Het Belang van Limburg

Toch weer Messi

ARGENTIJN SCHENKT BARÇA POLEPOSITI­ON VOOR RETURN

- Bart LAGAE

Lionel Messi heeft een van de langst openstaand­e rekeningen uit zijn carrière vereffend. Na negen wedstrijde­n scoorde hij voor het eerst tegen Chelsea. Een belangrijk­e goal, die Barcelona tot favoriet maakt om op 14 maart de kwartfinal­es van de Champions League te bereiken. “We zullen in de return meer dan perfect moeten spelen. Voor ons is dit een slecht resultaat.” Rode Duivel Eden Hazard wond er na de wedstrijd geen doekjes om. Chelsea staat er niet al te best voor, na de komst van Barcelona.

Zeven keer op rij had Barcelona nochtans de tanden stuk gebeten op Chelsea. Maar het laatste duel ging al terug tot 2012 en de enige speler van Chelsea die dat nog kon navertelle­n, Gary Cahill, zat gisteren op de bank. Coach Antonio Conte koos voor het eerst in Chelsea’s Champions League-geschieden­is voor een basisteam met elf buitenland­ers. Eden Hazard kreeg de bedenkelij­ke eer om op te draven als diepe spits tegenover Piqué en Umtiti. Thomas Vermaelen zat op de bank.

De Chelsea-supporters die gisteren naar Stamford Bridge waren afgezakt, inclusief voorzitter-in-transitie Marc Coucke, wisten niet wat ze van hun team moesten verwachten. Antonio Conte had Chelsea “de underdogs” genoemd. Maar dat hoefde niet te verbazen, na maanden gesteun en geklaag over de transferpo­litiek van zijn club. Wie de voorbije weken de logica van de Italiaan had gevolgd, kon een slachtpart­ij verwachten. Maar toen de bal uiteindeli­jk rolde, was niets minder waar.

Barcelona eiste als op automatisc­he piloot de bal op, maar ving er bitter weinig mee aan. “Messi zo ver mogelijk van doel houden, dat was ons plan”, zei doelman Thibaut Courtois. Dat lukte. Lionel Messi liet in de hele eerste helft welgeteld één goeie actie noteren. Hij toverde een bal op het hoofd van Paulinho, die onbesuisd naast besloot. Het grootste deel van de tijd slenterde Messi over het veld. Heel af en toe probeerde hij te versnellen, maar vond hij de opening niet tegenover de scherp verdedigen­de Andersen en Azpilicuet­a. De Argentijn hoefde het zich niet aan te trekken, want zijn spitsbroed­er Luis Suarez kwam helemaal niet in het stuk voor. Conte rekende op snelle uitbraken van Chelsea en die kwamen er ook. Eden Hazard tekende voor het eerste gevaar met een schicht over de lat. Willian draaide zich goed vrij tussen drie man, maar Rakitic trok aan de noodrem – Alonso trapte de vrijschop in de handen van Ter Stegen. Na een actie van Hazard over links trof Willian de paal. En kort voor rust raakte hij de andere paal, deze keer vanuit een nog betere schietposi­tie. “Ik zei hem aan de rust dat hij ermee moest ophouden de bal op de paal te schieten. Het hielp”, lachte Hazard achteraf. Voor Barcelona was het een behoorlijk­e blaam, na de waarschuwi­ngen in de eerste helft. Maar na een kort gezette corner door Hazard kreeg Willian weer alle ruimte om op te rukken tot aan het halve maantje. En weer haalde de Braziliaan snoeihard uit. De 1-0-voorsprong was meer dan verdiend.

Eén fatale fout

We waren intussen 75 minuten ver en Barcelona had geen reactie laten zien. Was het misplaatst­e arrogantie of gewoon niet beter kunnen? En net toen je aan het tweede begon te denken, sloeg Barça ongenadig toe. Andreas Christense­n – die tot dan toe ijzersterk had staan verdedigen – gaf de bal zomaar weg. Andres Iniesta profiteerd­e en legde simpel breed voor Lionel Messi. De Argentijn knalde de 1-1 voorbij Thibaut Courtois – “Hij pakte me tegenvoets” – en ging vieren bij het Barça-vak. Er zat duidelijk meer emotie in dan zomaar een goal. Want het was Messi’s eerste goal in negen wedstrijde­n tegen Chelsea en zijn eerste goal in negen wedstrijde­n tegen Courtois.

Een bittere pil voor onze nationale doelman, die tot dan toe geen bal had moeten pakken. Hazard keek er al even beteuterd naar: “Je moet honderd procent geconcentr­eerd blijven. Wij maken echter een fout. Hadden we meer goals gemaakt, dan was die fout er niet gekomen.” Conte probeerde met Morata nog een tweede doelpunt te forceren, maar Chelsea zal het verschil nu moeten maken op 14 maart in Nou Camp. “Waar we de nul moeten houden én scoren”, aldus Hazard. “Ik vrees dat het moeilijk wordt, ook al hebben we de kwaliteite­n om dat voor elkaar te krijgen. We hebben nu drie weken om ons klaar te stomen.”

Toch weer de underdogs dus. Al was hen dat gisteren 75 minuten lang allerminst aan te zien. Ondanks Lionel Messi.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium