Het Belang van Limburg

“Opnieuw minder buitenland­ers in bouwsector”

Detacherin­g in bouw daalt volgens staatssecr­etaris De Backer voor tweede jaar op rij

- Timmie VAN DIEPEN

Het aantal buitenland­se werknemers dat via detacherin­g in ons land komt werken, blijft stijgen. Maar in de bouw neemt hun aantal wel voor het tweede jaar op rij af. Dat blijkt althans uit een antwoord van staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld) op een parlementa­ire vraag van Kamerlid Wouter Raskin (N-VA). De bouwsector zelf betwijfelt de cijfers. Volgens de sector is er eerder sprake van een stagnatie dan van een daling. afgelopen tien jaar is het aantal buitenland­se werknemers in ons land explosief toegenomen. De meesten werken via detacherin­g. Dat betekent dat ze in dienst zijn van een bedrijf in eigen land en ze voor een tijdelijke opdracht naar een ander land binnen de Europese Unie kunnen worden gestuurd. Wie via die weg hier wil komen werken, moet dat melden via een zogenaamd Limosa-formulier. In 2010 werden ruim 250.000 meldingen gedaan, door zo’n 106.000 unieke personen. Vorig jaar, in 2017, was dat aantal al opgelopen tot 812.998 meldingen voor in totaal 224.148 unieke personen. “De stijging in 2017 is minder explosief dan de voorbij jaren, maar het cijfer blijft torenhoog”, zegt N-VA-Kamerlid Wouter Raskin die zich al enkele jaren toelegt op het fenomeen van detacherin­g.

Geen sociale bijdragen

“België blijft helaas bovenaan de Europese ranglijst staan. De imDe pact op onze arbeidsmar­kt is aanzienlij­k”, zegt Raskin. “Detacherin­g maakt in ons land nu al bijna vijf procent van de totale tewerkstel­ling uit. We mogen niet vergeten dat het hier om mensen gaat die hier komen werken, maar niet bijdragen aan onze sociale zekerheid.”

“De detacherin­g op zich is geen probleem”, zegt staatssecr­etaris voor Fraudebest­rijding Philippe De Backer. “Hat gaat niet alleen om bouwvakker­s en truckers, maar ook om hoogopgele­ide mensen die onze industrie komen versterken. We moeten alleen de oneerlijke concurrent­ie uit het buitenland eruit krijgen.” Detacherin­g gaat immers vaak gepaard met sociale dumping, omdat de buitenland­se werknemers hier aan minimumlon­en werken.

Antifraude­beleid

Een van die sectoren waar de uitwassen het meest zichtbaar zijn, is de bouw. Het aantal buitenland­se arbeiders wordt daar op één op drie geschat door het Leuvense Onderzoeks­instituut voor Arbeid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium