Het Belang van Limburg

Klokkenlui­dster krijgt schadeverg­oeding

Arbeidshof: “Politiezon­e nam niet de gepaste maatregele­n”

- Geert HOUBEN/Nancy VANDEBROEK

Gisteren heeft het arbeidshof in Hasselt klokkenlui­dster Vera Vrancken een schadeverg­oeding van 45.133 euro toegekend van de vroegere politiezon­e HaZodi. Volgens het arbeidshof is de politiezon­e nalatig geweest om een conflict over pesten op het werk te ontmijnen. Maar tegelijk werd Vrancken veroordeel­d om de helft van de gerechtsko­sten te dragen, onder meer door haar agressieve opstelling en ongepast taalgebrui­k in het conflict.

Het arbeidshof heeft klokkenlui­dster Vera Vrancken een schadeverg­oeding van 45.133 euro toegekend van de vroegere politiezon­e Hazodi. Volgens het arbeidshof heeft de politiezon­e nagelaten maatregele­n te nemen om een conflict over pesten op het werk te ontmijnen. Hazodi, dat ondertusse­n is opgegaan in de zone LRH, moet Vrancken het maximum van zes keer haar bruto maandloon uitbetalen. “Een druppel op een hete plaat”, reageert Vera Vrancken. “Geld maakt niet goed wat ze mij allemaal aangedaan hebben.” Ze moet zelf trouwens de helft van de gerechtsko­sten betalen, omdat ze volgens het arbeidshof zelf ook boter op het hoofd heeft.

Vera Vrancken is een van de klokkenlui­ders die in 2011 in een uitzending van ‘Panorama’ de graaicultu­ur en vriendjesp­olitiek binnen de zone Hazodi aanklaagde­n. Het arbeidshof oordeelde in april vorig jaar dat er sprake was van een hyperconfl­ict tussen Vera Vrancken en de vroegere korpschef, waarbij de werkgever te weinig had gedaan om dat te ontmijnen. Die nalatighei­d werd als pesten op het werk beschouwd. Ook Vrancken had in dit hyperconfl­ict boter op het hoofd, door onder meer haar agressieve opstelling en ongepast taalgebrui­k. Daarom ook moeten de politiezon­e en Vrancken elk de helft van de gerechtsko­sten betalen.

“Pesten gaat verder”

“Ik ben tevreden met het arrest, dat de hoogste schadeverg­oeding toekent. Het is duidelijk dat mevrouw Vrancken slachtoffe­r was van pesten op het werk”, aldus haar advocaat Adam Miskovic. Vrancken zelf is dan weer niet tevreden. “Het pesten gaat verder. Waarom wil de burgemeest­er geen gesprek met mij over een nieuwe functie? Ze willen niet tot een oplossing komen, en dat na een lijdensweg van tien jaar. Ze hebben liever dat ik wegblijf van de werkvloer. Het geld maakt de wonde niet goed.” Miskovic pleitte ook om het pesten op het werk te laten erkennen als een arbeidsong­eval. Het arbeidshof ging daar niet op in, omdat er geen sprake was van ‘een plotseling­e gebeurteni­s die de aanleiding was’.

Volgens Vrancken was die er wel: een politieraa­d waar de vroegere korpschef een schietgeba­ar naar haar maakte na een onderzoeks­vraag over het Comité P. “Niet bewezen dat dit de plotse aanleiding voor de depressie van Vrancken was”, aldus het arrest.

Geen overwinnin­g

“Dit is zeker geen overwinnin­g over de hele lijn voor mevrouw Vrancken”, benadrukt Hugo Lamon, advocaat van de politiezon­e LRH. “Het arbeidshof zegt om te beginnen dat het hier niet om een arbeidsong­eval gaat. Omdat het hof van oordeel is dat de politiezon­e destijds wel nagelaten heeft maatregele­n te nemen om het conflict te ontmijnen, moet nu de wettelijk voorziene schadeverg­oeding worden betaald. Dat is zes maanden brutoloon, een zuivere toepassing van de wet. In het arrest wordt overigens niemand individuee­l persoonlij­k verantwoor­delijk gesteld voor het conflict.”

Of Vrancken terug aan het werk kan? “Ze eiste een functie die evenwaardi­g was aan haar vroegere job. Het arbeidshof had aan de politiezon­e gevraagd een voor- stel te doen, en dat is overgemaak­t. Het hof heeft daar nu verder niets meer over gezegd, omdat mevrouw Vrancken niet langer aandrong op een uitspraak op dat punt”, aldus Lamon.

 ?? Foto SD ?? Vera Vrancken.
Foto SD Vera Vrancken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium