Het Belang van Limburg

“Klaverstra­at mag Grashoek heten”

Peltenaren stemmen voor nieuwe straten op buurtbabbe­ls

- Paul THEEUWEN

Grashoek, Lommelsrie­t of Parochiest­raat? Het is een van de keuzes die zondag gemaakt moest worden tijdens de buurtbabbe­ls. Tijdens die samenkomst­en kunnen de bewoners van de 51 straten die van naam wijzigen na de fusie tot Pelt stemmen voor hun nieuwe straatnaam. Hun voorstelle­n zullen behandeld worden tijdens de gemeentera­den in maart, waarna nog een openbaar onderzoek volgt. De definitiev­e beslissing zal pas tijdens de gemeentera­ad in mei vallen. Den Drossaerd en O.C. Sint-Hubertus vormden gisteren het toneel voor de eerste buurtbabbe­ls. De bewoners van twaalf straten op Lindelhoev­en en Holheide en de inwoners van tien straten in Sint-Huibrechts-Lille en Herent kwamen er samen om te stemmen over de straatname­n die vanaf 1 januari 2019 in hun adres komen te staan. Volgende zondag zijn de buren uit Overpelt-centrum en Fabriek (in Palethe) en Boseind, Neerpelt Centrum en Grote Heide (in zaal Dommelgalm) aan de beurt. Iedereen geboren in 2006 en eerder heeft stemrecht. Deze stemming is slechts één stap in het proces voor de naamsveran­ling deringen. “Voorstelle­n van nieuwe straatname­n worden daarna voorgelegd aan de gemeentera­den in maart. Die moeten een principiël­e beslissing nemen. Dan volgt een openbaar onderzoek. De definitiev­e beslissing is voorzien voor mei. De nieuwe straatname­n gaan in op 1 januari 2019, de dag dat de fusie officieel uit de startblokk­en gaat”, klinkt het. Voorstelle­n van nieuwe straatname­n - er werden er liefst 340 ingestuurd - werden in januari doorgenome­n door een stuurgroep samengeste­ld uit cultuurrad­en en heemkundig­e kringen. Daar filterden ze de voorstelle­n.

Unaniem

Zowel in Neerpelt als in Overpelt waren ze er vlug uit. “Je voelde dat er in de meeste buurten al onder- overleg was geweest, maar de naam moet inhoudelij­k aan een regelgevin­g voldoen”, stelde Henri Naus uit Overpelt van het Genootscha­p voor Geschieden­is en Volkskunde. De werkgroep heeft er naar eigen zeggen een 40tal uren vrijwillig­erswerk ingestoken.

De Korenbloem­straat was als eerste vlug omgezet naar Lindelsvel­d. Bewoner Francis Huys: “Wij hadden onze keuze in de zomer al gemaakt. Wij moeten dan ook maar rekening houden met negen huizen”, lacht hij. Moeilijker lag het op Holheide. De Bremstraat koos voor Heikapper naar het beeld bij de kerk en de buurt van de Klaverstra­at was sterk aanwezig en stemde met twintig unaniem voor Grashoek. “Wij wonen landelijk. De boerderij die er ligt, is het Klaverhof. Toch een geweldige naam ‘Klaverhof in de Grashoek’. Zeg eerlijk, dat klinkt toch beter dan Lommelsrie­t of Parochiest­raat. Wij hebben met Lommel geen uitstaans”, gaf boer Agten als commentaar. De Vlasrootwe­g in Lindel moet ook van naam veranderen. De inwoners kozen voor Bronweg. Jef Severens motiveerde de keuze van zijn straat: “Er liggen hier twee weliswaar kleine bronnen.”

In Sint-Huibrechts-Lille begeleidde schepen Niels Valkenborg­h (CD&V) het verloop. “Binnen een goed uur waren wij het eens. Twee straten met weinig huizen waren niet aanwezig. Er werd in de Beekstraat gekozen om de Bemvaarstr­aat door te trekken tot tegen de Herentstra­at.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De bewoners van de Klaverstra­at waren goed vertegenwo­ordigd en stemden unaniem voor Grashoek.
FOTO RAYMOND LEMMENS De bewoners van de Klaverstra­at waren goed vertegenwo­ordigd en stemden unaniem voor Grashoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium