Het Belang van Limburg

Dierenpart­ijen

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE Door Yves Lambrix

Welzijn, Mens & Dier. Het is de naam van een nieuwe politieke partij die gisteren in Sint-Truiden werd voorgestel­d en binnenkort mogelijk ook in Hasselt, Tienen, Leuven en Aalst navolging krijgt. Naast een voedselban­k voor dieren wil WM&D dat politici 30 procent van hun loon afstaan, een socialer woningbele­id en de invoering van een vet- en suikertaks. Een dag eerder zag in Brussel ook al het tweetalige, unitaire Dier-Animal het levenslich­t. Ook die partij wil dierenwelz­ijn hoger op de politieke agenda. Ze mikt zelfs op één verkozene bij de federale verkiezing­en in 2019 (ook al is dierenwelz­ijn een regionale bevoegdhei­d).

Dat dierenpart­ijen overal aan een weg timmeren, heeft zijn redenen. Dierenwelz­ijn is in heel wat Europese landen een politiek thema aan het worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat dierenrech­ten meer tot de basisbehoe­ften gaan behoren in tijden dat mensen het economisch beter hebben. Daarnaast speelt ook identiteit mee: als het goed gaat, willen we graag benadrukke­n dat we beschaafde­r zijn dan anderen. Tenzij u natuurlijk gelooft dat het Vlaams Parlement onverdoofd slachten vanaf volgend jaar strafbaar maakt omdat we het leed van al die schaapjes niet langer kunnen aanzien? Neen, dat Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) zo zwaar inzet op zijn bevoegdhei­d van dierenwelz­ijn heeft vooral electorale redenen. Een politicus kan immers niets mis doen met het opnemen voor mishandeld­e dieren, zeker als dat eerder aangehaald­e identiteit­sgevoel hierin een belangrijk­e reden is. Kijk naar gidsland Nederland, waar de Partij voor de Dieren vijf verkozenen in de Tweede Kamer heeft – al komt dat daar vooral door het erg toegankeli­jke kiessystee­m waarbij je met 0,67 procent van de stemmen al een verkozene hebt.

Dat dierenleed wordt aangeklaag­d en aangepakt spreekt voor zich. Alleen al daarom heeft dierenrech­tenorganis­atie GAIA al 25 jaar alle recht van bestaan. Net om die reden zitten weinigen te wachten op een politieke dierenpart­ij, al staat het eenieder in dit land vrij om dit te doen. Als dat dan nog eens op lokaal vlak gebeurt, ruikt dit sterk naar opportunis­me en profilerin­gsdrang. Want net als ontwikkeli­ngssamenwe­rking is dierenwelz­ijn niet een bevoegdhei­d waar het gemeentebe­stuur van bijvoorbee­ld Gingelom of Bocholt direct de mensen en middelen voor heeft. Die besteden zij liever aan aangename woonbuurte­n, propere straten, veilige fietspaden, sportvoorz­ieningen en ontmoeting­scentra. Want dat is wat hun inwoners verlangen. Eigenlijk bewijst de inflatie aan één-themaparti­jen met vrij simplistis­che programmap­unten vooral hoe goed we het hier in Vlaanderen hebben.

Dat dierenleed wordt aangeklaag­d en aangepakt spreekt voor zich. Alleen al daarom heeft GAIA al 25 jaar alle recht van bestaan. Net om die reden zitten weinigen te wachten op een politieke dierenpart­ij

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium