Het Belang van Limburg

Tilwith Di Girolami wint in Zuid-Afrika

-

Het droomweeke­nd van Schreurs begon zaterdag op het BK indoor in Gent. Met een tijd van 4:32.56 verbeterde Schreurs haar persoonlij­k record op de 1500 meter met meer dan 8 seconden. “Van bij de start heb ik gewoon de groep gevolgd. Op 300 meter voor de finish zag ik voor mij twee meisjes afhaken. Toen heb ik mijn versnellin­g geplaatst, en dat tempo heb ik tot het einde kunnen volhouden. Vandaag liep alles vlekkeloos. Geen foutjes en tactisch heel goed gelopen. Ik ben nog meer verrast door mijn chrono dan door mijn titel.”

Veldlopen

Op zondag bewees Schreurs dat ze momenteel in bloedvorm verkeert. Ze was al zeker van de eindzege in het LCC, maar ging in Lommel ook met de overwinnin­g aan de haal. “Belgisch kampioen worden en het LCC winnen in één weekend, dat had ik zeker niet verwacht. Ik heb de wedstrijd opgevat als training voor het BK veld- lopen volgende week in Brussel, waar ik de korte cross loop. Wat het daar zal worden? Dat weet ik niet. Misschien krijg ik wel de weerslag van dit weekend. Daarom kom ik niet met al te hoge verwachtin­gen aan de start.”

Bij de mannen was Hendrik Vanden Berk de sterkste. Steven Heemskerk was er niet bij, maar met Jasper Wuyts (VMOL) dook er plots een andere stevige concurrent op. “Wij werkten in het begin samen om de rest er af te lopen. Op het einde ben ik nog eens goed diep gegaan om te winnen, en dat lukte”, aldus Vanden Berk. Hoe voelt het om te winnen, maar het eindklasse­ment van het LCC te verliezen? “Het is een beetje zuur, maar ik ben al blij met een tweede plaats. Ik geloof dat het volgend jaar wel zal lukken tegen Steven Heemkerk.” Bij de scholieren bevestigde Simon Ferson zijn klasse. “Ik wou vandaag het LCC goed afsluiten. Ik hoop dat ik vandaag niet te veel kruit verschoten heb voor het BK.” De 14-jarige

Tilwith Di

Girolami

(B-15/2, TC

Maaseik) heeft het Grade 5-junioresto­rnooi gewonnen van Potchefstr­oom in Zuid-Afrika. Vanuit de kwalificat­ies bereikte ze zonder setverlies de finale en in die finale won ze van de 18-jarige Maja Gledic met 6-4 en 6-3. Voor Di Girolami is dit haar grootste internatio­nale zege ooit. Als 11-jarige won ze al eens een tornooi in Frankrijk. Op hetzelfde tornooi verloor Noah Martens samen met Alexander Hoogmarten­s de dubbelfina­le. Deze week spelen ze nog een tweede tornooi in Zuid-Afrika. Winst voor Bemelmans - Ruben Bemelmans (ATP 116) versloeg in de eerste kwalificat­ieronde in Marseille Javier Marti (ATP 240) met tweemaal 6-1. *** In de finale van Doha won Petra Kvitova (WTA 21) van Garbine Muguruza (WTA 4) met 3-6, 6-3 en 6-4. *** Dominic Thiem (ATP 6) won in Buenos Aires de finale van de Sloveen Bedene (ATP 51) met 6-2 en 6-4. *** Op het 1-plustornoo­i van de Ethias Tour in Wommelgem was er winst voor Tibo Meermans en Hanne Vandewinke­l (Tennisdel Genk), Flo Helsen (GT Tessenderl­o) en Zita Berckmans (KTC Diest). Xander Dierckx (GT Tessenderl­o) verloor de finale bij de negenjarig­en. Vandewinke­l (13) won ook bij de dames 1 in Zevenberge­n.

WIELRENNEN

Kwiatkowsk­i slaat dubbelslag - De Pool Michal Kwiatkowsk­i (Sky) heeft in de Ronde van de Algarve met een tweede ritzege ook de eindzege afgesnoept van ploegmaat Geraint Thomas. De rit van zaterdag ging naar de Nederlande­r Dylan Groenewege­n. *** Met winst in de eerste en tweede rit werd de Fransman Jonathan Hivert (Direct Energie) eindwinnaa­r van de Ronde van de Haut Var. *** De Kazach Alexey Lutsenko (Astana) gaf de eindzege in de Ronde van Oman niet meer uit handen. Ritwinst was er voor ploegmaat Miguel Angel Lopez en de Noor Alexander Kristoff (UAE Emirates).

MOTORCROSS

Gajser: kaakbeenbr­euk - Tim Gajser is in de internatio­nale race in Mantova zwaar ten val gekomen. De 22-jarige Sloveen liep daarbij twee breuken in het kaakbeen op en ging gisterenav­ond al onder het mes. De winst ging zowel in de MX1- als Elitereeks naar Antonio Cairoli. In de MX1 haalde Tony het voor Van Horebeek en Febvre, in de Elitereeks wisselden de twee Yamaha’s van plek. *** Jeffrey Herlings was oppermacht­ig in Lacapelle Marival. De Nederlande­r won beide reeksen in de MX1 en was ook de beste in de Superfinal­e. Clément Desalle, die z’n eerste race van 2018 reed, stond telkens op het podium (3+2+3). Kevin Strijbos, die zijn comeback maakte na een sleutelbee­nbreuk, reed een degelijke wedstrijd (13+5+6).

?? FOTO RAYMOND LEMMENS/FACEBOOK ?? Schreurs glunderde zaterdag al op het podium in Gent (links) en zondag was ze ook de beste in de LCC-wedstrijd in Lommel.
FOTO RAYMOND LEMMENS/FACEBOOK Schreurs glunderde zaterdag al op het podium in Gent (links) en zondag was ze ook de beste in de LCC-wedstrijd in Lommel.