Het Belang van Limburg

En plots word je gebeld door de minister van Energie

-

Molenaar Stan Dehollogne moet 1.800 euro belastinge­n betalen voor zijn elektricit­eitsverbru­ik. Terwijl hij maar voor 1.200 euro heeft verbruikt. Ongeloofli­jk. Dat vindt de minister van Energie ook. Maalderij Dehollogne is een begrip in Alken. Stans overgrootv­ader opende de zaak begin vorige eeuw. “In 1918, precies honderd jaar geleden dus. We waren van plan om dat te vieren met onze klanten. Maar de eerste elektricit­eitsrekeni­ng van het jaar gooit roet in het eten”, zegt Stan. De eerste factuur van 2018 is twee keer hoger dan die van 2017. Reden: de Energiehef­fing, de opvolger van de Turteltaks, die van kracht is vanaf begin dit jaar. Deze Energiehef­fing wordt berekend op basis van het spanningsn­iveau waarop het afnamepunt is aangeslote­n.

Voor afnemers van laagspanni­ng, zoals particulie­ren, bedraagt de Energiehef­fing amper 5 euro per jaar. Wie een afnamepunt bezit op middenspan­ning, moet 150 euro per maand betalen. “Dat ik in die categorie zit, is een historisch­e erfenis”, zegt Stan. “Ooit stond hier een dieselmole­n. Die hoorde je tot twee kilometer ver. Dus hebben ze die in de jaren tachtig vervangen door een stillere, elektrisch­e hamermolen. Die verbruikte nogal veel, daarom was het verplicht om hier een aansluitin­g op middenspan­ning te maken. Dat kostte toen 220.000 frank.”

“Nu wordt die molen niet meer gebruikt. Wij verkopen vrijwel alleen nog artikelen voor particulie­ren. De molen is al tien jaar gewoon afgekoppel­d.”

“De afgelopen jaren heb ik veel inspanning­en gedaan om te besparen op het elektricit­eitsverbru­ik. Al die investerin­gen zijn door die factuur in één klap teniet gedaan. Ik had in december een offerte laten maken om led-verlichtin­g te plaatsen. Daar gaat niets van in huis komen, vrees ik. Dat geld ga ik nu moeten gebruiken om die extra belasting te kunnen betalen.”

“Ik vind dat niet rechtvaard­ig van de minister. Zo maakt hij het onmogelijk om een milieuvrie­ndelijk bedrijf te leiden.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Stan heeft de energiever­slindende mokermolen inmiddels afgekoppel­d.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Stan heeft de energiever­slindende mokermolen inmiddels afgekoppel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium