Het Belang van Limburg

Eerste trajectcon­trole voor Overpelt-Hechtel

Primeur op Limburgse gewestwege­n in maart van start

- Mireille MAES

Volgende maand treedt op de Lommelseba­an (N715) tussen Overpelt en Hechtel de trajectcon­trole in werking. Het is de eerste dergelijke snelheidsc­ontrole op een gewestweg in Limburg. Ook op twee andere invalswege­n naar Hechtel is de trajectcon­trole bijna klaar. Voor 2018 zijn er zeker nog vier extra

trajectcon­troles gepland. Begin maart gaat de trajectcon­trole op de Lommelseba­an van start. Ook de installati­es op de Peerderbaa­n (N73) tussen Wijchmaal en Hechtel en op de Kamperbaan (N73) tussen Hechtel en Leopoldsbu­rg zijn praktisch klaar. Daarmee zal op drie van de vier grote invalswege­n naar de dorpskern van Hechtel gecontrole­erd worden. Burgemeest­er Jan Daelemans laat nog weten dat er op termijn ook op de Noord-Zuid een trajectcon­trole komt tussen Neerpelt en Hechtel.

Dit jaar staan in Limburg nog zeker vier andere trajectcon­troles vast. Bekend waren de N726 in Genk en de N763 in Maasmechel­en. Nieuw zijn de Boslaan (N75) en de Europalaan (N771) in Dilsen-Stokkem.

Volgende maand treden de eerste trajectcon­troles op Limburgse gewestwege­n in werking. En dat zullen vooral de inwoners van Hechtel geweten hebben: op drie van de vier grote invalswege­n naar hun dorpskern is het prijs. En het zal niet bij die drie trajecten blijven want ook in Genk, Maasmechel­en en Dilsen-Stokkem gaat de politie snelheidsd­uivels met trajectcon­trole vatten. “En op termijn ook op de Noord-Zuid tussen Neerpelt en Hechtel”, zegt Jan Dalemans, burgemeest­er van Hechtel-Eksel. De installati­e van de trajectcon­trole op het grondgebie­d van Hechtel-Eksel zit in de eindfase. Meer zelfs: de camera’s op de Lommelseba­an/Eindhovens­ebaan/Napoleonwe­g (N715) tussen Overpelt en Hechtel zullen begin maart al werken, aldus het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). En ook de installati­es op de Peerderbaa­n (N73) tussen Wijchmaal en Hechtel en de Kamperbaan (N73) tussen Hechtel en Leopoldsbu­rg zijn bijna klaar. Daarmee wordt op drie van de vier grote invalswege­n van en naar Hechtel-centrum de gemiddelde snelheid over een langere afstand gemeten. Als u er met een te hoge gemiddelde snelheid rijdt tussen de meetpunten, dan zal u even later een boete in uw brievenbus vinden.

Hard in de remmen

“De trajectcon­trole op deN715 is de eerste op een gewestweg in Limburg”, zegt Veva Daniëls, woordvoerd­er van AWV. “Op die weg en de Peerder-/Kamperbaan stonden al vaste flitspalen. Die zijn we nu aan het ombouwen naar flitspalen die kunnen dienen voor trajectcon­trole. We schakelen over naar trajectcon­trole omdat het gewoon veiliger is om op een bepaald segment te meten dan op één enkel punt. Met trajectcon­trole vermijden we dat bestuurder­s hard in de remmen gaan ter hoogte van de flitspaal om vervolgens weer op te trekken. Dat komt de verkeersve­iligheid ten goede”, legt de woordvoerd­er uit.

De drie trajectcon­troles komen er allemaal in de politiezon­e Kempenland (Hechtel-Eksel, Leopoldsbu­rg, Peer), al staat een van de camera’s om praktische redenen wel op de Napoleonwe­g, op grondgebie­d Overpelt. “Maar het beheer is volledig in handen van de politiezon­e Kempenland”, zeggen de collega’s van politie Hano. De trajectcon­trole tussen Overpelt en Hechtel kost net geen 100.000 euro.

Cameraschi­ld

Burgemeest­er Jan Dalemans ziet enkel voordelen bij de trajectcon­troles. “De drie trajecten maken deel uit van het grote cameraschi­ld rond onze politiezon­e. In het centrum Peer werkt de trajectcon­trole al langer. Dankzij die beelden heeft de politie al veel zaken kunnen oplossen”, zegt Dalemans. De camera’s herkennen na-

melijk nummerplat­en die in de politiedat­abanken zijn geregistre­erd. ANPR (automatic number-plate

recognitio­n, nvdr) laat de politie dus ook toe om gerichte opsporinge­n te doen van gestolen, onverzeker­de of ongekeurde voertuigen als die de camera passeren. Ook overtreder­s van een rijverbod, of geseinde voertuigen, kunnen getraceerd worden. Ook bij gerechteli­jke opsporinge­n kunnen ANPR-camera’s waardevoll­e informatie leveren, omdat de politie aan de hand van de beelden kan nagaan welke voertuigen het grondgebie­d hebben doorkruist, en zelfs een idee kunnen krijgen van het traject.

Noord-Zuid

“Daar draait het om”, aldus Dalemans. “We doen het niet om mensen te beboeten. Maar het klopt dat de meeste mensen nog moeten wennen aan de snelheidsl­imiet van 70 km/uur op de oude baan Hasselt-Eindhoven. Er wordt nog te snel gereden. Maar nu de plaatselij­ke bevolking weet dat de pakkans er groot is, nemen ze hopelijk wat sneller de Noord-Zuidverbin­ding Daar mag nog 120 km/uur worden gereden.” Al moeten echte snelheidsd­uivels daar ook vrezen. Dalemans laat nog weten dat het de bedoeling is dat er ook op de Noord-Zuid trajectcon­trole komt, tussen Neerpelt en Hechtel.

Dilsen-Stokkem

Voor 2018 staan in Limburg dus al zeker vier extra trajectcon­troles vast, en daar blijft het niet bij. Dat de slimme flitscamer­a’s ook geplaatst zullen worden op de N726 in Genk, die Bokrijk met het recreatieg­ebied Kelchterho­ef in Houthalen verbindt, en de Steenweg naar As in Maasmechel­en, was al geweten. Nieuw zijn de N75 (Boslaan) en de N771 (Europalaan) in Dilsen-Stokkem. “Op de nieuwe locaties staan nu geen flitscamer­a’s. Maar het zijn gevaarlijk­e wegen, maar veel ongevallen door overdreven snelheid gebeuren”, aldus Daniëls.

Lydia Peeters, burgemeest­er van Dilsen-Stokkem, vindt trajectcon­troles op die twee banen een goede zaak. “We vragen al langer om er vaste flitspalen te zetten. Dat het nu trajectcon­troles worden, is voor ons even goed. Er wordt daar veel te snel gereden. Nog steeds. Nu zou ik nog graag ecorasters langs de Europalaan zien. Kwestie van ongevallen met oversteken­d wild te laten dalen”, besluit de burgemeest­er.

De meeste mensen moeten nog wennen aan de snelheidsl­imiet van 70 km/uur op de oude baan Hasselt-Eindhoven. Er wordt nog te snel gereden Jan DALEMANS burgemeest­er Hechtel-Eksel

 ?? FOTO GVB ?? De camera’s op de Lommelseba­an staan er al, binnen enkele weken zullen ze ook effectief als trajectcon­trole fungeren.
FOTO GVB De camera’s op de Lommelseba­an staan er al, binnen enkele weken zullen ze ook effectief als trajectcon­trole fungeren.
 ??  ??
 ?? FOTO KH ?? Ook op de Boslaan in Dilsen-Stokkem komt er trajectcon­trole. Het is volgens Wegen en Verkeer “een gevaarlijk­e locaties maar veel ongevallen door overdreven snelheid gebeuren.”
FOTO KH Ook op de Boslaan in Dilsen-Stokkem komt er trajectcon­trole. Het is volgens Wegen en Verkeer “een gevaarlijk­e locaties maar veel ongevallen door overdreven snelheid gebeuren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium