Het Belang van Limburg

Tim Wellens wint Ruta del Sol

RITZEGE ÉN EINDWINST EERSTE BELGISCHE WINNAAR SINDS VAN HOOYDONCK IN 1988 PLOTS FAVORIET VOOR DE OMLOOP ZATERDAG

- Wim VOS

Het leek afgelopen herfst weinig meer dan een gimmick. Tim Wellens die de Omloop Het Nieuwsblad zou rijden. Niet meteen een grote kop in de krant. Begrijpeli­jk. Zijn grote doelen lagen altijd verderop in het seizoen, bij de Ardennenkl­assiekers, dit jaar ook bij de Giro. En had de Truienaar zelf niet altijd beweerd dat Vlaamse kasseien niet zijn ding waren? Maar na afgelopen weekend mag die mening bijgesteld worden. Als straks de Omloop Het Nieuwsblad op gang wordt geschoten, hoort Tim Wellens wel degelijk bij een select kransje van favorieten.

Dat bewees hij met een dubbelslag in de Ruta del Sol. Zaterdag won hij de rit op de steile slotklim naar Alcala de los Gazules – vóór Landa. Waarna hij zondag de eindzege op zak stak met alweer een ijzersterk­e prestatie. In de slottijdri­t reed hij naar de achtste plaats, voldoende om een fel opzittende Wout Poels in het algemeen klassement achter zich te houden. Na zijn overwinnin­g een week eerder in Mallorca zit Tim Wellens na amper acht koersdagen nu al aan drie zeges. Dat heet: bloedvorm. Het is om die reden dat Wellens afgelopen winter zelf bij de ploegleidi­ng van Lotto Soudal aandrong om de Omloop Het Nieuwsblad te mogen rijden. Hij was het jaar met een eindzege in de Chinese Tour de Guangxi uitstekend geëindigd en wist dat hij ook dit seizoen weer vroeg in vorm zou zijn. Want: “Ik ben altijd heel goed in het begin van het seizoen”, aldus Wellens, die

Goede positie

ook vorig jaar op dit moment al drie zeges op zijn naam had staan. “Dat is ook de reden waarom ik dit seizoen meerijd in de Omloop Het Nieuwsblad. Het zou zonde zijn om daar niet van te profiteren.” Een gedachtega­ng waar zijn ploeg graag in meeging. Omdat men ook daar weet: als Wellens de vorm te pakken heeft en ergens zijn zinnen op zet, is hij op élk parcours een taaie klant. En Wellens hééft zijn zinnen gezet op de Omloop. De aanvankeli­jke verkenning per auto werd in december nog ingeruild voor een verkenning per fiets in het gezelschap van Thomas De Gendt, een kenner van de streek. Dat gaf Wellens nog meer moed. “Alles draait om positioner­ing en daar ben ik goed in”, klonk het afgelopen weekend. “Als ik in een goede positie de hellingen kan opdraaien, is er veel mogelijk.” En met die positioner­ing en explosivit­eit op de kasseien zit het wel snor, bewees de Ruta del Sol. Zijn winst zaterdag kwam er uitgereken­d op een helling mét kasseien. Een helling die bovendien vaagweg deed denken aan een klip die hij ook zaterdag voor de kiezen krijgt: de Muur van Geraardsbe­rgen. “Zeker met de smalle kronkelend­e paden en de kasseien die voor geen meter liepen”, sprak Wellens. Waarna hij meteen nuanceerde: “Maar hier was het de slotklim, in de Omloop moeten we nog flink wat kilometers malen tot Meerbeke.”

Wat met Greg?

Het is niet het enige voorbehoud bij de winstkanse­n van Wellens komende zaterdag. Ja, hij is medefavori­et, maar topfavorie­t? Hoe gemotiveer­d hij ook mag zijn, een parcoursve­rkenning is nog geen wedstrijd. Qua terreinken­nis heeft hij onvermijde­lijk een achterstan­d. Net zoals een Spaanse kassei geen Vlaamse kassei is en het deelnemers­veld van de Ruta del Sol er net wat anders uitziet dan de kleppers die Wellens zaterdag tegenover zich krijgt. Greg Van Avermaet op kop. Zelfs van de meest explosieve Wellens vraag je je af waar hij Van Avermaet uit het wiel gaat rijden. Maar het zal Wellens er niet van weerhouden om het te proberen. Integendee­l, Wellens houdt van de offensieve koersstijl die de Vlaamse klassieker­s vorig jaar vaak al heel vroeg deed losbarsten. “Mijn hart heeft gebloed”, sprak hij toen net voor de Amstel Gold Race over het Vlaamse voorjaar. “Ook al kan ik niet goed over kasseien rijden, ik vond het spijtig dat ik er niet bij was. Dit was échte koers, zo leuk om op tv te zien.”

Zaterdag hoopt Wellens dat die kasseien geen bezwaar meer zullen zijn en is hij er wel bij. Waardoor ook Lotto Soudal er plots een kanjer van een troef bijkrijgt. Met Jens Keukeleire en Tiesj Benoot had de Belgische ploeg al twee speerpunte­n, met Wellens komt er nu een derde bij. Het lijdt geen twijfel dat ook hij een beschermde rol zal krijgen.

Ik ben altijd heel goed in het begin van het seizoen. Het zou zonde zijn om daar niet van te profiteren

Tim WELLENS

Lotto Soudal

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kan Tim Wellens zaterdag in de Omloop Greg Van Avermaet het vuur aan de schenen leggen?
Kan Tim Wellens zaterdag in de Omloop Greg Van Avermaet het vuur aan de schenen leggen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium