassement­sproeven op zijn naam en boekte zijn zevende WK-zege. Hij heeft nu op elke ondergrond gewonnen, want eerder zegevierde hij al op tarmac en gravel. Sébastien Ogier (Ford), de winnaar van de openingsma­nche in Monte Carlo, kwam er nooit aan te pas, mede door een ongunstige startposit­ie. Hij viel buiten de top tien en sprokkelde enkel wat bonuspunte­n op de power stage. Hij totaliseer­t nu 30 punten, Neuville 41.

Neuville: “Dit is een ongeloofli­jk goed resultaat na de ontgoochel­ende start in Monte Carlo. Ik wou absoluut terugslaan en dat is perfect gelukt. Het gevolg is dat we op kop staan in de WK-stand en weer helemaal op schema liggen. Een fantastisc­h weekend.”

 ?? FOTO HBVL ?? Thierry Neuville beleeft een hachelijk moment op de jump van Colin’s Crest.
FOTO HBVL Thierry Neuville beleeft een hachelijk moment op de jump van Colin’s Crest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium