Het Belang van Limburg

“Nieuw huis… met oude kapel”

- Roger VANHOUDT

Toen Roberto Noguera en Kelly Thuwis twee jaar geleden een huis in de Everselstr­aat in Beringen kochten, kregen ze er willens nillens een vervallen kapel in hun voortuin bij. Het koppel krijgt nu een storm van verwijten naar het hoofd geslingerd omdat ze de kapel weg zouden willen. “Dat is echt niet het geval”, zucht Kelly. “We willen wel dat er iets aan gedaan wordt voor de veiligheid van onze kinderen. Met die loshangend­e dakpannen weet je nooit...” De soldatenka­pel is geen beschermd monument maar staat wel op de ‘vastgestel­de’ monumenten­lijst. Ze werd tijdens de Eerste Wereldoorl­og in 1915 gebouwd. Tijdens de verdedigin­g van Beringen tegen de Duitse invallers sneuvelden op 27 september 1914 vier Belgische soldaten op de wijk Muizenheid­e. Even verderop woonden de ouders van Fil Schroyen die aan het front vocht. Zijn moeder had beloofd een kapel te bouwen als Fil levend zou terugkomen. Daarvoor was de plaats al voorzien en een treurwilg gekapt. In die kuil zouden de vier begraven zijn. Later werd dan op die plek de kapel opgericht.

Bouwgrond

Zowat twaalf jaar geleden kocht de eerste eigenaar het perceel met de kapel als bouwgrond. Hij kreeg een fikse verminderi­ng omdat in de akte opgenomen was dat de kapel moest bewaard worden in de huidige toestand. “Maar er is nagelaten vast te stellen welke toestand dat was”, zegt voorzitter Stephan Put van Monumenten­zorg Beringen. “Daar heeft die man toen handig gebruik van gemaakt. Hij moest de kapel onderhoude­n maar heeft ze opzettelij­k laten vervallen in de hoop er zo vanaf te geraken. In 2015 vroeg hij om de kapel te verplaatse­n, maar het schepencol­lege weigerde de toelating. Omwille van het verbod van twee overheden kan die kapel daar niet weg. Als ze verplaatst wordt, verliest ze haar betekenis.”

Geen korting

Kelly stipt aan dat ze niet gevraagd hebben om de kapel te verwijdere­n. “Ten eerste: wij hebben bij de aankoop van dit huis geen korting gekregen omdat die kapel daar stond. Wij hebben wel de opdracht gekregen ze te onderhoude­n in de staat waarin ze zich bevond. Maar die staat is een regelrecht­e schande. Dakpannen hangen los, het regent binnen, de deur hangt uit de hengsels. En binnenin is het een ravage. Die kapel vormt een gevaar voor onze kinderen. Wat als ze bij felle wind een pan tegen het hoofd krijgen?”, mama.

“Toch krijgen we op de sociale media een hoop bedreiging­en en verwijten naar ons hoofd geslingerd omdat we geen respect zouden opbrengen. Niets is minder waar. We wilden echter samen met andere instanties een oplossing zoeken. Bijvoorbee­ld eenzelfde steen als onze woning rond de kapel of een sober modern monument met het opschrift Bidt hier voor onze dierbare soldaten erin verwerkt. Waarom moet je een verloederd­e kapel behouden die je alleen maar triest kan

beschrijft

de

jonge stemmen? Daarvoor hebben we ons tot de burgemeest­er gewend. Die zei niets te kunnen doen en stuurde ons door naar Monumenten­zorg.”

Restaurere­n

“Het enige wat wij kunnen adviseren is de kapel te laten restaurere­n”, antwoordt Stephan Put van Monumenten­zorg. “Daarvoor kunnen ze zestig procent subsidies krijgen, veertig procent moeten ze zelf ophoesten. Dat zal al gauw een paar duizend euro zijn en ik begrijp dat dit veel is voor een jong gezin.”

 ?? FOTO ROGER VANHOUDT ?? Kelly en Roberto willen een sober monument, geen ruïne in hun voortuin.
FOTO ROGER VANHOUDT Kelly en Roberto willen een sober monument, geen ruïne in hun voortuin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium