Het Belang van Limburg

Houthalena­ar tot aan middel vast in moeras

Brandweerm­annen graven hem met de hand uit

-

Een mobiele telefoon heeft zondag in de vooravond het leven van een vijftiger uit Laak in HouthalenH­elchteren gered. De man was binnendoor naar zijn huis aan het wandelen toen hij ter hoogte van de Rafnusstra­at van het pad afweek en in het moeras terechtkwa­m. Hij kon gelukkig nog bij zijn gsm om zijn familie te alarmeren. De brandweer groef met zeven man sterk de man vrij. Het slachtoffe­r had al onderkoeli­ngsverschi­jnselen. Hij werd meteen naar het Jessazieke­nhuis gebracht. Het slachtoffe­r had net zijn kleinkinde­ren thuisgebra­cht en liep via een binnenweg naar zijn eigen huis. Ondanks dat hij de omgeving goed kent, zakte hij toch weg in het moeras op zijn pad. Hij slaagde er gelukkig zelf nog in met zijn gsm om hulp te bellen. Familie en buren waren als eersten ter plaatse om hulp te bieden. Maar meer als wat hout sprokkelen en rond de man leggen zodat ze zelf niet wegzakten, konden ze niet doen.

Stronken

De brandweer van de zone Limburg Oost was snel ter plaatse en kon aan de hand van aanwijzigi­ngen van mensen ter plaatse de man snel lokalisere­n. Bij aankomst was het slachtoffe­r al tot zijn middel weggezakt. “De man zat vast in heel moerassig gebied. En daar zat hij al een tijdje vast. We moesten eerst hout verzamelen en rond hem leggen zodat we steviger lagen. In de buurt lagen gelukkig ook wat stammen. Daar zijn we op gaan liggen en zitten om de man met de handen vrij te graven. Een schop was geen optie omdat we dan het risico liepen dat we hem verwondden”, zegt de wachtovers­te bij de brandweer zone Limburg Oost. Met zeven brandweerm­annen en nog hulp van de omstaander­s kon de man na ongeveer 20 minuten uit het moeras worden getrokken. Met een plank werd hij naar de weg - die zo’n 200 meter verder lag - gesleept en in een ambulance geladen. Het slachtoffe­r werd naar het ziekenhuis in Hasselt gevoerd. De toestand van de man is stabiel.(cn/mm)

 ?? CHRIS NELIS ?? De hulpdienst­en waren snel ter plaatse en konden voorkomen dat de man verder zakte in het moeras.FOTO
CHRIS NELIS De hulpdienst­en waren snel ter plaatse en konden voorkomen dat de man verder zakte in het moeras.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium