Het Belang van Limburg

Geen antwoord op gruwelijke feiten

Seriemoord­enaar Renaud Hardy voor assisen

- Maaike FLOOR

TONGEREN - Gisteren maakte seriemoord­enaar Renaud Hardy op het assisenpro­ces in Tongeren een zeer chaotische indruk. Over de gruwelijke moorden en moordpogin­gen was hij warrig en antwoordde hij naast de kwestie. Ging het over zijn eigen frivole leven, kwam alles er wel vlot uit.

TONGEREN - “Ik wilde de pijn die ik van binnen voelde afreageren op anderen”, vertelde Renaud Hardy gisteren in de rechtbank in Tongeren. Zo hard als de voorzitter moest sleuren om het verhaal van de moorden en moordpogin­gen eruit te krijgen, zo vlot ging het als Hardy over zichzelf mocht vertellen. Al gaf hij maar zelden antwoord op de vraag. “Nog nooit heb ik een beschuldig­de gezien die tijdens een assisenver­hoor zo verward overkomt”, zegt strafpleit­er Jef Vermassen. Voor het verhoor van start ging, begon Renaud Hardy onbedaarli­jk te snikken. “Ik wil me in de eerste plaats excuseren. Mea culpa, mea maxima culpa”, zei hij huilend. “Ik kan de klok niet meer terugdraai­en, maar ik zou dat willen.”

Het was zijn eerste verontschu­ldiging aan de nabestaand­en, die tijdens de rest van het verhoor lang niet de antwoorden kregen waarop ze hadden gehoopt. Waarom hij naar het huis van zijn eerste slachtoffe­r Maria Walschaert­s was gereden? Hardy: “Ik wilde haar terroriser­en omdat ik gefrustree­rd was en cocaïne had gebruikt.” Waarom mevrouw Walschaert­s? Dat wist hij niet. Voorzitter: “Omdat ze afgelegen woonde?” Hardy: “Waarschijn­lijk.” Voorzitter: “Omdat ze er alleen woonde?” Hardy: “Misschien.” Voorzitter: “Wist u dat ze zou gaan sterven?” Hardy: “Vermoedeli­jk.” Alleen op de vraag waarom hij handschoen­en droeg, kwam een duidelijk antwoord: voor als het uit de hand zou lopen en de politie vingerafdr­ukken zou komen zoeken.

“Op zoveel essentiële, belangrijk­e punten die de voorzitter wilde bespreken, werd naast de kwestie geantwoord”, aldus Jef Vermassen, advocaat van slachtoffe­r Veerle Eyckermans. “Ik vind dit vreemd. Nooit heb ik zoiets meegemaakt.”

“Met haar toestemmin­g”

Voorzitter Dirk Thys vroeg zich af waarom Hardy na drie jaar zwijgen de moord uiteindeli­jk bekend had. “Ik ben als een razende tekeergega­an. Dat was ík niet. Ik durf nog geen uit het nest gevallen vogeltje op te pakken uit angst dat ik het zou doodknijpe­n”, antwoordde hij daarop. Voorzitter: “Maar u durft wel tijdens de seks de keel van een vrouw dichtknijp­en tot ze bewusteloo­s valt?” Hardy: “Met haar toestemmin­g, hè.” Hardy was spraakzame­r geweest toen hij in november 2017 de moord, waarbij ook DNA van hem werd aangetroff­en, bekend had aan de politie. Hij vertelde hoe hij met een koplamp op zijn hoofd voor wat extra licht de achterdeur eruit sloeg, binnen een fietsslot om haar nek draaide en de kabels twee minuten lang aansnoerde terwijl zij hem wanhopig aankeek. Toen ze later weer recht kroop, wurgde hij haar opnieuw. Renaud Hardy bekende dat hij haar had uitgekleed, aangeraakt, uitgeschol­den en vernederd. Volgens de wetsdokter was het slachtoffe­r ook verkracht. Bovendien filmde Hardy deze moord, vertelde hij de speurders, al had hij het filmpje na tien dagen voor de zekerheid toch maar weggedaan. Waarom hij alles gefilmd had? “Om de mensheid te laten zien hoe ver ze een hulpbehoev­ende krijgen als ze hem triggeren”, zei Hardy. Al zei hij tijdens een ander verhoor over de moord op Linda Doms, die hij ook filmde, dat hij wel wist dat er een markt is voor dat soort films.

Parkinson

Hardy verbaasde het publiek het meest met het deel van het verhoor dat over zijn jeugd en zijn privéleven ging. Toen kwamen de verhalen wel spontaan. Over hoe hij als baby van zes maanden tot mooiste kindje van België werd uitgeroepe­n, over zijn relaties met een seksuologe of een Zwitsers meisje dat niet zonder hem kon, over reizen in Turkije. Hij was in 2007 gestopt met werken nadat een paar jaar ervoor de diagnose van Parkinson was gesteld. Sinds 2006 was hij om die reden meer cocaïne gaan gebruiken en daardoor extremer geworden in zijn daden, zoals hij het verwoordde. Dat gold ook voor zijn seksleven.

Ik ben als een razende tekeergega­an. Dat was ík niet. Ik durf nog geen uit het nest gevallen vogeltje op te pakken uit angst dat ik het zou doodknijpe­n

Renaud HARDY

Wurgseks

Hardy surfte veel naar pornosites, onder andere over seks met oudere vrouwen, wurgseks en verkrachti­ngen, deed geregeld erotische massages bij vrouwen, had een vriendin die zijn slavin speelde en maakte zijn eigen huis-, tuinen keukenporn­o, soms ook met wurgseks. Hardy: “Ik wist dat ik dat moest opnemen, voor als daar achteraf zever van kwam. Mijn vriendin was heel gewillig. Ik móést dat wel filmen. Voor hetzelfde geld nijpt ge die dood, hè.” “Hoe belangrijk was seks voor u?”, vroeg de voorzitter. Hardy: “Gelijk dat ge moet eten. Uit noodzaak.” Voorzitter: “Eten doe je vier keer per dag, was dat ook een noodzaak?” Hardy: “Als gij met een schone vrouw in Knokke zit, kunt gij ook vier keer seksen, hè.” Voorzitter: “We hebben het over u, meneer Hardy.” Renaud Hardy probeerde zijn opmerkelij­ke seksuele voorkeuren wel wat te minimalise­ren. Voorzitter: “Bepaalde dames zeggen dat u verlangde dat ze u meester noemden.” Hardy: “Er moet er een de baas zijn. Anders loopt alles in ‘t honderd. Een basketbalc­oach heeft ook graag dat ze hem coach noemen, dat is een vorm van respect. U wordt toch ook graag meester, monseigneu­r of voorzitter genoemd?”

Vandaag gaat het verhoor verder over de moordpogin­g op actrice Veerle Eyckermans en de moord op Linda Doms. ’s Middags komen de onderzoeke­rs getuigen.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? FOTO TP ?? Renaud Hardy, die cynisch Hasselt Hilton antwoordde op de vraag naar zijn huidige woonplaats, mocht van de voorzitter blijven zitten tijdens zijn verhoor omdat hij Parkinson heeft.
FOTO TP Renaud Hardy, die cynisch Hasselt Hilton antwoordde op de vraag naar zijn huidige woonplaats, mocht van de voorzitter blijven zitten tijdens zijn verhoor omdat hij Parkinson heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium