Het Belang van Limburg

ZOL laat als eerste ziekenhuis thuis bloed afnemen

Eerste Limburgse ziekenhuis laat thuis bloed afnemen en vervoeren met koerier

- Caroline VANDENREYT

Kankerpati­ënten van het ZOL in Genk moeten in de toekomst niet meer drie à vier uur zitten wachten in het ziekenhuis om bloed te laten nemen, dat te laten analyseren, hun chemo te laten bereiden en dan de kuur effectief te starten. Thuisverpl­eegdienst uniZ.org gaat voortaan aan huis bloed afnemen. Een koerierdie­nst brengt dat meteen naar het ziekenhuis en de volgende dag laat de dokter weten of de patiënt mag langskomen voor chemo. Het Genkse ziekenhuis is het eerste in Limburg dat zo’n contract uitschreef.

Het leven van de patiënt vergemakke­lijken, dat was het uitgangspu­nt van het ZOL. “Vandaar dat ze deze aanbestedi­ng hebben uitgeschre­ven”, begint Peter Smolders van thuisverpl­egingsdien­st uniZ.org. “We kennen allemaal wel iemand die poliepen had of vrouwen met borstkanke­r. De afname van bloed en de analyse ervan is enorm toegenomen, en dat gaat alleen maar stijgen met de vergrijzin­g. Maar tot nu moesten patiënten elke keer naar het ziekenhuis om een bloedstaal te laten nemen, om te testen of ze hun volgende chemokuur mogen krijgen. Op de duur kan je dat als ziekenhuis niet meer aan. En voor de patiënt is het niet evident, je voelt je vaak ellendig en moe na de chemo en een verplaatsi­ng is dan het laatste wat je wil.”

Tablet

En dus heeft het ZOL zijn heil gezocht bij de thuisverpl­eging. “Wij zijn als beste uit de openbare aan- besteding gekomen. Met kandidaten als het Wit-Gele Kruis en andere thuisverpl­egingsdien­sten. De voorwaarde­n zijn zeer streng. Logisch ook, want je zit met een heel kwetsbaar publiek. Maar die gespeciali­seerde zorg is iets waar wij op inzetten.”

Hoe het in de praktijk werkt? “Een van onze tachtig verpleegku­ndigen gaat bij de patiënt aan huis langs op een afgesproke­n uur. Er wordt bloed afgenomen en tegelijk wordt via de tablet een vragenlijs­t voor de dokter ingevuld. De antwoorden krijgt de arts meteen digitaal binnen. Ook dat is nieuw”, zeggen Peter Smolders en coördinato­r Shauni Van Bouchaute. “Aan de deur staat een koeriersdi­enst klaar om het bloed naar het ziekenhuis te brengen. Binnen de twee uur is het er – vanaf elk punt in Limburg. Dat is vastgelegd in het contract. Privacy is gegarandee­rd, de transporte­ur komt niet binnen bij de patient. En we kunnen perfect volgen waar het bloedstaal onderweg is via track and trace.”

Waterdicht

Ook voor uniZ.org is het een uitdaging. “Daarom zijn we meteen partners gaan zoeken, voor het vervoer en de software. De verpleegku­ndigen die bloed prikken, zijn ook gespeciali­seerd: ze hebben een opleiding spoed/intensieve zorgen, waren anesthesie­verpleegku­ndigen of hebben in labo’s gewerkt. Want het is niet zomaar bloed trekken, je hebt ook poortkathe­ders of infusiesys­temen.” Het is de bedoeling om te gaan tot 6.000 bloedafnam­es per jaar. Het ZOL is het eerste Limburgse ziekenhuis dat dit onderneemt. Ook in de rest van Vlaanderen zijn ze zowat een unicum, met één gelijkaard­ige uitzonderi­ng in WestVlaand­eren.

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Rustig thuis bloed laten prikken in plaats van in het ziekenhuis: de patiënten zijn helemaal overtuigd van het nieuwe systeem.
FOTO DICK DEMEY Rustig thuis bloed laten prikken in plaats van in het ziekenhuis: de patiënten zijn helemaal overtuigd van het nieuwe systeem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium