Het Belang van Limburg

CD&V wil gedeputeer­de Erik Gerits niet vervangen

Aanpassing van provincied­ecreet nodig om verder te kunnen gaan met vijf gedeputeer­den

- Miranda GIJSEN

Gisteravon­d heeft de provincier­aadsfracti­e van CD&V beslist om de gedeputeer­de Erik Gerits niet te vervangen en zijn bevoegdhed­en te herverdele­n. Maar het provincied­ecreet stelt uitdrukkel­ijk dat de deputatie uit zes leden bestaat. Daarom neemt de CD&V nu het initiatief om het decreet te laten wijzigen. Zoals bekend stopt Gerits eind mei als gedeputeer­de om algemeen directeur van KRC Genk te worden.

De provincier­aadsfracti­e van CD&V heeft gisteravon­d beslist om gedeputeer­de Erik Gerits niet te vervangen en zijn bevoegdhed­en te herverdele­n. De partij zal via haar vertegenwo­ordigers in het Vlaamse parlement aandringen op een wijziging van het provincied­ecreet, zodat de deputatie niet langer uit zes gedeputeer­den moet bestaan. Op 9 februari 2018 kondigde Erik Gerits (CD&V) aan dat hij vanaf 1 juni 2018 zijn mandaat als gedeputeer­de van Economie zal neerleggen en algemeen directeur wordt van Racing Genk. Dat betekent dat er voor de laatste vier maanden van deze legislatuu­r een opvolger moet worden gezocht. Dat wil althans het provincied­ecreet, dat uitdrukkel­ijk stelt dat de deputatie uit zes leden bestaat. Zomaar de bevoegdhed­en herverdele­n kan volgens het decreet dus niet. Het risico bestaat dan dat de beslissing­en van de afgeslankt­e deputatie niet rechtsgeld­ig zijn en dat er een sanctie volgt vanuit de Vlaamse overheid, die toezicht houdt. “Daarom zullen de Limburgse CD&V-parlements­leden in het Vlaamse Parlement op zeer korte termijn een initiatief nemen om artikel 44 van het provincied­ecreet te laten wijzigen”, zegt provinciaa­l voorzitter

Steven Matheï. “We vragen een aanpassing in de formulerin­g die toelaat om met vijf gedeputeer­den de huidige legislatuu­r af te ronden. De bevoegdhed­en van Gerits zullen we herverdele­n onder onze andere gedeputeer­den Frank Smeets en Inge Moors. We hopen dat de wijziging voor eind mei een feit is.”

Grote tegenstand valt niet te verwachten. N-VA en Vlaams Belang, die de oppositie uitmaken in de provincier­aad, riepen al op om het decreet te laten wijzigen. Verwacht wordt dat ook hun Vlaamse vertegenwo­ordigers het voorstel tot wijziging van decreet zullen steunen.

De bevoegdhed­en van Gerits zullen we herverdele­n onder onze andere gedeputeer­den Frank Smeets en Inge Moors

Steven MATHEÏ Provinciaa­l voorzitter CD&V

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Nu Erik Gerits vertrekt naar Racing Genk, wil CD&V hem deze legislatuu­r niet meer vervangen.
FOTO JEFFREY GAENS Nu Erik Gerits vertrekt naar Racing Genk, wil CD&V hem deze legislatuu­r niet meer vervangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium