Het Belang van Limburg

De ene Peeters is de andere wél

-

De krokusvaka­ntie is voorbij. En gelukkig maar, want als politici vakantie vieren is een nieuwsarme flutweek nooit veraf. En zo geschiedde. De eerlijkhei­d gebiedt te zeggen dat we vooral Kris Peeters hebben gemist. De CD&V-vicepremie­r verkoos een vakantie in Agadir boven het dagelijks lanceren en/of afschieten van allerhande voorstelle­n. Als zon, zee, lopen, fietsen en zwemmen aan de Westkust van Marokko belangrijk­er wordt dan persberich­ten, tweets, manipulati­es, intriges en machtsspel­letjes in hartje Brussel, wordt kranten vullen echt hard labeur.

In tijden waarin politieke partijen naarstig op zoek zijn naar witte konijnen, kan CD&V-voorzitter Wouter Beke maar beter zijn voorzorgen nemen. Het is zijn verdomde plicht te beletten dat dit land opnieuw stilvalt als zijn federale topspits weer van de radar verdwijnt. Trouwens, vandaag is die kans opnieuw zeer reëel, want Peeters vertrekt voor drie dagen naar een OESO-conferenti­e in Mexico. Op zulke momenten is er slechts één landgenoot die Kris Peeters kan vervangen:

Filip Peeters. De overeenkom­sten tussen de George Clooney van de Belgische politiek en de

Robert De Niro van de Vlaamse filmscène zijn immers te opvallend om te negeren.

Vooreerst zijn Kris Peeters en

Filip Peeters 55 jaar oud. Ze wonen op een boogscheut van mekaar in Puurs en Boechout, ten zuiden van Antwerpen en dus in dezelfde kieskring. Beide heren zijn even grijs en grappig als good looking en intelligen­t. Waar Kris dat dagelijks etaleert in nieuwsuitz­endingen, kranten en recent nog in ‘Die Huis’ in Kaapstad, deed Filip dat in ‘De Hel van Tanger’, ‘De Slimste Mens’ en tegenwoord­ig in de Eén-fictiereek­s ‘Salamander’ - waar hij elke zondagavon­d bewijst dat machtsspel­letjes in de hoogste politieke kringen zijn cup of tea is. Ook politiek matcht het duo. Filip Peeters heeft al bewezen tot wat een verblijf in De Loft in Antwerpen kan leiden, Kris Peeters zoekt daar nog een loft om Bart De Wever bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober op legale wijze te bekampen. Bovendien houden beide heren ervan om het leven van menig Vlaams-nationalis­t zuur te maken: Kris doet dat zo veel als mogelijk in de regering-Michel, Filip verkiest zijn eigen Boechout waar hij burgemeest­er Koen T’Sijen openlijk te nauwe contacten met vastgoedon­twikkelaar­s verwijt. Of hoe het verschil tussen ‘t Stad en de parking echt wel lijkt te vervagen.

Dat een exceptione­el acteur als Filip Peeters vorige maand in een interview aankondigd­e in de politiek te willen stappen, kan geen toeval zijn. Net zoals in ‘Salamander’ was dit een gecodeerde boodschap voor Wouter Beke. Het is nu enkel wachten tot die Filip Peeters op het CD&V-schild hijst. Waarmee we niet willen aansturen op een defenestra­tie van Kris Peeters. De man is nog altijd te waardevol en te dankbaar voor menig politieke redactie. Of om het in diens eigen woorden te zeggen: “Wouter, dat zou niet wijs zijn!”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium