Het Belang van Limburg

Uitbundige Turkse trouwstoet zet centrum in rep en roer

-

Zaterdagav­ond werden de inwoners van Heers ‘getrakteer­d’ op een uitbundige Turkse trouwstoet. Rond 20.30 uur arriveerde­n de gasten aan privéfeest­zaal ‘t Pleintje op de Nieuwe Steenweg en blokkeerde­n daar de doorgang in de straat met hun auto’s. Onder luid getoeter reden de bestuurder­s over de voetpaden, achteraf werd nog Bengaals vuurwerk aangestoke­n. De buurtbewon­ers waren niet bepaald opgetogen met de festivitei­ten op straat. “Dat ze hier komen feesten, daar hebben wij geen bezwaar tegen. Maar je moet je dan wel aan de regels houden en niet de hele buurt in rep en roer zetten”, reageren enkele buurtbewon­ers die liever anoniem blijven. De hele heisa werd zaterdagav­ond als bewijs op video vastgelegd. “Wij hebben dit gedaan omdat de vorige keren niet of maar half werd ingegrepen. Zodra de politie patrouille­erde, was het ook stil en rustig en konden wij niets bewijzen. Nu kunnen we harde feiten voorleggen.”

Tijdens de wintermaan­den was het rustig in de buurt, maar met het naderend voorjaar nemen ook de feesten toe. Buren maken zich dan ook zorgen.

Mobiele camera

Volgens korpschef Rohnny Maes werd wel gereageerd en is een mobiele camera geplaatst. “Intussen is die verplaatst. Er was de afspraak dat ze maandelijk­s een lijst met activiteit­en zouden overhandig­en aan de politie maar dat gebeurde niet altijd volgens het boekje. Aan de hand van de beelden kunnen wij nu een gasboete opstellen”, Maes.

reageert

Onderverhu­ren

korpschef De zaaleigena­ar is een inwoner van Heers, die de zaal verhuurt aan een Turks koppel uit het Waalse Amay. Zij onderverhu­ren op hun beurt de zaal aan derden, meestal voor Turkse trouwfeest­en.

“Wij gaan als gemeente ook samenzitte­n met de zaaleigena­ar en de verhuurder­s om een nieuwe reglemente­ring rond het verhuren van de locatie op te stellen. Zo zullen de feestvierd­ers zich moeten schikken naar het huishoudel­ijk reglement en de waarborgen. Als de overlast blijft aanhouden, kunnen wij overgaan tot sluiting van de zaal”, verduideli­jkt burgemeest­er Henri Dumont.

 ?? JOZEF CROUGHS ?? Toeterende auto’s, een geblokkeer­de straat en Bengaals vuur werden door de buurt gefilmd.FOTO
JOZEF CROUGHS Toeterende auto’s, een geblokkeer­de straat en Bengaals vuur werden door de buurt gefilmd.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium