Het Belang van Limburg

Kristel voor volwassene­n

- Raymond DE CONDÉ

In ‘Kinderkopk­es’ praat Kristel Verbeke met kinderen tussen 9 en 13 jaar over hoe zij het leven zien. Dit is echter geen kinderprog­ramma, het is wel degelijk voor volwassene­n bedoeld. De gesprekken doen soms glimlachen, soms ook eens slikken.

Dat Kristel Verbeke dit nieuwe programma maakt, is geen toeval. Ze is al jaren actief bezig met kinderen: niet alleen bij K3, maar ook als ambassadeu­r voor het Kinderrech­tencommiss­ariaat en als presentatr­ice van het Ketnet-programma ‘Generatie K’. Bij ‘Kinderkopk­es’ maakte Kristel deel uit van de productiep­loeg en dacht mee over elk facet van het programma: van de inhoud tot de look and feel. ‘Kinderkopk­es’ is het eerste televisiep­rogramma voor volwassene­n waarin kinderen de enige, echte gesprekspa­rtner zijn. Als het gaat over hoe kinderen denken, hoe ze zich voelen, wat ze nodig hebben of waar ze het moeilijk mee hebben, zijn het heel vaak volwassene­n die het woord voeren. Maar hoe zien kinderen het leven eigenlijk zelf? Waar maken zij zich zorgen over? Waar worden zij gelukkig van?

Elke aflevering gaat Kristel Verbeke uitgebreid in gesprek met één kind. Ze zoekt hen over langere tijd regelmatig op voor een babbel. Elke situatie en iedere plaats is een aanknoping­spunt voor een nieuw gesprek. Kristel duikt mee in hun leefwereld en staat met de kinderen stil bij dingen waar we ons allemaal wel eens vragen over stellen. Ze nemen de tijd om elkaar goed te leren kennen en praten samen over thema’s waarmee iedereen te maken krijgt, zoals opvoeding, liefde, perfection­isme, gezondheid, trots, vooroordel­en en verdriet. Beetje bij beetje wordt duidelijk dat ieder kind zijn of haar eigen kijk op het leven heeft.

Indruk

Niet enkel de kinderen delen hun verhaal: de kijker leert Kristel zelf ook wat beter kennen. Onderweg van en naar de kinderen belt zij vanuit de auto met haar familie en vrienden. Soms gaat het over hele gewone, dagelijkse dingen; soms vertelt ze over iets wat ze net met een kind heeft besproken. Elk gesprek, elke ontmoe- ting laat bij haar een indruk na die ze wil delen. Zo zit de reeks vol herkenbare momenten en relevante thema’s. In de eerste aflevering praat ze met Emma, een meisje van 12 dat we zien turnen met turnclub De Eik in Lommel. Haar moeder is operazange­res, haar vader is twee jaar geleden overleden. Dat is meteen het thema van de gesprekken die Kristel Verbeke met haar heeft. Het is een onderwerp waar Emma op school niet vaak over praat want ze wil geen medelijden en is bang dat de anderen haar dan anders gaan behandelen. Ze heeft een paard en aan dat paard heeft ze het meest verteld. “Die weet het meeste,” zegt Emma. “Een paard let altijd op.” Soms mist ze haar vader heel hard, op andere dagen denkt ze daar niet aan. “Het verdriet is nooit weg, met een zware operatie misschien wel.” Haar vader is voor haar niet echt weg. “Hij blijft voor altijd hier ergens zitten.” (en ze wijst naar haar hart)

In de volgende aflevering­en praat Kristel Verbeke met boerenzoon Ben, die gelukkig is op de boerderij, met Christ, die profvoetba­ller wil worden, met Sara, die altijd uitkijkt naar de zondagsmis, met Linde, van wie de ouders gescheiden zijn, en met Louis, zoon van een graaf en een gravin.

 ?? FOTO VRT ?? Kristel Verbeke met Emma uit Lommel.
FOTO VRT Kristel Verbeke met Emma uit Lommel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium