Het Belang van Limburg

School moet dicht door werken in krokusvaka­ntie

Kinderen moeten naar andere scholen

- Luc WEYENS

De kinderen van basisschoo­l De Schuit in Schulen kunnen vandaag daar niet naar school. Op de speelplaat­s is asbest gevonden van de ontmanteli­ng van het dak van het oude schoolgebo­uw. De leerlingen van het lager gaan naar campus Ursula van de SintMartin­usscholen, de kleuters naar de buitenscho­olse opvang aan de Guldenspor­enlaan.

De ontmanteli­ng van een deel van het oude schoolgebo­uw gebeurde vorige maandag. De leien van het dak werden verwijderd. Toen kwam de milieu-inspectie al ter plaatse, omdat de werken niet volgens het boekje gebeurden. De leien moesten intact verwijderd, in een afdekbare container opgeslagen en getranspor­teerd. Maar bij de werken waren een aantal leien gebroken. Na een aanpassing van de werkwijze mocht de aannemer de werken voortzette­n.

De school maakt deel uit van de vzw Katholiek Onderwijs HalenHerk-de-Stad. “Woensdag nam een van onze preventiea­dviseurs op vier punten op de speelplaat­s bodemstale­n van de bodem”, vertelt Viviane Cornelisse­n, coördinere­nd directeur basisonder­wijs. “Onderzoek in een gespeciali­seerd lab leerde dat op een van de vier punten asbest werd aange- troffen. Daarop zijn we in crisisverg­adering bij elkaar gekomen, met de burgemeest­er en de stadssecre­taris.”

Speelgoed

Op die vergaderin­g is beslist om de kinderen in het centrum onderdak te geven. “De 135 leerlingen van het lager mogen rechtstree­ks naar de eetzaal van sporthal Herkules op het Daelersvel­d komen. Vandaar gaan ze naar leegstaand­e lokalen op campus Ursula vlakbij. Een aantal klassen gaat naar basisschoo­l Sint-Martinus, enkele andere naar de school voor buitengewo­on onderwijs De Olm en het zesde leerjaar naar een lokaal van het secundair onderwijs. De 85 kleuters krijgen onderdak in de buitenscho­olse opvang. Elke leerkracht heeft de ouders van de kinderen in zijn klas verwittigd. Voor wie zijn kinderen niet naar Herk kan laten gaan of brengen, is het oude gemeentehu­is van Schulen afgesproke­n als verzamelpu­nt. Van daar pendelt een bus naar Herk-de-Stad.”

“Deze regeling is afgesproke­n voor maandag en dinsdag. Maandag gebeuren er nieuwe staalnames. Als die gunstig zijn, mogen de leerlingen dinsdag weer naar school. Anders komt er een nieuwe evaluatie. In de opvang is er genoeg speelgoed voor de kleuters. Voor de leerkracht­en van het lager wordt het improviser­en, want zij mochten niet naar hun klaslokaal om spullen op te halen.”

 ?? FOTO LW ?? Bij de werken aan het dak kwam asbest vrij, door gebroken leien.
FOTO LW Bij de werken aan het dak kwam asbest vrij, door gebroken leien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium